current views are: 16

2 Δεκεμβρίου 2022
Δημοσίευση06:58

Ο Ερντογάν προκαλεί και βγάζει… το Αμπντουλχαμίντ Χαν – Νέα NAVTEX της Άγκυρας – «Οπλίζουν» τα Rafale απέναντι στις κραυγές για τα νησιά

Η εικόνα του Ελληνικού Rafale φορτωμένου με τους δύο «φονικούς» Meteor αλλά και τους τέσσερις ισχυρούς Mica ήδη προκαλεί εφιάλτες στην Τουρκική πολεμική αεροπορία.

Δημοσίευση 06:58’
Τουρκία

Η εικόνα του Ελληνικού Rafale φορτωμένου με τους δύο «φονικούς» Meteor αλλά και τους τέσσερις ισχυρούς Mica ήδη προκαλεί εφιάλτες στην Τουρκική πολεμική αεροπορία.

Η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, με τις εύθραυστες ισορροπίες να κινδυνεύουν να κλονιστούν εξαιτίας του μικρού σουλτάνου, που ακούει στο όνομα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία, με νέα NAVTEX στέλνει «μια ανάσα» από την Κύπρο το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν. Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας της γείτονος, επιστρέφει με αλυτρωτικές κραυγές, που ζητούν την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις δε μένουν με σταυρωμένα χέρια. Tα Rafale ήδη «οπλίζουν» και δηλώνουν έτοιμα για παν ενδεχόμενο, κοντινό ή μακρινό.

Η νέα NAVTEX και το γεωτρύπανο

Το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν βγαίνει στην περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου, κοντά στις τουρκικές ακτές από τις 2 Δεκεμβρίου έως τις 23 Ιανουαρίου, σύμφωνα με NAVTEX, που εξέδωσε η Τουρκία.

Συγκεκριμένα, στην Ανατολική Μεσόγειο κοντά στον κόλπο της Αττάλειας βγαίνει το γεωτρύπανο, σύμφωνα με νέα τουρκική NAVTEX που εκδόθηκε.

Η επίμαχη NAVTEX

MEDITERRANEAN SEA
1. DRILLING OPERATIONS, BY ABDÜLHAMİD HAN, HAKAN İLHAN, KUTSİ İLHAN AND MURAT İLHAN BETWEEN 02 DEC 22-31 JAN 23 IN TAŞUCU-1 AREA BOUNDED BY;
36 06.63 K – 034 05.63 D
36 08.63 K – 034 05.65 D
36 08.62 K – 034 08.12 D
36 06.60 K – 034 08.10 D
10 NM. WIDE BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 312159Z JAN 23.

Τουρκία: «Βρυχάται» το Συμβούλιο Ασφαλείας – «Αποστρατικοποιήστε τώρα τα νησιά του Αιγαίου»

«Βρυχάται» η Τουρκία και το Συμβούλιο Ασφαλείας της ενάντια στην Αθήνα, στον απόηχο της προκλητικής NAVTEX.

Το συμβούλιο ασφαλείας της γειτονικής χώρας, η συνεδρίαση του οποίου ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης, υπό την προεδρία του Ερντογάν, ανέφερε πως «δόθηκε μήνυμα στην Ελλάδα να τερματίσει τις δραστηριότητές της που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, και συγκεκριμένα τις δραστηριότητες που αφορούν στη στρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου».

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, «η Ελλάδα, η οποία αδιαφορεί για τη συμφιλιωτική και ειλικρινή προσέγγιση της Τουρκίας και τις προτάσεις διαλόγου που προσανατολίζονται στη λύση, αναμένεται να θέσει τέρμα στις δραστηριότητές της, που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, ιδίως τον εξοπλισμό των νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς, το συντομότερο δυνατό»

Το τουρκικό Συμβούλιο είχε ως βασικό του αντικείμενο την απόφαση ή μη για χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ωστόσο στην ατζέντα υπήρχε και το ζήτημα των ελληνικών νησιών.

νέα ναβτεξ για έρευνες στο Κρήτη

Τα νησιά και η ανιστόρητη προπαγάνδα

Λίγες ώρες πριν, σε ένα κρεσέντο σουρεαλισμού,, ο τούρκος απόστρατος Οζγκιούρ Τορ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό της Τουρκίας Haber Global, ανέφερε ότι στα νησιά του Αιγαίου δεν ζούσαν Έλληνες! Μάλιστα για να αποδείξει -κατά τον ίδιο- τα λεγόμενά του επικαλέστηκε επιστημονικά στοιχεία τα οποία όμως θα τα καταθέσει αργότερα…

Σύμφωνα με τα tourkikanea.gr αρχίζοντας την τοποθέτησή του ο τούρκος απόστρατος Οζγκιούρ Τορ ανέφερε ότι «το μεταναστευτικό πρόβλημα και το πρόβλημα της τρομοκρατίας πρέπει να καταστεί πρόβλημα όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά και της Ευρώπης.»

Και στη συνέχεια διερωτήθηκε: «Πώς το διασφαλίζουμε αυτό; Με τα λόγια δεν γίνεται»

Και πρόσθεσε: «Εκτός από τους Σύρους στέλνεις τους άλλους μετανάστες στα νησιά και τότε όλοι θα πούνε πως “Αααα η ασφάλεια της Ευρώπης αρχίζει από την Τουρκία” , θα το καταλάβουν δηλαδή. Ο δρόμος της εξήγησης μερικές φορές δεν γίνεται με λόγια αλλά  χρειάζονται τέτοιες πράξεις»

«Στα νησιά του Αιγαίου δεν ζούσαν Έλληνες»

«Η Ελλάδα τον τελευταίο αιώνα κυριάρχησε στο Αιγαίο όσο ποτέ στην ιστορία της. Δείτε το λέω και πάλι, η Ελλάδα τα πήρε αυτά μετά από τους βαλκανικούς πολέμους.»

Και πρόσθεσε: «Στην ιστορία της Ελλάδας ακόμη και στην πλέον παλιά της ιστορία, στους μυθολογικός χρόνους,  ακόμη και τότε αν κοιτάξετε στα νησιά του Αιγαίου δεν ζούσαν Έλληνες.»

Μάλιστα επικαλέστηκε ότι έχει επιστημονικά στοιχεία που το τεκμηριώνουν αυτό, αλλά θα τα καταθέσει άλλη φορά!

«Αργότερα όταν θα υπάρχει περισσότερος χρόνος θα εξηγήσω ποιοι ζούσαν σε εκείνα τα νησιά  και θα αποδείξω με επιστημονικές αποδείξεις πώς ήταν συγγενείς μας» είπε και έκλεισε την ανιστόρητη ομιλία του λέγοντας ότι οι Λίβυοι είναι… τουρκικός λαός.

«Ακόμη και ο Ηρόδοτος αυτό λέει, υποστηρίζει δηλαδή πώς οι Λίβυοι είναι τουρκικός λαός και πώς είναι τουρανικός λαός», κατέληξε ο… πεφωτισμένος ιστορικός!

Φόρτωσαν Meteor και Mica στα Rafale

Η εικόνα του Ελληνικού Rafale φορτωμένου με τους δύο «φονικούς» Meteor αλλά και τους τέσσερις ισχυρούς Mica ήδη προκαλεί εφιάλτες στην Τουρκική πολεμική αεροπορία. Εδώ και αρκετές εβδομάδες οι αποθήκες οπλισμού της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα έχουν γεμίσει από τα «game changer» βλήματα Meteor ενώ αντίστοιχα μεγάλοι είναι και οι φόρτοι του άλλου τύπου Α/Α πυραύλων Mica που διαθέτει το οπλοστάσιο της Πολεμικής μας Αεροπορίας οι οποίοι χρησιμοποιούνται τόσο από τα Rafale όσο και από τα Mirage2000-5. Όσο προχωρά η εκπαίδευση των Ελλήνων ιπτάμενων στις «ριπές»  τόσο τα «γεράκια» της HAF μυούνται στα μυστικά της χρήσης και των δύο όπλων και ειδικά στους Meteor οι οποίοι αποτελούν το φόβητρο για τα μαχητικά της Άγκυρας.

 Η δυνατότητα του Rafale να μεταφέρει ταυτόχρονα δύο Meteor και τέσσερις Mica αποτελεί ένα από τα μεγάλα του πλεονεκτήματα αφού η ύπαρξη κάτω από τα ‘’Δ’’ φτερά του έξι Α/Α πυραύλων το μετατρέπει στον απόλυτο ‘’θηρευτή’’ πάνω από το Αιγαίο. Με άλλα λόγια τα μόλις οκτώ Rafale που διαθέτει έως τώρα η Πολεμική μας Αεροπορία αν απογειωθούν ταυτόχρονα θα μεταφέρουν συνολικά 48 πυραύλους από τους οποίους οι 16 αποτελούν ‘’υπερόπλα’’ που μεταφράζονται σε ‘’one shot one kill’’ απειλή για κάθε επίδοξο ‘’εισβολέα’’. Και μόνο το γεγονός ότι κάθε Rafale διαθέτει συνολικά 14 σταθμούς ανάρτησης και μπορεί να μεταφέρει έως και 9,5 τόνους εξωτερικών φορτίων καταδεικνύει την τρομακτική ισχύ πυρός αλλά και τη δυνατότητα να επιχειρεί σε πολύ μεγάλες αποστάσεις με την αυτονομία του να ξεπερνά τα 1100 μίλια.

Η πρώτη επιχειρησιακή αξιολόγηση της 332 Πολεμικής Μοίρας «Γεράκι» έδειξε ότι μέσα σε ελάχιστο χρόνο ιπτάμενοι και τεχνικοί έκαναν άλματα στην εκπαίδευση και ήδη η Μοίρα έχει ουσιαστικά ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας. Όλο και πιο συχνά πλέον οι οπλουργοί καλούνται να φορτώνουν τα Rafale με τον διαθέσιμο οπλισμό ο οποίος πέρα από τους Meteor και τους Mica EM και IR περιλαμβάνει τόσο τον πύραυλο πλεύσης SCALP EG, το Στρατηγικό δηλαδή όπλο της Πολεμικής Αεροπορίας όσο  και τον πύραυλο αέρος-επιφανείας Exocet AM39Block 2 Mod 2, καθώς επίσης και όπλα ακριβείας όπως GBU 12/16/24 και AASM. Η φόρτωση των όπλων αποτελεί άλλωστε βασικό τμήμα της εκπαίδευσης του προσωπικού εδάφους με τους χρόνους να είναι συγκεκριμένοι ώστε σε περίπτωση συναγερμού τα μαχητικά να είναι έτοιμα να απογειωθούν και να επιχειρήσουν το ταχύτερο δυνατό. Και σε αυτόν τον τομέα ήδη οι τεχνικοί της Μοίρας έχουν κάνει αντίστοιχα άλματα με αυτά των ιπτάμενων.

Ανήμερα στη γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας πριν από τρεις εβδομάδες πάνω από το Τατόι είχαν περάσει τα δύο πρώτα καινούργια Rafale τα οποία προσγειώθηκαν στην Τανάγρα για να γίνουν οκτώ οι «ριπές».

Όμως από σήμερα τα Rafale θα γίνουν εννιά αφού τα ξημερώματα απογειώνεται από τη Γαλλία και συγκεκριμένα από την Αεροπορική Βάση Merignac στο Bordeaux μια ακόμη καινούργια ‘’ριπή’’ για να προσγειωθεί χωρίς ενδιάμεσο σταθμό ή εναέριο ανεφοδιασμό στην Tανάγρα. Ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό το δέκατο Ελληνικό Rafale-το τέταρτο καινούργιο-θα «πιάσει» διάδρομο στην 114 Πτέρυγα Μάχης στις 14 Δεκεμβρίου για να βρεθεί στην πρώτη του ‘’φωλιά’’ και να κάνει διψήφιο τον αριθμό των «ριπών» προκαλώντας εφιάλτες στην Άγκυρα.

 


σχετικα αρθρα