current views are: 395

1 Ιουνίου 2023
Δημοσίευση15:34

Τουρκία: Τέλος στο μορατόριουμ – Εξέδωσε ΝΟΤΑΜ στην καρδιά του Αιγαίου

Η ημερομηνία λήξης των ασκήσεων είναι μια μέρα μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.

Δημοσίευση 15:34’
ΝΟΤΑΜ

Η ημερομηνία λήξης των ασκήσεων είναι μια μέρα μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.

Λίγες μέρες μετά την νίκη του Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές, το μορατόριουμ που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας, φαίνεται οτι μπαίνει στα συρτάρια, καθώς η Τουρκία εξέδωσε NOTAM για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην «καρδιά του Αιγαίου».

Η ΝΟΤΑΜ αφορά ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας με πραγματικά πυρά από τη Δευτέρα 5 Ιουνίου έως τη Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023.

Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά χαρακτήρισε ως «άκυρη» την τουρκική NOTAM, αφού δεσμεύει εναέριο χώρο εντός του FIR Αθηνών και ως εκ τούτου έχει αυτή την δικαιοδοσία και την αρμοδιότητα για τέτοιου είδους ενέργειες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Τουρκία αντέδρασε λέγοντας ότι η Αθήνα δεν «της αφήνει άλλη επιλογή από το να πάρει η ίδια πρωτοβουλία από το να διακηρύξει NOTAM», χαρακτηρίζοντας μάλιστα την περιοχή (που φαίνεται στον παρακάτω χάρτη} μεταξύ Ψαρών, Σκύρου και Άνδρου ως «διεθνή εναέριο χώρο».

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι η ημερομηνία λήξης των ασκήσεων είναι μια μέρα μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.

Δείτε αναλυτικά τις NOTAM της Τουρκίας:

A3765/23 (Issued for LTBB LGGG PART 1 OF 2) – NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED:

1. TURKIYE REQUESTED THE GREEK AIS TO PROMULGATE APPROPRIATE NOTAM

FOR THE EXERCISE AREA LOCATED WITHIN INTERNATIONAL WATERS AND

AIRSPACE OF AGEAN SEA REGARDING THE TURKISH NAVY AND AIRFORCE A

FIRING MILITARY EXERCISE (ASFAO) TO BE CONDUCTED FROM 05 JUN TILL 26

JUN 2023 0500-1200 UTC WITH REF 260740 LTAAYWYT APR 2023.

2. GREEK AIS DID NOT PROMULGATE APPROPRIATE NOTAM FOR THE EXERCISE

AREA IN ACCORDANCE WITH OUR REF 260740 LTAAYWYT APR 2023.

UNDER THESE CIRCUMSTANCES DUE TO THE INSISTENT ATTITUDE OF GREECE,

TURKIYE IS LEFT WITH NO OTHER ALTERNATIVE BUT TO TAKE ITS OWN

INITATIVE TO PROMULGATE THE NECESSARY NOTAM FOR THE EXERCISE AREA.

TURKIYE WILL TAKE NECESSARY MEASURES FOR THE SAFETY OF THE GENERAL

AIR TRAFFIC AS SHE DID IN THE PAST AND IS ALWAYS READY FOR

COOPERATION AND COORDINATION IN THIS RESPECT.

END PART 1 OF 2. 05 JUN 05:00 2023 UNTIL 26 JUN 12:00 2023. CREATED: 30 MAY

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι η ημερομηνία λήξης των ασκήσεων είναι μια μέρα μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.


σχετικα αρθρα