Δημοσίευση: ’
Τελευταία ενημέρωση: ’

Τραγωδία στην Αίτνα: Αμερικανός τουρίστας σκοτώθηκε από κεραυνό την ώρα που έκανε πεζοπορία

Τραγικό τέλος είχε η πεζοπορία ενός 29χρονου Αμερικανού τουρίστα στην Αίτνα.

Η ανάγνωση δημιουργήθηκε από το Newpost AI.
Δημοσίευση: ’
Τελευταία ενημέρωση: ’
Τραγωδία στην Αίτνα: Αμερικανός τουρίστας σκοτώθηκε από κεραυνό την ώρα που έκανε πεζοπορία
Πηγή Χ

Τραγικό τέλος είχε η πεζοπορία ενός 29χρονου Αμερικανού τουρίστα στην Αίτνα.

Τραγικό τέλος είχε η πεζοπορία ενός 29χρονου Αμερικανού τουρίστα στην Αίτνα, καθώς ο νεαρός άνδρας χτυπήθηκε από κεραυνό ενώ βρισκόταν σε εκτεθειμένο σημείο στις πλαγιές του ηφαιστείου της Σικελίας.

Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, την ώρα που στην περιοχή επικρατούσαν έντονα καιρικά φαινόμενα. Οι διασώστες κινητοποιήθηκαν άμεσα και προσέγγισαν τον 29χρονο με ελικόπτερο, ωστόσο παρά τις προσπάθειες των υγειονομικών δεν κατέστη δυνατό να κρατηθεί στη ζωή.

Χτυπήθηκε από κεραυνό στα 1.400 μέτρα

Ο άνδρας, με καταγωγή από το Κάνσας των Ηνωμένων Πολιτειών, βρισκόταν στην περιοχή Rocca Capra, σε υψόμετρο περίπου 1.400 μέτρων.

Σύμφωνα με τις ιταλικές Αρχές, το σημείο είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένο, χωρίς δέντρα ή άλλα φυσικά εμπόδια που θα μπορούσαν να προσφέρουν προστασία από μια καταιγίδα.

Αίτνα: Σε αναστολή οι πτήσεις στο αεροδρόμιο της Κατάνια μέχρι αύριο

Ο 29χρονος χτυπήθηκε από κεραυνό και εντοπίστηκε σε κρίσιμη κατάσταση. Μεταφέρθηκε με ελικόπτερο, όμως στη συνέχεια διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Τα στοιχεία της ταυτότητάς του δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Ερευνούν αν είχε μπει σε απαγορευμένη περιοχή

Οι Αρχές εξετάζουν παράλληλα εάν ο τουρίστας βρισκόταν σε τμήμα του ηφαιστείου όπου η πρόσβαση είχε περιοριστεί λόγω της αυξημένης ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Ορισμένες περιοχές της Αίτνας έχουν κλείσει κατά διαστήματα για τους επισκέπτες, καθώς το ηφαίστειο βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε φάση έντονης δραστηριότητας.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν ο 29χρονος είχε παραβιάσει κάποιον σχετικό περιορισμό.

Σε περίοδο έντονης δραστηριότητας η Αίτνα

Η τραγωδία σημειώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Αίτνα παρουσιάζει αυξημένη ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Στα τέλη Ιουλίου είχαν καταγραφεί νέες ροές λάβας και έντονη στρομπολιανή δραστηριότητα, με νέφος τέφρας που έφτασε σε ύψος περίπου 7.000 μέτρων. Το επίπεδο αεροπορικού συναγερμού είχε μεταβληθεί από κόκκινο σε πορτοκαλί καθώς μειωνόταν η ένταση του φαινομένου.

Νωρίτερα, τον Ιούλιο, άλλη έκρηξη είχε προκαλέσει ακόμη και προσωρινές διαταραχές στην εναέρια κυκλοφορία γύρω από την Κατάνια, με πτήσεις να εκτρέπονται σε άλλα αεροδρόμια.

Οι κεραυνοί έχουν αποδειχθεί πιο θανατηφόροι από τις εκρήξεις

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ένα στοιχείο που επισημαίνουν οι τοπικές Αρχές: τις τελευταίες δεκαετίες, περισσότεροι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αίτνα από κεραυνούς παρά από την ίδια την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Οι τελευταίοι θάνατοι που συνδέθηκαν άμεσα με έκρηξη του ηφαιστείου είχαν καταγραφεί το 1987.

Η Αίτνα αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους φυσικούς προορισμούς της Σικελίας και προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες πεζοπόρους και τουρίστες.

Η μεγάλη υψομετρική διαφορά, όμως, σε συνδυασμό με τις ξαφνικές μεταβολές του καιρού και την έλλειψη προστασίας στα υψηλότερα σημεία, μπορεί να μετατρέψει μια καλοκαιρινή καταιγίδα σε εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση.

Η τραγωδία του 29χρονου έρχεται να υπενθυμίσει ότι στην Αίτνα ο κίνδυνος δεν προέρχεται μόνο από τη λάβα και τις εκρήξεις, αλλά και από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που μπορούν να εκδηλωθούν μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Μείνετε ενημερωμένοι με το Newpost. Ακολουθήστε μας για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.