current views are: 27

30 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση07:03

Τραγωδία στα Τέμπη: Απολογείται ο Επιθεωρητής Λάρισας – Τι θα υποστηρίξει

Ο κατηγορούμενος έμπειρος σταθμάρχης παραδέχτηκε επιπλέον ότι εκείνος ήταν που διόρθωσε με μπλάνκο την βάρδια, τη μοιραία νύχτα της τραγωδίας στα Τέμπη

Δημοσίευση 07:03’
Τέμπη

Ο κατηγορούμενος έμπειρος σταθμάρχης παραδέχτηκε επιπλέον ότι εκείνος ήταν που διόρθωσε με μπλάνκο την βάρδια, τη μοιραία νύχτα της τραγωδίας στα Τέμπη

Ο τέταρτος κατηγορούμενος για την τραγωδία στα Τέμπη, ο Επιθεωρητής Λάρισας απολογείται σήμερα στον Εφέτη Ανακριτή Λάρισας, προσκομίζοντας ένα απολογητικό υπόμνημα 100 σελίδων και προτείνοντας 10 μάρτυρες.

Θα υποστηρίξει ότι εκείνος βάση των βαρδιών  είχε τοποθετήσει τρεις σταθμάρχες μέχρι τις 23 00, δεν υπήρχε καμία προφορική ενημέρωση προς τους συμβασιούχους ότι  αποχωρούν στις 22:00 και ότι κάνουν οκτάωρο, δεν είχε ενημερωθεί εκείνο το βράδυ  ότι είχαν φύγει νωρίτερα  οι δύο απογευματινοί σταθμάρχες  και ότι είχε καθυστέρηση η επιβατική αμαξοστοιχία από την Αθήνα.

Σε ότι αφορά στον προφυλακισμένο σταθμάρχη, θα ισχυριστεί ότι  δεν ήταν εκείνος που του έδωσε την πιστοποίηση για να εργαστεί ως σταθμάρχης και ότι οι βάρδιες εγκρίνονται από τη Διεύθυνση Κυκλοφορίας  στην Αθήνα.

Τραγωδία στα Τέμπη: Η απολογία του έμπειρου απογευματινού σταθμάρχη

Ο Κ.Π  όπως αποκαλύπτει το newpost στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι η μία επιπλέον ώρα είναι στα λόγια και δεν τηρείται καθώς μπαίνει επί της ουσίας για να καλύψει το χρόνο που απαιτείται για να παραδώσουν και να παραλάβουν οι σταθμάρχες.

Ο χρόνος αυτός όμως είναι  συνήθως λίγα λεπτά ενώ στο πρόγραμμα αναγράφεται μία ώρα.Το ερώτημα που προκύπτει και πρέπει να απαντηθεί είναι αν πληρώνονται αυτή την ώρα ως υπερωρία ενώ στην πραγματικότητα  συνήθως δεν την εργάζονται ολόκληρη.

Ο Κ.Π ισχυρίστηκε για τη μοιραία βραδιά:

Στις 21:45 περίπου ήρθε και ο συνάδελφος Βασίλης Σαμαράς, ευδιάθετος και σε άριστη κατάσταση, του είπα δε να καθίσει μόνο στο τηλέφωνο και να παρακολουθεί γιατί έπρεπε να τελειώσω τους με τους ελιγμούς.-Στις 21:50 έδωσα εντολή αναχώρησης στην αμαξοστοιχία  93506 (πρώην IC 56) για αναχώρηση προς Θεσσαλονίκη, κανονικά στην γραμμή ανόδου. Την εκφώνηση μάλιστα μέσω Ρ/Τ έδωσα εντολή να την κάνει ο κ. Σαμαράς, τον οποίο και διόρθωσα αντιλαμβανόμενος ότι δεν την έκανε όπως ο τύπος ορίζει, με ορθή επανάληψη. Όλα αυτά είναι άλλωστε καταγεγραμμένα στις ηχητικές καταγραφές του Ρ/Τ. Την ίδια ώρα η Δ/Η 220023 έβγαινε από την γραμμή του μηχανοστασίου στην 6η γραμμή κατ’ εντολή μου για να την περάσω μέσω των αιχμών Νο 115 – Νο 116 – Νο 117Α/Β στην 3η γραμμή, επικεφαλής του χαλασμένου 2594, για να είναι έτοιμο να φύγει κάποια στιγμή αργά το βράδυ σε κενά κυκλοφορίας για Θεσσαλονίκη Στις 22:05, έχοντας στραμμένη την προσοχή μου στον ΠΙΝΑΚΑ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΑΙΧΜΩΝ και στους ελιγμούς που εκτελούσα, είδα ότι πλησίαζε και η αμαξοστοιχία 2575 από τον Βόλο και αμέσως μέσω Ρ/Τ έδωσα αυστηρά εντολή στον μηχανοδηγό της να παραμείνει, ως όφειλε, στο κόκκινο φωτόσημο εισόδου, ώσπου να τελειώσω τους ελιγμούς. Ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας 2575 έχοντας την εντύπωση ότι σταθμάρχης είναι ο κ. Σαμαράς, όπως ήταν και τα προηγούμενα βράδια με βάση το πρόγραμμα μετά τις 22:00, τον πήρε στο κινητό για να του ζητήσει εξηγήσεις γιατί να περιμένει. Εκνευρίστηκα όταν το αντιλήφθηκα και έκανα παρατήρηση στον συνάδελφό μου κ. Σαμαρά, λέγοντάς του ότι κυκλοφορία από το κινητό δεν κάνουμε ποτέ και να δώσει εντολή στον μηχανοδηγό να μην το ξανακάνει.

Το χρονικό εκείνο σημείο ο συνάδελφός μου κ. Σαμαράς μου πρότεινε να αναλάβει και να αποχωρήσω, απαντώντας του ότι δεν θα το κάνω πριν ολοκληρώσω και με τις τελευταίες λεπτομέρειες, ώστε να μην αφήσω σ’ αυτόν παρά μόνον κανονικότητα για την βάρδια του.Περί ώρα 22:12 παρέδωσα τον έλεγχο του ΠΙΝΑΚΑ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΑΙΧΜΩΝ και τους ΕΠΟΠΤΙΚΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ στον κ. Σαμαρά. Συμπλήρωσα και τα τελευταία δεδομένα στο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΙΝΗΣΕΩΣ του Σταθμούτο οποίο δεν είναι άλλο από το έγγραφο που υπάρχει στη δικογραφία και έχει τις υπογραφές εμού και του κ. Σαμαρά, τα οποία δεδομένα ως επί τω πλείστον είχαν να κάνουν με βλάβες στις ΑΣΙΔ και ήταν η πιο σημαντική ενημέρωση που θα έπρεπε να έχει ο επόμενος σταθμάρχης, ήτοι ο κ. Σαμαράς, καθώς και αυτός της πρωινής βάρδιας, ενόψει του ότι δεν αναμένονταν να επιδιορθωθούν οι βλάβες αυτές τη νύχτα, ρώτησα δε τον αντικαταστάτη μου στην επόμενη βάρδια, δηλαδή τον κ. Σαμαρά για το εάν είχε κάποια άλλη απορία ή κάποιο πρόβλημα για ν’ αναλάβει και μου απάντησε αρνητικά. Μάλιστα με προέτρεψε να πάω να φάω κάτι και να ηρεμήσω από το δύσκολο απόγευμα που είχα μέχρι τότε, το οποίο με είχε καταβάλει σωματικά και ψυχικά, κάτι που ήταν άλλωστε εμφανές στο πρόσωπό μου σε όλους όσους ήταν παρόντες κοντά μου το χρονικό σημείο αυτό. Του εξήγησα για μια ακόμη φορά, αν και το είχε ήδη αντιληφθεί όση ώρα ήταν δίπλα μου, ότι υπήρχε στην 3η γραμμή το χαλασμένο 2594. Του επανέλαβα την κατάσταση κυκλοφορίας ως έχει. Δηλαδή ότι υπήρχε κανονικά διπλή γραμμή μεταξύ Λάρισας – Ν. Πόρων και ότι όλα ήταν ομαλά προς Θεσ/νίκη και ότι εξακολουθούσε να υπάρχει μονή γραμμή καθόδου μεταξύ Σ.Σ. Λάρισας – Παλαιοφαρσάλου, η οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις θα αποκαθίστατο αργά τη νύχτα.-

Με δεδομένο ότι η μοναδική αμαξοστοιχία 2597, που ήταν ο προαστιακός από Θεσσαλονίκη, για την οποία την σχετική αναγγελία αναχώρησης από τον Σ.Σ. Νέων Πόρων είχε ληφθεί από τον κ. Σαμαρά στις 22:14 και είχε καταγραφεί απ’ αυτόν στον ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ, θα έφτανε στο Σ.Σ. Λάρισας περίπου 22:45 και ότι η IC 62 από Αθήνα θα έφτανε στον Σ.Σ. Λάρισας με καθυστέρηση περίπου 55 λεπτών και συγκεκριμένα περί ώρα 23:05, ώστε να συνεχίσει μετά κανονικά την πορεία της για Θεσσαλονίκη στη γραμμή ανόδου, καθότι θα έπρεπε να περιμένει προηγουμένως στον Σ.Σ.Παλαιοφαρσάλου για να περάσει πρώτα η IC 63 που κατέβαινε, καμία απολύτως άλλη εργασία δεν είχε να κάνει ο κ. Σαμαράς από την ώρα που αποχώρησα, δηλαδή από τις 22:30 μέχρι τις 23:00 και εν γένει κανένας απολύτως λόγος δεν συνέτρεχε να χρειαστεί να μείνω περισσότερο δίπλα του ως εμπειρότερος σταθμάρχης. Στην ουσία δηλαδή από τις 22:11 του ήρθε στο Σ.Σ. Λάρισα η IC 63, την οποία διευθέτησα εγώ, μέχρι τις 22:45 που θα έρχονταν κανονικά από την πορεία της ο προαστιακός 2597, κανένα άλλο τραίνο δεν είχε να κινηθεί εντός των χωρικών ορίων του Σ.Σ. Λάρισας. Δεν βάζω στο σημείο αυτό τους ελιγμούς που ούτως ή άλλως έγινα από εμένα. Τα λέγω αυτά για να τονίσω ότι το επιχείρημα περί δήθεν αγχωτικής κατάστασης και έντονης κυκλοφορίας μεταξύ 22:30 και 23:00 που επιχείρησε ο κ. Σαμαράς να παρουσιάσει εξεταζόμενος ενώπιόν σας είναι απολύτως αβάσιμο»

Ο κατηγορούμενος έμπειρος σταθμάρχης παραδέχτηκε επιπλέον ότι εκείνος ήταν που διόρθωσε με μπλάνκο την βάρδια, τη μοιραία νύχτα της τραγωδίας στα Τέμπη, γιατί, όπως ισχυρίστηκε, έκανε …μουτζούρα.