current views are: 74

21 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση07:02

Τραμπ: «Στο φως» οι ατασθαλίες του: Πανάκριβα χαλιά και αδήλωτα εξεζητημένα αυτοκίνητα – Αυξάνονται οι πιθανότητες σύλληψης

Η οικογένεια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν δήλωσε περισσότερα από 100 ξένα δώρα, τα οποία όφειλε να δηλώσει επειδή η αξία του καθενός απ’ αυτά είναι πάνω από ένα προκαθορισμένο όριο.

Δημοσίευση 07:02’
Τραμπ

Η οικογένεια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν δήλωσε περισσότερα από 100 ξένα δώρα, τα οποία όφειλε να δηλώσει επειδή η αξία του καθενός απ’ αυτά είναι πάνω από ένα προκαθορισμένο όριο.

Η οικογένεια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν δήλωσε περισσότερα από 100 ξένα δώρα, τα οποία όφειλε να δηλώσει επειδή η αξία του καθενός απ’ αυτά είναι πάνω από ένα προκαθορισμένο όριο, ενώ η συνολική αξία των δώρων αυτών είναι μεγαλύτερη από 250.000 δολάρια, ανακοίνωσαν χθες, Παρασκευή, Δημοκρατικοί βουλευτές.

Τα δώρα αυτά, πολλά από τα οποία προέρχονται από ξένους ηγέτες, καταγράφονται λεπτομερώς σε αναφορά των Δημοκρατικών της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Περιλαμβάνουν ένα σετ βιβλίων από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας και επίχρυσα μπαστούνια του γκολφ που είχε προσφέρει στον Τραμπ ο τότε πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.

Στη 15σέλιδη αναφορά επισημαίνεται πως ο Τραμπ δεν δήλωσε επίσης ένα μεταξωτό χαλί αξίας 12.000 δολαρίων από τον πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν Σαβκάτ Μιρζιγιάγεφ και ένα εγχειρίδιο 35.000 δολαρίων με λαβή από ελεφαντόδοντο που του είχε προσφέρει ο ηγέτης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.

Ένα πορτρέτο του Τραμπ σε μέγεθος μεγαλύτερο από το φυσικό, το οποίο είχε δωρίσει ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε, δεν εντοπίσθηκε επίσης από την επιτροπή, σύμφωνα με την αναφορά της.

Μερικά από τα δώρα, περιλαμβανομένου του πορτρέτου, δεν είναι γνωστό πού βρίσκονται, αναφέρουν οι Δημοκρατικοι.

Κίνδυνος σύλληψης

Αναβρασμός επικρατεί στις ΗΠΑ μετά την αποκάλυψη του Ντόναλντ Τραμπ ότι αναμένει να συλληφθεί σήμερα, Τρίτη, σε σχέση με έρευνα που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη για τον φερόμενο χρηματισμό της πορνοστάρ, Στόρμι Ντάνιελς πριν από τις εκλογές του 2016.

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν ερευνά την υπόθεση αλλά ακόμη δεν έχει ανακοινώσει κατηγορίες εις βάρος του.

Εάν όμως ο Τραμπ συλληφθεί, πιθανόν να γίνει ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που διώκεται ποινικά.

Στόρμι Ντάνιελς

Η Στόρμι Ντάνιελς, η πορνοστάρ που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τον Τραμπ – Το πραγματικό της όνομα είναι Στέφανι Κλίφορντ

Για ποιο πράγμα μπορεί να κατηγορηθεί; 

Το 2016, η πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς ισχυρίστηκε ότι είχε σεξουαλικές επαφές με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2006 και ότι το επιτελείο του υποψήφιου τότε προέδρου – ανάμεσά τους και ο δικηγόρος του, Μάικλ Κοέν (Michael Cohen) – είχε εξαγοράσει τη σιωπή της έναντι 130.000 δολαρίων – πριν από τις εκλογές- ώστε να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις ιδιωτικές στιγμές τους.

Αυτό δεν είναι παράνομο – είναι μια ιδιωτική συμφωνία και συναλλαγή. Ωστόσο, όταν ο κ. Τραμπ πλήρωσε τον κ. Κοέν, η απόδειξη πληρωμής ανέφερε ότι ήταν για νομικά έξοδα. Οι εισαγγελείς λένε ότι αυτό ισοδυναμεί με παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων, κάτι που αποτελεί πλημμέλημα – ποινικό αδίκημα – στη Νέα Υόρκη.

κοεν

Ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ που χειρίστηκε την συμφωνία με την Ντάνιελς, Μάικλ Κοέν, έχει ήδη καταθέσει στο γραφείο του εισαγγελέα σχετικά με την υπόθεση

Οι εισαγγελείς όμως θα μπορούσαν επίσης να ισχυριστούν ότι αυτό παραβιάζει τον εκλογικό νόμο, επειδή η προσπάθειά του να κρύψει τις πληρωμές του στην κα Ντάνιελς υποκινήθηκε από το ότι δεν ήθελε οι ψηφοφόροι να γνωρίζουν ότι είχε σχέση μαζί της.

Η εισαγγελία της Νέας Υόρκης εκτιμά ότι επρόκειτο για δωροδοκία με στόχο να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, αποκρύπτοντας ντροπιαστικές πληροφορίες για τον Τραμπ, και κατά συνέπεια μια κρυμμένη δωρεά στην εκστρατεία του προέδρου, κατά παράβαση των νομοθεσιών περί εκλογικής χρηματοδότησης.

Η συγκάλυψη ενός εγκλήματος με παραποίηση αρχείων θα ήταν κακούργημα, που είναι πιο σοβαρή κατηγορία.

Τι θα γίνει – και πώς θα γίνει – αν βγει ένταλμα σύλληψης 

Εάν κατηγορηθεί, οι δικηγόροι του Τραμπ έχουν επισημάνει ότι η σύλληψη του πρώην προέδρου θα ακολουθούσε την τυπική διαδικασία.

Αυτό σημαίνει ότι θα ταξίδευε από το σπίτι του, την έπαυλη Mar-a-Lago στη Φλόριντα και θα εμφανιζόταν στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο πρώην πρόεδρος θα υποβαλλόταν στην διαδικασία λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων και  φωτογραφιών προφίλ, σαν κοινός κακοποιός και θα θεωρούταν και επίσημα κρατούμενος.

Δεδομένης όμως της ιστορικότητάς και της μοναδικότητας αυτής της διαδικασίας για ένα πρόεδρο της χώρα, πιθανότατά θα υπάρξει ειδική συνεννόησης μεταξύ του νομικού επιτελείου του Τραμπ και του γραφείου του εισαγγελέα.

Στη συνέχεια θα οριζόταν δικάσιμος και άλλες λεπτομέρειες, όπως πιθανοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι απαιτήσεις εγγύησης για τον κατηγορούμενο.

Η καταδίκη για πλημμέλημα θα επέφερε απλά πρόστιμο αλλά – εάν ο Τραμπ καταδικαζόταν για κακούργημα –  θα αντιμετώπιζε μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών.
Ωστόσο, ορισμένοι νομικοί εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι το πρόστιμο είναι το πιο πιθανό σενάριο και ότι είναι απίθανο ο Τραμπ να μπει φυλακή.

Αν συλληφθεί ή καταδικαστεί θα μπορέσει να κατέβει για Πρόεδρος; 

Ένα κατηγορητήριο – ή ακόμα και μια ποινική καταδίκη – δεν θα εμπόδιζε τον Τραμπ να συνεχίσει την προεδρική του εκστρατεία, αν το επιλέξει – και ο ίδιος έχει κάνει ξεκάθαρο ότι  θα συνεχίσει, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτα στη νομοθεσία των ΗΠΑ που να εμποδίζει έναν υποψήφιο που κρίνεται ένοχος για έγκλημα να κάνει εκστρατεία και να υπηρετήσει ως Πρόεδρος – ακόμη και από τη φυλακή.

Απλά, η σύλληψη του  Τραμπ θα περιέπλεκε την προεδρική εκστρατεία του αλλά σίγουρα δεν θα την ανέκοπτε.


σχετικα αρθρα