current views are: 6

24 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση06:21

Τουρκικές τορπίλες λίγες ημέρες πριν τις διερευνητικές: Υπενθυμίζουν το casus belli, «φουσκώνουν» την ατζέντα και προκαλούν σε όλα τα επίπεδα

Όπως έγραψε το Newpost, η Τουρκία δείχνει ξεκάθαρη διάθεση να ανεβάσει τους τόνους είτε για να πάει στις διερευνητικές από θέση ισχύος σύμφωνα με τη γνωστή τακτική της είτε για να προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας και να βάλει «φωτιά» στη διαδικασία πριν καν αρχίσει.

Δημοσίευση 06:21’
h2vso1610427384118

Όπως έγραψε το Newpost, η Τουρκία δείχνει ξεκάθαρη διάθεση να ανεβάσει τους τόνους είτε για να πάει στις διερευνητικές από θέση ισχύος σύμφωνα με τη γνωστή τακτική της είτε για να προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας και να βάλει «φωτιά» στη διαδικασία πριν καν αρχίσει.

Λίγα 24ωρα απομένουν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη. Και μπορεί η Τουρκία όλο το περασμένο διάστημα να είχε ρίξει τους τόνους τις τελευταίες ημέρες επιστρέφει στο δρόμο των προκλήσεων, τορπιλίζοντας εν τη γενέσει τους τις όποιες προσπάθειες συνεννόησης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Υπενθυμίζουν το casus belli

Όπως έγραψε το Newpost, η Τουρκία δείχνει ξεκάθαρη διάθεση να ανεβάσει τους τόνους είτε για να πάει στις διερευνητικές από θέση ισχύος σύμφωνα με τη γνωστή τακτική της είτε για να προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας  και να βάλει «φωτιά» στη διαδικασία πριν καν αρχίσει.

Οι νέες εμπρηστικές δηλώσεις του επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τις οποίες επανέρχεται στο ζήτημα της επέκτασης των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο και υπενθυμίζει ουσιαστικά ότι το Casus Belli της Άγκυρας παραμένει σε ισχύ αποτελούν την τελευταία ένδειξη για τις διαθέσεις των γειτόνων.

Ο Τσαβούσογλου έφτασε σε σημείο να κατηγορήσει τη χώρα μας για προβοκάτσιες, όπως «η πόντιση καλωδίων στον βυθό της θάλασσας. Ξαφνικά ανακοινώνει NAVTEX, NOTAM και προσπαθεί να κλείσει θαλάσσιες περιοχές χώρους στο Αιγαίο. Και ανακοινώνουν χώρους, δεν κάνουν καμία δραστηριότητα. Δηλαδή συνεχίζουν τις προβοκάτσιες».

Πρόκειται για το δεύτερο «χτύπημα» της Άγκυρας σε αυτό το μέτωπο.  Την Τετάρτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος, τονίζοντας πως αυτή η ενέργεια «καταλήγει στα νότια της Πελοποννήσου και δεν επηρεάζουν καθόλου το Αιγαίο». Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Aκσόι αναφέρθηκε όμως στις αντιρρήσεις της Άγκυρας στο ενδεχόμενο της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

«Η χώρα μας έχει ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα στο ημι-κλειστό Αιγαίο Πέλαγος, όπου επικρατούν ειδικές γεωγραφικές συνθήκες. Είναι γνωστή η θέση μας πως τα χωρικά ύδατα αυτής της θάλασσας δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς, με τρόπο που θα περιορίζουν την ελεύθερη ναυσιπλοϊα και την πρόσβαση στις ανοιχτές θάλασσες, τόσο της χώρας μας όσο και των τρίτων χωρών. Δεν υπάρχει αλλαγή σε αυτήν τη στάση μας», τόνισε.

«Φουσκώνουν» την ατζέντα

Η στάση της Άγκυρας προκαλεί προβληματισμό έως και εύλογη ανησυχία. Εκτός από τις προκλήσεις, με μεθοδικό τρόπο η γειτονική χώρα επιχειρεί διαρκώς να φουσκώσει την ατζέντα με τις παράλογες απαιτήσεις της σε μία σειρά από ζητήματα.

Σημειώνεται ότι στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ο Τσαβούσογλου, ενώπιον του άλαλου υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας ξεδίπλωσε όλα όσα επιδιώκει η Άγκυρα.  «Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες και να κάνει ασκήσεις οπουδήποτε θέλει και άλλα βήματα σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουμε μόνο ατύχημα αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει», είπε, είπε ο Τσαβούσογλου σε μια προφανή αναφορά για τις στρατιωτικές ασκήσεις που κάνει η χώρα μας στο Αιγαίο. Έβαλε έτσι δια της πλαγίας οδού το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου.

Επίσης, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στόχευσε για μία ακόμα φορά το Καστελόριζο και είπε: «Η Ελλάδα διεκδικεί θαλάσσιο χώρο άδικο, σε ένα νησί που βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ από την Τουρκία».

Έβαλε επιπρόσθετα και ζήτημα μειονότητας στη Θράκη, καθώς ισχυρίστηκε: Από την άλλη η Ελλάδα μιλά για διεθνές δίκαιο αλλά δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του διεθνούς δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει να ονομάζονται Τούρκοι οι μειονοτικοί (πληθυσμοί) στη Θράκη».

Στο μενού και στρατιωτικές προκλήσεις

Εκτός αυτού, μέσα στην εβδομάδα είχαμε και το μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από το κεντρικό Αιγαίο σε Ανθρωποφάγους και Στρογγυλό όπως και στη Χίο σε Οινούσσες και Παναγιά. Η Άγκυρα συνέχισε και την τακτική των παράνομων navtex με προκλητικές οδηγίες για δέσμευση θαλάσσιων περιοχών στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα διαφημίζει την καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας Τουρκικής κατασκευής Istanbul στο γνωστό πλαίσιο του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Όλα αυτά συνιστούν και μία τουρκική προειδοποίηση πως ανά πάσα στιγμή ο Ερντογάν μπορεί να πατήσει το κουμπί της στρατιωτικής κλιμάκωσης, σε περίπτωση που οι συνομιλίες θα πάνε όπως θέλει η Τουρκία.

Ας μην ξεχνάμε δε πως η Τουρκία δεν κρύβει ότι κρατά ως «όπλο» αν αποτύχει η προσπάθεια με την Ελλάδα το ερευνητικό Oruc Reis το οποίο απέσυρε όπως υποστήριξε για να δώσει χώρο στη διπλωματία. Ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να προσεγγίσει την Ευρώπη για να αποφύγει επερχόμενες κυρώσεις. Πράγμα που φαίνεται πως κέρδισε, καθώς σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, «η αλλαγή της στάσης της Τουρκίας μοιάζει πιο ουσιώδης και υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ των κρατών – μελών για να αποδείξει ότι εννοεί αυτά που λέει». Με άλλα λόγια, η επιβολή κυρώσεων, απομακρύνεται…


σχετικα αρθρα