current views are: 287

5 Μαΐου 2023
Δημοσίευση07:01

Τουρκία: Το Economist «πανηγυρίζει» για την ήττα Ερντογάν – «Πρέπει να φύγει» – Η απάντηση του τούρκου προέδρου

Το περιοδικό Economist δημοσίευσε ένα «πανηγυρικό» άρθρο για τις εκλογές στην Τουρκία, δίνοντας έμφαση στην ήττα του Ερντογάν και τα «καλά» που θα ακολουθήσουν με την νίκη της αντιπολίτευσης.

Δημοσίευση 07:01’

Το περιοδικό Economist δημοσίευσε ένα «πανηγυρικό» άρθρο για τις εκλογές στην Τουρκία, δίνοντας έμφαση στην ήττα του Ερντογάν και τα «καλά» που θα ακολουθήσουν με την νίκη της αντιπολίτευσης.

Το βρετανικό περιοδικό οικονομίας και πολιτικής, The Economist, αφιέρωσε το εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους του στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Τουρκία στις 14 Μαΐου.

Το περιοδικό, που κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Οι πιο σημαντικές εκλογές του 2023», δημοσίευσε ένα εμπεριστατωμένο «πανηγυρικό» άρθρο για τις εκλογές στην Τουρκία, δίνοντας έμφαση στην ήττα του Ταγίπ Ερντογάν και τα «καλά», όπως αναφέρει,  που θα ακολουθήσουν με την νίκη της αντιπολίτευσης.

Το άρθρο μιλάει για τις  οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν οι οποίες εν κατακλείδι έβλαψαν περισσότερο τους  Τούρκους πολίτες, απ΄ οποιοδήποτε άλλο.

Επίσης, στην ανάλυση, υπενθυμίζονται τα σκάνδαλα του Ερντογάν αλλά και το γεγονός ότι απέλυσε 2 διοικητές κεντρικών τραπεζών μέσα σε 2 χρόνια και έκανε τον γαμπρό του υπουργό Οικονομικών ενώ τονίζει  ότι ο Ερντογάν  από τότε, ανάγκασε την τράπεζα να ακολουθήσει χαλαρή νομισματική πολιτική.

Μάλιστα στην ανάλυσή του το Economist, εξηγεί ότι κάποιες κινήσεις του Ερντογάν μπορεί να κράτησαν την ανάπτυξη της Τουρκίας  ψηλά σε κάποιους τομείς, ωστόσο προκάλεσε πληθωρισμό που κορυφώθηκε στο 86% πέρυσι και τώρα είναι πάνω από 40%, ενώ αναφέρθηκε επίσης στους ψηφοφόρους οι οποίοι παραπονέθηκαν για τις  τιμές του κρεμμυδιού οι οποίες είχαν δεκαπλασιαστεί σε δύο χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Προεκλογικός «πόλεμος» από την κουζίνα – Ο Κιλιτσντάρογλου φωνάζει για το… κρεμμύδι και ο Ερντογάν τάζει αεροπλανοφόρα (Βίντεο)

Επίσης κάνει αναφορά στην υπόσχεση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία της τράπεζας και να μειώσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο νούμερο εάν κερδίσει τις εκλογές.  Χαρακτηριστικά ο Κιλιτσντάρογλου είπε: «Αυτή η κατάσταση μπορεί επίσης να αναστρέψει την κατάρρευση των ξένων επενδύσεων. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η οικονομία που πρέπει να διορθωθεί».

«Νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας – Δύσης»

Για τις σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Δύση το άρθρο αναφέρει ότι «μια ήττα Ερντογάν θα βελτιώσει τις σχέσεις της Δύσης με την Τουρκία, κάτι που υποσχέθηκε επίσης, και ο Κιλιτσντάρογλου στην προεκλογική του εκστρατεία.»

«Μια νίκη της αντιπολίτευσης θα ήταν καλή για τους γείτονες της Τουρκίας και θα είχε τεράστια γεωπολιτική αξία για τη Δύση.» αναφέρει χαρακτηριστικά

Η Τουρκία είναι σήμερα σχεδόν τελείως αποξενωμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη. Στα χαρτιά, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. Αυτό μπορεί να μην συμβεί ποτέ, αλλά εάν ο Κιλιτσντάρογλου γίνει πρόεδρος, η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει με την αναβίωση ενός προγράμματος βίζας για τους Τούρκους που έχει ανασταλεί εδώ και καιρό, να βελτιώσει την πρόσβαση της Τουρκίας στην κοινή αγορά της ΕΕ και να συνεργαστεί στενότερα στην εξωτερική πολιτική».

Διαβάστε επίσης: Με αέρα νικητή βγήκε στο νέο του σποτάκι ο Kιλιτσντάρογλου – «Άντε βαρεθήκαμε πια, πάμε όλοι μαζί να νικήσουμε» (Βίντεο)

 Τεράστια στιγμή για την Τουρκία η ήττα Ερντογάν

Σύμφωνα με την ανάλυση του Economist εάν ο Κιλιτσντάρογλου κερδίσει τις εκλογές οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να βελτιωθούν.

Εάν κερδίσει η αντιπολίτευση, θα είναι μια τεράστια στιγμή για την Τουρκία, την Ευρώπη και τον παγκόσμιο αγώνα για αληθινή δημοκρατία. Ο Ερντογάν έκανε κάποια καλά πράγματα στα πρώτα του χρόνια στην εξουσία, αλλά η συνεχιζόμενη συσσώρευση εξουσίας επισκίασε την κρίση του.

«Γι’ αυτό υποστηρίζουμε τον Kılıçdaroğlu να είναι ο επόμενος πρόεδρος.»

Αντιδράσεις από το στρατόπεδο Ερντογάν

Εκνευρισμό προκάλεσε στο στρατόπεδο του Ερντογάν το δημοσίευμα του Economist με τον Ιμπραήμ Καλίν, στενό συνεργάτη του τούρκου προέδρου, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε: « οι εποχές που δίνονταν εντολές στη χώρα μου τελείωσαν. Ο τουρκικός λαός θα έχει τον τελευταίο λόγο με την ψήφο του».

Απάντηση του Ερντογάν στο πρωτοσέλιδο του Economist

Απάντηση στο πρωτοσέλιδο του Economist που αναφέρει ότι «ο Ερντογάν πρέπει να φύγει» και χαρακτηρίζει τις τουρκικές εκλογές ως τις πιο σημαντικές του πλανήτη έδωσε ο τούρκος πρόεδρος

«Δεν θα επιτρέψουμε να κατευθύνεται η εσωτερική μας πολιτική και να κουνάνε τα δάχτυλα στην  εθνική βούληση τα εξώφυλλα των περιοδικών, που αποτελούν τον επιχειρησιακό μηχανισμό των παγκόσμιων δυνάμεων» αναφέρει μεταξύ άλλων ο τούρκος πρόεδρος.


σχετικα αρθρα