current views are: 1

4 Φεβρουαρίου 2019
Δημοσίευση05:42

Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα: Υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών

«Ως γείτονες πρέπει να διατηρούμε πάντα τα κανάλια διαλόγου ανοικτά».

Δημοσίευση 05:42’
αρθρο-newpost

«Ως γείτονες πρέπει να διατηρούμε πάντα τα κανάλια διαλόγου ανοικτά».

«Προσβλέπουμε πάρα πολύ στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία» τονίζει ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκερτζιν, κάνοντας παράλληλα λόγο για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας.

«Ως γείτονες πρέπει να διατηρούμε πάντα τα κανάλια διαλόγου ανοικτά για να βεβαιωθούμε ότι καταλαβαίνουμε και συναισθανόμαστε τις θέσεις των άλλων», αναφέρει στο ΑΠΕ, σημειώνοντας πως αυτός «ο φαύλος κύκλος στον οποίο βρίσκουμε τους εαυτούς μας μάλλον δεν θα λύσει τίποτα για πολύ καιρό».

«Είναι φυσικό οι ηγέτες γειτονικών χωρών να επισκέπτονται συχνά ο ένας τον άλλο και να μιλούν για θέματα αμοιβαίων συμφερόντων και κοινών ανησυχιών. Είναι αλήθεια ότι σήμερα έχουμε κάθε είδους νέα μέσα αλληλοενημέρωσης, αλλά πιστεύω σταθερά στις επαφές πρόσωπο με πρόσωπο» σημειώνει ο κ. Οζούγκερτζιν.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας εκτιμά μάλιστα -απαντώντας σε ερώτηση για την άρση του casus belli από την τουρκική Βουλή -πως «ήρθε η ώρα οι εκπρόσωποι των λαών, οι βουλευτές, να ακούσουν ο ένας τον άλλον, αντί να στρέφουν τις πλάτες τους ο ένας στον άλλον και να συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου της ειρήνης και της ευημερίας για τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό».

Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ ένα 24ωρο πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, ο Μπουράκ Οζούγκερτζιν εκφράζει την πεποίθηση πως «θα έρθουν καλύτερες ημέρες» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις . Υποστηρίζει πως «υπάρχουν ορισμένα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών» και προσθέτει πως το πραγματικό ερώτημα είναι αν «έχουμε τη βούληση να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα με σκοπό την επίλυσή τους ή προτιμάμε να συνεχίσουμε να παραπονιόμαστε για τους γείτονες μας».

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές επίλυσης των όποιων ζητημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο, αναφέρει πως «πάντα λέμε ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε οποιονδήποτε από τους μηχανισμούς επίλυσης διαφορών που παρουσιάζει το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, τη διαπραγμάτευση, τη διαιτησία, την προσφυγή στη δικαιοσύνη κ.λπ.».

«Ο καλύτερος τρόπος για να αφήσουμε πίσω μας αυτές τις ανησυχίες είναι το να καθίσουμε και να μιλήσουμε, και να λύσουμε ό,τι μπορούμε άμεσα, και να συμφωνήσουμε να αφήσουμε το διεθνές δίκαιο να κανονίσει τα υπόλοιπα» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μπουράκ Οζούγκερτζιν κληθείς να απαντήσει για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ για τις οικονομικές προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα αναφέρει πως και οι δύο χώρες έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στην ευρύτερη περιοχή, τα οποία όταν συνδυαστούν θα μπορούσαν να παράξουν ένα τεράστιο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «ένα μεγαλύτερο επίπεδο οικονομικής αλληλεξάρτησης θα μπορούσε να κάνει τα προβλήματα σχετικά μικρά και διερωτάται: Τι μας σταματάει;»

Ο Μπουράκ Οζούγκερτζιν χαιρετίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και εκφράζει την ελπίδα ότι θα ανοίξει τον δρόμο για καλύτερες σχέσεις στην περιοχή.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως είναι καιρός να φθάσουμε σε μια λύση που θα ωφελήσει τόσο τους Τουρκοκύπριους όσο και τους Ελληνοκύπριους και υποστηρίζει ότι οι δύο πλευρές του νησιού πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε μια ειλικρινή κατανόηση για το τι θέλουν πραγματικά και το πώς θέλουν να το επιτύχουν.


σχετικα αρθρα