current views are: 52

1 Φεβρουαρίου 2023
Δημοσίευση11:11

Τουρκία: Ο Ερντογάν βιάζεται να ψηφιστεί το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο

Τα Τουρκικά ΜΜΕ «διατυμπανίζουν» ότι «η Τουρκία αναλαμβάνει δράση στη Μεσόγειο»

Δημοσίευση 11:11’
Screenshot 15

Τα Τουρκικά ΜΜΕ «διατυμπανίζουν» ότι «η Τουρκία αναλαμβάνει δράση στη Μεσόγειο»

Νέες τουρκικές προκλήσεις κατά της Ελλάδας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει αποκτήσει εμμονή με τη χώρα μας και τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Τούρκος πρόεδρος ενόψει των εκλογών,  αποφάσισε να επισπεύσει την ψήφιση από το κοινοβούλιο της χώρας του, του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, με πρόθεση να ξεκινήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης.

Η ακραία ρητορική σε βάρος της Ελλάδας, το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι νέες προσβλητικές αναφορές κατά του Εμανουέλ Μακρόν και οι «σπόντες» κατά των ΗΠΑ για το θέμα των F-16, συνθέτουν το συγκρουσιακό παζλ του Ερντογάν με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος προχωρά σε άλλο ένα βήμα, για το οποίο έχει ήδη κατακριθεί από την ΕΕ. Φέρνει προς άμεση ψήφιση το παράνομο τουρκολιβυικό μνημόνιο, με στόχο να ξεκινήσει έρευνες και γεωτρήσεις νότια της Κρήτης.

Η είδηση έρχεται λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στο Ισραήλ, το οποίο έχει καταδικάσει και απορρίψει το παράνομο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη.

Τουρκικά ΜΜΕ: «Η Τουρκία αναλαμβάνει δράση στη Μεσόγειο»

Με τίτλο: «Τίθεται σε ισχύ το Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης» η φιλοκυβερνητική εφημερίδα turkiye σε πρωτοσέλιδη αναφορά υποστηρίζει ότι «στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεννόησης, η Τουρκία θα συμμετάσχει σε έργα που σχετίζονται με την εξερεύνηση, την παραγωγή, τη μεταφορά, τη διύλιση, την εμπορία, τη διανομή και το εμπόριο των πόρων υδρογονανθράκων στη Λιβύη.

Η BOTAS και η TPIC θα συμμετάσχουν επίσης στο έργο, όπως επίσης κι η TPAO με τα ερευνητικά σκάφη της». Αναφέρεται ότι η συμφωνία έχει δυνητικά κέρδη 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Μνημόνιο Συνεννόησης υποβλήθηκε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση κι ο προτεινόμενος νόμος που αφορά στο νέο μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022 στην Τρίπολη, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εγκριθεί πρώτα από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και στη συνέχεια από την Ολομέλεια και να τεθεί σε ισχύ.

Πριν από λίγο καιρό, το Εφετείο της Τρίπολης στη Λιβύη είχε εκδώσει απόφαση αναστολής της συμφωνίας για τεχνικούς λόγους. Ωστόσο, στη συνέχεια, ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Mohamed Aoun ανακοίνωσε ότι η συμφωνία ήταν έγκυρη. Μετά τις δηλώσεις αυτές της Λιβύης, η Τουρκία ξεκίνησε τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας από την τουρκική βουλή.

Screenshot 17

Στο μνημόνιο συνεννόησης που υποβλήθηκε στην τουρκική εθνοσυνέλευση περιλαμβάνονται λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Περιλαμβάνει την έρευνα, τη διανομή και το εμπόριο

Το μνημόνιο συνεννόησης για τους υδρογονάνθρακες που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη έχει δυνητικά κέρδη 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρά τις αντιρρήσεις χωρών όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και η Γερμανία, η Τουρκία και η Λιβύη θα πραγματοποιήσουν κοινές εργασίες σε πολλούς τομείς στο πλαίσιο της συμφωνίας. Βάσει της συμφωνίας, οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στην ανάπτυξη έργων που σχετίζονται με την εξερεύνηση, την παραγωγή, τη μεταφορά, τη διύλιση, την εμπορία, τη διανομή και το εμπόριο υδρογονανθράκων της Λιβύης, καθώς και με την παραγωγή και το εμπόριο πετρελαίου, φυσικού αερίου, πετροχημικών και διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου. Θα ενθαρρυνθεί επίσης η ανάπτυξη διμερούς επιστημονικής, τεχνικής, τεχνολογικής, νομικής, διοικητικής και εμπορικής συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων. Στην αιτιολόγηση του μνημονίου συνεννόησης αναφέρεται: «Με τη συμφωνία αυτή, επιδιώκεται η αύξηση της υφιστάμενης συνεργασίας μέσω βημάτων όπως η υλοποίηση κοινών έργων για την εξερεύνηση, ανάπτυξη και παραγωγή χερσαίων και υπεράκτιων πόρων των δύο χωρών. Επιπλέον, υπογραμμίζεται για άλλη μια φορά η σημασία της συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί από τις εθνικές πετρελαϊκές εταιρείες των εμπλεκόμενων μερών».

Κίνηση Ιταλίας με Λιβύη κατά Ελλάδας και Γαλλίας

Παράλληλα, η «Huriyyet» αναφέρεται στη συμφωνία μεταξύ Λιβύης-Ιταλίας στον τομέα της ενέργειας, «γεγονός που εξόργισε την Ελλάδα», όπως αναφέρει.

Αντίστοιχα, για την ίδια συμφωνία η Yeni safak κάνει λόγο για «Γιγαντιαία συμφωνία 8 δισ. ευρώ με τη Λιβύη» κι ότι πρόκειται για μία «κίνηση της Ιταλίας κατά της Γαλλίας και της Ελλάδας στη Μεσόγειο».

Τις τελευταίες εβδομάδες, η πρωθυπουργός της Ιταλίας οργάνωσε επίσημες επισκέψεις στην Αλγερία, την Αίγυπτο και την Τυνησία στο πλαίσιο αυτού που αποκαλεί «σχέδιο Mattei», από το όνομα του Enrico Mattei, ιδρυτή της Eni.

Η εφημερίδα Domani δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα ένα κύριο άρθρο με τίτλο «Το σχέδιο Mattei είναι μυστική αποικιοκρατία». Η αριστερή εφημερίδα II Manifesto δημοσίευσε επίσης ένα πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Σχέδιο Mattei: Η Λιβύη ως αντλία βενζίνης» σε μια επικριτική ανάλυση.

Η εφημερίδα II Tempo έγραψε υπό τον τίτλο «Mare Nostrum (Η θάλασσά μας)»: «Μετά από 10 χρόνια λαθών, η Meloni έβαλε την Ιταλία ξανά στο κέντρο της Μεσογείου στη Λιβύη».

Ενόχληση για τα F-16 και τα F-35 στην Ελλάδα

Στο ζήτημα της παραλαβής των F-16 από τις ΗΠΑ, καθώς και της παράδοσης των F-35 στην Ελλάδα, αναφέρθηκε νωρίτερα, σε νέες του δηλώσεις ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.

«Βλέπουμε το πρόγραμμα F-16 ως μια πολύτιμη εναλλακτική λύση για την ενίσχυση της αεροπορικής μας ισχύος. Εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν προϋποθέσεις και ταυτόχρονα απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, χάνουν την ουδετερότητά τους. Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε νέες τεχνολογίες με τις δικές μας εθνικές δυνατότητες. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στον τομέα των UCAV. Με αυτές τις ευκαιρίες και δυνατότητες, η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα πολύ προχωρημένο σημείο. Συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε για να διασφαλίσουμε την εθνική μας ασφάλεια και την ασφάλεια των συνόρων. Όλα εξαρτώνται από το τι όρους θα φέρουν, αλλά δεν θέλουμε να τερματιστεί το πρόγραμμα των F-16. Και αν το πρόγραμμα F-16 εξαρτηθεί από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα ήταν προτιμότερο να μην το βάλουν καθόλου στην ατζέντα τους. Αν το θέμα αυτό κολλήσει στο Κογκρέσο, θα προβούμε σε ανάλογη αξιολόγηση», δήλωσε ο Καλίν.

 

 


σχετικα αρθρα