current views are: 91

30 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση12:11

Τρομοκράτες: Για πότε δρομολόγησε το «χτύπημα» ο «εγκέφαλος» στο εβραϊκό εστιατόριο – Κρατούνται ακόμα οχτώ άτομα

Οι έρευνες της ΕΥΠ συνεχίζονται ενώ οι τρομοκράτες Πακιστανοί αύριο θα οδηγηθούν στον ανακριτή.

Δημοσίευση 12:11’
tromokrates pakistanoi

Οι έρευνες της ΕΥΠ συνεχίζονται ενώ οι τρομοκράτες Πακιστανοί αύριο θα οδηγηθούν στον ανακριτή.

Συνεχίζονται οι έρευνες της ΕΥΠ για το τρομοκρατικό δίκτυο, στο οποίο φέρονται να ανήκουν οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες, οι οποίοι συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και κατηγορούνται για επικείμενη επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή.

Η επιχείρηση «Υάκινθος», όπως ονομάζεται, ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο, μετά από πληροφορίες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών για πιθανή απόπειρα δημιουργίας τρομοκρατικού πυρήνα στην Ελλάδα. Εγκέφαλος του τρομοκρατικού δικτύου φέρεται να είναι ένας 30χρονος Πακιστανός, ο οποίος βρίσκεται στο Ιράν και έδινε τις εντολές μέσω εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους το αιματοκύλισμα στο εστιατόριο φαίνεται ότι θα γινόταν 5-13 Απριλίου, την περίοδο δηλαδή του εβραϊκού Πάσχα.

Κρατούνται ακόμα οχτώ ύποπτοι τρομοκράτες

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ΕΥΠ, που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στο πλαίσιο της επιχείρησης, εκτός από τους δύο Πακιστανούς που συνελήφθησαν, κρατούνται ακόμα οκτώ συμπατριώτες τους, οι οποίοι είχαν επαφές μαζί τους. Οι συγκεκριμένοι συνελήφθησαν για διοικητική απέλαση, καθώς βρίσκονταν παράνομα στην Ελλάδα.

Οι οκτώ Πακιστανοί έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών, γιατί κατάγονται από την ίδια περιοχή του Πακιστάν με τους δύο κατηγορούμενους ως μέλη του τρομοκρατικού πυρήνα και τον 30χρονο καθοδηγητή τους στο Ιράν, ενώ είχαν στενές σχέσεις με τον 27χρονο και τον 29χρονο.

Στο μικροσκόπιο οι τηλεφωνικές συνομιλίες των συλληφθέντων με τον 30χρονο

Στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ έχουν μπει οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν οι δύο συλληφθέντες με τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» του τρομοκρατικού δικτύου, ο οποίος βρίσκεται στο Ιράν.

Σύμφωνα με πληροφορίες και από τη Μοσάντ, ο κύριος εκτελεστικός βραχίονας του πυρήνα στην Ελλάδα φέρεται να ήταν ο 27χρονος Χαϊντέρ, ο οποίος απασχολούταν σε αγροτικές εργασίες στη Ζάκυνθο και μετά ο 29χρονος Χουσεΐν.

Μάλιστα χαρακτηρίζονται από τις υπηρεσίες πληροφοριών «ως άτομα άκρως επικίνδυνα, χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς, που θα έκαναν οτιδήποτε για τα χρήματα», ενώ υπάκουαν τυφλά στις οδηγίες του 30χρονου από το Ιράν.

Από τις συνομιλίες που έχουν αποκρυπτογραφηθεί μέχρι στιγμής, προκύπτει ότι ο 30χρονος τους είχε υποσχεθεί ότι μετά το μακελειό θα τους έδινε 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, ενώ τους διαβεβαίωνε ότι τους είχε διασφαλίσει τρόπο ασφαλούς διαφυγής από την Ελλάδα για το Ιράν, όπου θα τους άνοιγε δικό τους εστιατόριο.

Μάλιστα από τις συνομιλίες του με τον 27χρονο που διέρρευσαν φαίνεται ότι είχαν σκοπό να προκαλέσουν αιματοκύλισμα με πολλούς νεκρούς στο εστιατόριο στου Ψυρρή.

Στις συνομιλίες αυτές φέρονται επίσης να συζητούν και τον τρόπο που θα χτυπούσαν. Στην αρχή έκαναν λόγο για εκρηκτικά και στη συνέχεια ο 27χρονος ανέφερε ότι θα μπορούσε να βρει πυροβόλα όπλα.

– Έχω έναν φίλο σε άλλο νησί που έχει όπλα (σ.σ. πολεμικά τουφέκια) και πιστόλια, έλεγε ο Χαϊντέρ.

– Να πας να τα πάρεις και να μου στείλεις φωτογραφίες να τα κρατάς, του απαντούσε ο καθοδηγητής.

Χαϊντέρ: Φοβάμαι γιατί μπορεί να με «βγάλουν» και πώς θα τα μεταφέρω;

Καθοδηγητής: Πάρε 2-3, τότε και να μπείτε στην κουζίνα, να ανοίξετε τις φιάλες και να βάλετε φωτιά. Στείλε ένα πρώτα να κάνει κατόπτευση, να τραβήξει βίντεο και φωτογραφίες και να μου τις στείλεις.

 Ο 30χρονος «εγκέφαλος» στρατολογούσε Κούρδους και Αζέρους για τρομοκράτες

Κύκλοι της ΕΥΠ αναφέρουν επίσης ότι, όπως ενημέρωσε η Ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών, ο 30χρονος φερόμενος ως «εγκέφαλος» του τρομοκρατικού δικτύου είναι ένας από τους βασικούς στρατολογητές ιρανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης που δρα από το 1979 και πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων στο εξωτερικό.

Κυρίως στρατολογεί Πακιστανούς, Κούρδους και Αζέρους και κατά καιρούς έχουν συλληφθεί τέτοια μέλη σε διάφορες χώρες.

Ο 30χρονος, σύμφωνα με την ΕΥΠ, και όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έδωσε η Μοσάντ, είναι μέλος μιας ιδιαίτερα σκληρής οικογένειας και ο πατέρας του κρατείται στις φυλακές του Πακιστάν για ανθρωποκτονία, ενώ ο αδελφός του επίσης για άλλα βαριά αδικήματα.

Θεοδωρικάκος: Οικονομικό το κίνητρο των Πακιστανών για το μακελειό που σχεδίαζαν

Μιλώντας για την εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων συλλήψεων.

«Οι Πακιστανοί βρίσκονταν σε επικοινωνία με ομοεθνή τους που φέρεται να ήταν στο Ιράν και όχι στην Ελλάδα», ανέφερε ο υπουργός στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι διερευνάται η συμμετοχή κι άλλων ατόμων όχι μόνο των δύο συλληφθέντων.

Ο υπουργός πρόσθεσε πως το κίνητρο των δύο συλληφθέντων φαίνεται να ήταν οικονομικό.

Τόνισε, επίσης, ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία σε συνεργασία με την αστυνομία και την ΕΥΠ οργάνωσαν επιτυχώς επιχείρηση σε Αθήνα, Ζάκυνθο και Σπάρτη, ενώ αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για οργανωμένη «οπερέτα» ο υπουργός σημείωσε: «Κάνουν ένα απαράδεκτο λάθος. Δεν μπορεί να παίζει κανείς με την εθνική ασφάλεια και την αξιοπιστία της χώρας, για μια χούφτα ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ».

 


σχετικα αρθρα