current views are: 222

30 Μαΐου 2023
Δημοσίευση08:14

Τουρκία: Το πενταετές σχέδιο του Ερντογάν επικεντρώνεται στον «τουρκικό αιώνα» – Πώς θα κινηθεί στην εξωτερική πολιτική

Πιο ισχυρός από ποτέ,  ο Ερντογάν βάζει  μπρος τις μηχανές, σχηματίζοντας ένα πενταετές οδικό χάρτη που σηματοδοτεί αφενός την έναρξη του «αιώνα της Τουρκίας».

Δημοσίευση 08:14’

Πιο ισχυρός από ποτέ,  ο Ερντογάν βάζει  μπρος τις μηχανές, σχηματίζοντας ένα πενταετές οδικό χάρτη που σηματοδοτεί αφενός την έναρξη του «αιώνα της Τουρκίας».

Ο  Ταγίπ Ερντογάν κυρίαρχος πια, αναλαμβάνει για τρίτη πενταετία, το τιμόνι της Τουρκίας.

Πιο ισχυρός από ποτέ ο Ερντογάν, βάζει  μπρος τις μηχανές σχηματίζοντας έναν πενταετή οδικό χάρτη που σηματοδοτεί αφενός την έναρξη του «αιώνα της Τουρκίας» και αφετέρου σηματοδοτεί την έναρξη πολλών εσωτερικών αλλαγών για τον σχηματισμό μιας σύγχρονης Τουρκίας.

«Τουρκικός αιώνας»: Πώς θα κινηθεί στην εξωτερική πολιτική ο Ερντογάν

Με την Τουρκική Δημοκρατία να συμπληρώνει φέτος έναν χρόνο ζωής με ιδρυτή της τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως κοσμική δημοκρατία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπόσχεται έναν νέο «τουρκικό αιώνα».

«Οι υποστηρικτές του λένε ότι θα προσφέρει περισσότερη ανάπτυξη και μια ισχυρότερη Τουρκία. Οι επικριτές του λένε ότι θα είναι λιγότερο Ατατούρκ, περισσότερος εξισλαμισμός και ένα πιο σκοτεινό μέλλον», καταλήγει το BBC, αν και όλοι συνηγορούν ότι οι προκλήσεις για τη γειτονική χώρα είναι μεγάλες και επείγουσες, το άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ημερομηνίες ορόσημο

Η οικοδόμηση του αιώνα της Τουρκίας με σφραγίδα Ερντογάν είναι το αφήγημα που ικανοποιεί όσους στοιχίζονται πίσω από αυτόν και προς τούτο δύο ημερομηνίες είναι κρίσιμες και ενδεχομένως αποκαλυπτικές του πώς θα κινηθεί στην εξωτερική πολιτική την επόμενη πενταετία ο Τούρκος ηγέτης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και αναλυτή διεθνών θεμάτων Κωνσταντίνο Φίλη, στις 24 Ιουλίου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης. Θα την αμφισβητήσει και θα θέσει ως άμεσο στόχο την αναίρεση αναθεώρησή της; Και αργότερα στις 29 Οκτωβρίου, στα 100 χρόνια από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, τι θα συμπεριλάβει στις ανακοινώσεις του σχεδιασμού του για τον επόμενο αιώνα της Τουρκίας;

Επανεκλογή Ερντογάν: Τι σημαίνει για τις σχέσεις με Ελλάδα

Η επανεκκίνηση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση εκτιμάται να είναι, σύμφωνα με τον διπλωματική συντάκτη της ΕΡΤ Νίκο Μελέτη, στις προτεραιότητες του επανεκλεγέντα προέδρου της χώρας Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως τόνισε: «Η τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει ο Τζο Μπάιντεν με τον Ερντογάν θα είναι η αφετηρία ενός δύσκολου δρόμου που καταλήγει στις 11 Ιουλίου στο Βίλνιους, εκεί που θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Πριν από ένα χρόνο, στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης είχε αποφασιστεί η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, μια δουλειά η οποία έχει μείνει στη μέση και αυτό είναι ένα πρώτο μεγάλο τεστ crash test των σχέσεων του Ερντογάν με τη Δύση».

Ενώ πρόσθεσε: «Αν ο Ερντογάν επιμείνει στο βέτο του για τη Σουηδία, τότε θα έχουμε μια νέα κρίση και αυτή θα συμπαρασύρει βεβαίως και την υπόθεση των 16. Εάν αλλάξει στάση ο Ερντογάν τότε θα του ανοίξει στον δρόμο και μια επικοινωνία με την Ουάσιγκτον και το Λευκό Οίκο, ενώ θα μεταφερθεί η πίεση για τα F-16 στο Κογκρέσο. Πάντως, μέχρι στιγμής ο Μενέντεζ δεν δείχνει να αλλάζει καθόλου στάση. Είδαμε σήμερα το “παζάρι” που έκανε ο Καλίν. Ξεκίνησε λέγοντας ότι εάν δεν πάρει τα F-16 η Τουρκία, θα αναγκαστεί να στραφεί αλλού. “Υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές”, όπως λέει. Πάντως η έκθεση του Κογκρέσου που εκδόθηκε στις 17 Μαΐου, προβλέπει ότι ακόμα κι αν εγκριθούν τα F-16 για την Τουρκία, η “γραμμή παραγωγής” της Λαϊκής στη Νότια Καρολίνα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο αίτημα αυτό, και θα περάσουν τουλάχιστον τρία χρόνια μέχρι να παραλάβει τα F-16 η Τουρκία».

Για το πόσο τα ανωτέρω επηρεάζουν και τα ελληνοτουρκικά, ο ίδιος σημείωσε:

«Η Αθήνα είναι συγκρατημένη και νομίζω ότι και η κυβέρνηση που θα προκύψει στις 25 Ιουνίου στις εκλογές, όπως είπε Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επιδιώξει μια επαφή με τον Ταγίπ Ερντογάν, πιθανότατα στο Βίλνιους, εφόσον το επιτρέπει και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που θα υπάρξει εκεί.

Προς το παρόν έχουμε ένα μορατόριουμ στις ασκήσεις μεγάλης και μεγάλης κλίμακας, το οποίο τηρείται σε γενικές γραμμές. Θα διαρκέσει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Εάν μέχρι τότε όλα έχουν προχωρήσει ομαλά, πιθανότατα θα δρομολογηθεί η επανάληψη των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ή / και οι επαφές, κατ’ αρχήν σε διπλωματικές επαφές, σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο.

(…) Η επίλυση της διαφοράς για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας τεχνικά είναι μια εξίσωση που δεν είναι άλυτη, όλα εξαρτώνται από το πώς θα συμπεριφερθεί η Τουρκία, αν θα συνεχίσει δηλαδή και επιμείνει να βάζει στην ατζέντα θέματα που άπτονται της ελληνικής κυριαρχίας, γιατί τότε η συζήτηση θα τελειώσει».

Η επόμενη πενταετία 

Την ίδια ώρα, τα δύσκολα είναι μπροστά επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές, καθώς στην τρίτη του προεδρική θητεία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να δρομολογήσει άμεσα λύσεις για τη ρευστότητα της τουρκικής οικονομίας και να επιχειρήσει να βρει μια δημοσιονομική ισορροπία, όταν ο κίνδυνος της επιστροφής του ΔΝΤ στη γειτονική χώρα είναι προ των πυλών.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος θα κληθεί να εξομαλύνει τη σχέση του με τη Δύση, καθώς την επομένη των εκλογών τον αναμένουν:

  1. η διεύρυνση του ΝΑΤΟ,
  2. οι σχέσεις του με τη Ρωσία και την Κίνα και τις υπόλοιπες αναθεωρητικές δυνάμεις,
  3. η διμερής σχέση Τουρκίας – ΕΕ και η νέα συμφωνία για την τελωνιακή ένωση
  4. οι εύθραυστες ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και
  5. η ανάγκη “διαπιστευτηρίων” απέναντι σε ένα αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας του, για το οποίο τον εγκαλεί το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Σχηματισμός κυβέρνησης Ερντογάν, οι ορκωμοσίες και η εσωτερική πολιτική του

Η επίσημη ανακοίνωση για το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα γίνει την Πέμπτη, ενώ σήμερα το απόγευμα, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών.

Την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να συγκροτήσει τη νέα του κυβέρνηση η οποία θα ορκιστεί την Παρασκευή σύμφωνα με τη τουρκική εφημερίδα yeni safak.

Στο διάστημα αυτό των πέντε ετών ο Ταγίπ Ερντογάν υπόσχεται ν΄αλλάξει τα πάντα στην Τουρκία. Σύμφωνα με την yeni safak το πενταετές πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης Ερντογάν θα βασιστεί πάνω σε ένα νέο σύνταγμα το οποίο θα επικεντρωθεί στον «αιώνα της Τουρκίας».

Πρώτο μέλημα του Ερντογάν είναι  αστικός μετασχηματισμός

  • Θα κατασκευάσει κτίρια σε στερεά εδάφη και με νέα τεχνολογία
  • θα αναπτύξει τις οικονομικές υποδομές στις σεισμόπληκτες περιοχές
  • θα θεσπίσει νέους νόμους για κινδύνου καταστροφής και θα αναθεωρήσει κάποιους άλλους
  • Ετοιμάζει οικονομική στήριξη και το μοντέλο χρηματοδότησης  «Resilient City Housing Financing Model»
  • θα μεταμορφώσει την Κωνσταντινούπολη και θα την κάνει πιο ισχυρή απέναντι σε έναν ισχυρό σεισμό

Δεύτερο μέλημα

  • Θα φτιάξει νέο σύνταγμα με πολλές ατομικές ελευθερίες, ελευθερία του λόγου, ανθρώπινα δικαιώματα
  • αυξήσεις στις συντάξεις
  • συντάξεις στις νοικοκυρές – πρόγραμμα Family Protection Shield
  • Πρόγραμμα  SSI: για τη φροντίδα στο σπίτι σε άτομα με προβλήματα 
  • ευκαιρία για καριέρα σε 10 χιλιάδες νέους
  • Πρόγραμμα καταπολέμησης των τρομοκρατών.

Οι εχθροί του Ερντογάν

Η τουρκική οικονομία παραμένει ωστόσο «αχίλλειος πτέρνα» του Ερντογάν και οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, το 2024, θα αποτελέσουν ένα κρίσιμο τεστ για την πολιτική παντοκρατορία του.

Ο πιο ισχυρός σήμερα αντίπαλος του Τούρκου προέδρου από την κεμαλική αντιπολίτευση, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, κινδυνεύει να καταλήξει στη φυλακή για «εξύβριση» δημόσιων αξιωματούχων, με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Το αριστερό-φιλοκουρδικό κόμμα HDP, που έχει βρει «καταφύγιο» στο Πράσινο Αριστερό Κόμμα -σήμερα τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη- είναι αντιμέτωπο με τον κίνδυνο απαγόρευσης λειτουργίας, με την κατηγορία της «τρομοκρατίας».

 

 


σχετικα αρθρα