current views are: 2

18 Σεπτεμβρίου 2023
Δημοσίευση16:47

Τραγωδία στη Λιβύη: Η ενημέρωση και οι… εξαφανισμένοι

Από τα αξιοπερίεργα είναι ότι ενώ το ΥΠΕΞ θα έπρεπε να έχει την ενημέρωση τηρεί σιγή ασυρμάτου, όταν μάλιστα  την αποστολή συνόδευσε και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βεγγάζη, πρέσβης Σταύρος Βενιζέλος

Δημοσίευση 16:47’
Τραγωδία στη Λιβύη

Από τα αξιοπερίεργα είναι ότι ενώ το ΥΠΕΞ θα έπρεπε να έχει την ενημέρωση τηρεί σιγή ασυρμάτου, όταν μάλιστα  την αποστολή συνόδευσε και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βεγγάζη, πρέσβης Σταύρος Βενιζέλος

Έχουν περάσει πάνω από 24 ώρες από το τραγικό συμβάν στη Λιβύη, την Κυριακή, που στοίχισε τη ζωή σε πέντε Έλληνες, τρεις ένστολους και δύο πολίτες, και κάποιοι προσπαθούν ρίξουν ευθύνες πριν ξεκαθαρίσουν και διερευνηθούν τα ακριβή αίτια του συμβάντος.

Ωστόσο υπάρχει ένα ζήτημα σχετικά με την ενημέρωση καθώς αρχικά ανακοινώθηκε ότι η Ελληνική αποστολή είχε τροχαίο ατύχημα για να γίνει μετά από ώρες δυστύχημα. «Συντονισμένα» πυρά στοχεύουν το ΓΕΕΘΑ ενώ κάποιοι βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω.

Τα γεγονότα συνέβησαν ως εξής:

Το δυστύχημα στη Λιβύη φέρεται να συνέβη το μεσημέρι της Κυριακής (17/9/2023). Ειδικότερα, τη στιγμή που η ελληνική αποστολή διερχόταν από το χωριό Μαράουα, γύρω στις 2:30 το μεσημέρι ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μια οικογένεια από τη Λιβύη έτρεχε στο αντίθετο ρεύμα με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το λεωφορείο και να εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και όχι το ΓΕΕΘΑ ενημερώνει,

«Η ελληνική αποστολή που μετέβη προς παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη μετάβασής της στην πόλη Ντέρνα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Σε συντονισμό με το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βεγγάζη είναι σε ετοιμότητα για να παράσχει βοήθεια στην αποστολή και να συνδράμει στον επαναπατρισμό της», προσθέτει.

Επομένως σχετικά με την αρχική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η οποία αναφερόταν σε τραυματισμούς μόνο και όχι σε θανάτους μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, αυτό συνέβη καθώς η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Είναι ευνόητο ότι στις  ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων.

Στη συνέχεια οι αρχές της Λιβύης,  διά του Υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα.

Το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Αμέσως όταν ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση.

Από τα αξιοπερίεργα είναι ότι ενώ το ΥΠΕΞ θα έπρεπε να έχει την ενημέρωση τηρεί σιγή ασυρμάτου, όταν μάλιστα  την αποστολή συνόδευσε και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βεγγάζη, πρέσβης Σταύρος Βενιζέλος, για να παράσχει διπλωματική αρωγή στην επιχείρηση.

Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών αναφερόταν στην ανθρωπιστική αποστολή, που προφανώς δεν είναι στρατιωτική επιχείρηση αλλά ανθρωπιστική και διπλωματική:

«Ελλάδα απέστειλε σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες από τις φονικές πλημμύρες “Daniel” περιοχές της Λιβύης, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη της χώρας μας προς τον λιβυκό λαό», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του. «Η βοήθεια συνίσταται στην αποστολή ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο αφίχθη ήδη στη Βεγγάζη με αεροσκάφος τύπου C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και στην παροχή ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού και τροφίμων», τονίζει.

Όπως αναφέρεται, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, την αποστολή συνόδευσε και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βεγγάζη, πρέσβης Σταύρος Βενιζέλος, για να παράσχει διπλωματική αρωγή στην επιχείρηση.

Επομένως ας βγάζουν κάποιοι ην ουρά τους απ’ έξω και το παίζουν… εξαφανισμένοι γιατί είναι απολύτως σαφές ότι τα λόγια δεν έχουν καμία σημασία. Είναι του αέρα ως «έπεα πτερόεντα» καθώς το αξίωμα είναι ότι τα γραπτά μένουν, το γνωστό «scripta manent».


σχετικα αρθρα