current views are: 118

1 Φεβρουαρίου 2023
Δημοσίευση22:39

Τουρκία: O Ερντογάν ξαναχτυπά – «Η Ελλάδα παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας» – «Πανικοβλήθηκαν με τον Tayfun» – «Άκυρο» στη Σουηδία

Προφανώς και το συμβάν στο Φαρμακονήσι βρίσκεται σε παράλληλο σύμπαν για τον Ερντογάν, μιας και οι δημοσιογράφοι της άλλης πλευράς του Αιγαίου έγιναν μάρτυρες ενός σουρεαλιστικού κρεσέντου.

Δημοσίευση 22:39’
Ερντογάν

Προφανώς και το συμβάν στο Φαρμακονήσι βρίσκεται σε παράλληλο σύμπαν για τον Ερντογάν, μιας και οι δημοσιογράφοι της άλλης πλευράς του Αιγαίου έγιναν μάρτυρες ενός σουρεαλιστικού κρεσέντου.

Δεν έχει τέλος το ανιστόρητο παραλήρημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν αρκείται στις απειλές και στις επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας, αλλά διαστρεβλώνει με χαρακτηριστικό τρόπο την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας την Τουρκία ως το θύμα που αντιδρά.

Προφανώς και το συμβάν στο Φαρμακονήσι βρίσκεται σε παράλληλο σύμπαν για τον Ερντογάν, μιας και οι δημοσιογράφοι της άλλης πλευράς του Αιγαίου έγιναν μάρτυρες ενός σουρεαλιστικού κρεσέντου.

Σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε με σφοδρότητα στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι εκείνη προκαλεί και παραβιάζει τον ενεάριο χώρο της Τουρκίας, αλλά και τους ψαράδες.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Ερντογάν δήλωσε:

«Δεν υπάρχει καμία εξήγηση για τη στάση που έχει η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία. Αυτή η στάση αλλά και η ψεύτικη προπαγάνδα είναι εναντίον του συμμαχικού πνεύματος. Η Ελλάδα ενοχλείται από το ανερχόμενο προφίλ της Τουρκίας σε όλο τον κόσμο.

Η ελληνική πλευρά μένει ανήμπορη στις απαντήσεις που της δίνουμε. Η Ελλάδα παραβιἀζει τον εναέριο χώρο μας, παρενοχλεί τα αεροσκάφη μας και παρενοχλεί τους αλιείς μας, ανεβάζοντας την ένταση. Σε αυτές τις εχθρικές ενέργειες η αεροπορία μας απαντάει και θα συνεχίζει να απαντάει.

Η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά κοντά, τα οποία βρίσκονται κοντά στις ακτές μας, παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες.

Πανικοβλήθηκαν όταν είπαμε για τον Tayfun. Μα γιατί πανικοβάλλεστε; Eμείς δεν θα κάνουμε τις προετοιμασίες μας; Φτιάξαμε τον Tayfun κι έχει βεληνεκές 560 χιλιομέτρων. Όμως εγώ ζήτησα βεληνεκές 1000 χιλιομέτρων. Γιατί ο πανικός; Φτιάξε κι εσύ κι να έχεις. Γιατί ενοχλούνται. Δεν θα μένουμε δεμένοι χειροπόδαρα στις ενέργειες που γίνονται εναντίον της ασφάλειας της χώρας μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Περί Σουηδίας ο λόγος

Η Τουρκία εκφράζει ανησυχία για την αυξανόμενη αντι-ισλαμική ρητορική, τις ενέργειες στην Ευρώπη, ειδικότερα σε σκανδιναβικές χώρες, ανέφερε o Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Η Τουρκία αναμένει ‘ειλικρινή βήματα από τη Σουηδία στην καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας, δηλώνει ο Ερντογάν, προτρέποντας τη Σουηδία και τη Φινλανδία να συμμορφωθούν πλήρως με τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο τριμερές μνημόνιο”, ανέφερε .

Η Τουρκία αποκλείει το ενδεχόμενο να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εφόσον (η χώρα αυτή) επιτρέπει επιθέσεις εναντίον του ιερού βιβλίου του Ισλάμ, του Κορανίου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ερντογάν.

«Δεν θα πούμε ναι στη (Σουηδία) για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όσο εσείς επιτρέπετε το ιερό μας βιβλίο, το Κοράνι, να καίγεται, να σκίζεται, και αυτό να γίνεται με (την έγκριση) του προσωπικού ασφαλείας σας», δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο πρόσφατο κάψιμο ενός αντιτύπου του Κορανίου στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη.

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις όσον αφορά τη διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Η άποψή μας για τη Φινλανδία είναι θετική, αλλά όχι στη Σουηδία», δήλωσε, σηματοδοτώντας μια προθυμία για την στήριξη της υποψηφιότητας του ΝΑΤΟ της Φινλανδίας χωριστά από την υποψηφιότητα της Σουηδίας.

Του Ερντογάν… του φταίει η αντιπολίτευση

Συνεχίζει το κρεσέντο επιθετικότητας απέναντι στη χώρα μας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας για το πρόγραμμα προμήθειας των αμερικανικών αεροσκαφών F-35, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στην τουρκική αντιπολίτευση, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που προϋποθέτει «παραίτηση από τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας» όπως ισχυρίστηκε.

Στη σφοδρή του επίθεση εναντίον της αντιπολίτευσης, είπε: «Ένας μάλιστα εξ αυτών (των «6» της αντιπολίτευσης) είπε ότι “η Δύση θα μας πει μπράβο”. Nτροπή σου! Είχες τόση ανάγκη να ακούσεις το “μπράβο” από τη Δύση;

«Κοιτάξτε την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει» πρόσθεσε. «Χαιρετίζουν εκείνους που συνδέουν την επιστροφή στο πρόγραμμα των F-35 με την παραίτηση της χώρας μας από κυριαρχικά της δικαιώματα σε πολλά θέματα. Χαιρετίζουν την Ελλάδα, λέγοντας ότι θα εγκαταλείψουν τον αγώνα μας για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο» ανέφερε ο Ερντογάν.

Όπως υπογράμμισε «Χαιρετίζουν τους πραξικοπηματίες και τους υποστηρικτές του καθεστώτος κηδεμονίας με την υπόσχεση να αναβιώσουν ό,τι υπήρχε στην παλιά Τουρκία. Το μόνο που δεν χαιρέτισαν ήταν το έθνος μας, με τα επιτεύγματα και τα όνειρά του, προφανώς επειδή δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη».

Ερντογάν όπως… Έλβις

Τις θρυλικές συναυλίες του Έλβις Πρίσλει θυμίζουν οι προεκλογικές εμφανίσεις του Ταγίπ Ερντογάν, με τους θαυμαστές να λιποθυμούν στο άγγιγμα του, να ζαλίζονται με το βλέμμα του και να τραγουδούν με πάθος τα τραγούδια του. Βέβαια ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έζησε αυτές τις υπερβολές στην τελευταία του συγκέντρωση, ωστόσο έζησε με κάθε τρόπο τον ενθουσιασμό των ψηφοφόρων του.

Όπως θα δείτε στο βίντεο, ο Ταγίπ Ερντογάν χθες είχε προεκλογικό ραντεβού με τους ψηφοφόρους του στην πλατεία Bilecik Cumhuriyet. Κάποια στιγμή, παίρνει το μικρόφωνο και αρχίζει να τραγουδά με όλο του το είναι, ένα τουρκικό ερωτικό τραγούδι. Άλλωστε μας έχει συνηθίσει σε αυτές τις κινήσεις ο τούρκος πρόεδρος, καθώς θεωρεί ότι είναι ένας καλός τρόπος για να ανεβάσει τα ποσοστά του.

Καθώς τραγουδά:  «Σε όσους ακούν και δεν  ακούν. Σε όσους ρωτούν και δεν ρωτούν. Εγώ τον αγαπώ πολύ, πάρα πολύ, αγαπώ, αγαπώ!  Σε αγαπώ πολύ!  Σε όσους  ακούν και δεν ακούν. Σε όσους ρωτούν και δεν ρωτούν. Εγώ τον αγαπώ πολύ, πάρα πολύ, αγαπώ, αγαπώ!  Σε όσους  ακούν και δεν  ακούν. Σε όσους ρωτούν και δεν ρωτούν. Εγώ τον αγαπώ πολύ, πάρα πολύ, αγαπώ, αγαπώ!»

Μια νεαρή κοπέλα χοροπηδά από την χαρά της που βρίσκεται δίπλα από τον τούρκο πρόεδρο, χαιρετά τον κόσμο που συνοδεύει τον Ερντογάν στο τραγούδι.

Ο Ερντογάν την βλέπει με την άκρη του ματιού του και της κάνει νόημα, κουνώντας το χέρι του, «να ηρεμήσει». Ο ενθουσιασμός της κοπέλας ήταν τόσος μεγάλος που δεν έδειξε να αντιλαμβάνεται τον «εκνευρισμό» του Σουλτάνου της.