current views are: 12

26 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση17:59

Τσίπρας: Μη βιώσιμο το ασφαλιστικό – Σταματήστε να παίζετε κρυφτούλι – Θα συνταχθείτε με το ΔΝΤ; (Βίντεο)

Κάλεσμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το ασφαλιστικό απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.

Δημοσίευση 17:59’

Κάλεσμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το ασφαλιστικό απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.

Κάλεσμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το ασφαλιστικό απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση. Υπογράμμισε ότι υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων, διαμηνύοντας εκ νέου ότι δεν μπορούν να υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις. «Η ανάγκη για μεταρρύθμιση που θα καθιστά βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα ξεπερνά τη συμφωνία.δεν είναι υποχρεωτικό να γίνουν νέες περικοπές συντάξεων. Πάντα υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης ισοδυνάμων» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει διάλογο με τους ελεύθερους επαγγελματίες για τις ανατροπές που φέρνει το ασφαλιστικό, ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση να πει «εδώ και τώρα» αν θα στηρίξει τη συμφωνία ή θα συνταχθεί με το ΔΝΤ:

Εσείς που δημιουργήσατε το πρόβλημα, τις μαύρες τρύπες στα χρόνια της κρίσης, και τα λεηλατήσατε στα χρόνια της ανάπτυξης , έχετε να κάνετε κάποια πρόταση; Θα στηρίξετε τη συμφωνία που ήρθαμε με τους παραγωγικούς φορείς ή θα συνταχθείτε με το ΔΝΤ; Αυτό περιμένει να ακούσει η πλειοψηφία του λαού. Η αγωνία του είναι να δει αν θα έχουμε και άλλη μείωση συντάξεων.

«Όλα τα κόμμα οφείλουν να πάρουν θέση σε ένα μείζον κοινωνικό και εθνικό θέμα όπως αυτό που αφορά στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Δεν χωρούν υπεκφυγές, ούτε κρυφτούλι και εύκολη δημαγωγία» τόνισε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος παρουσίασε τη δραματική κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος. Το ΙΚΑ μόνο το 2015 έχει έλλειμμα 280 εκατ. ευρώ και ο ΟΑΕΕ 540 εκατ. ευρώ ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, με μαθηματική ακρίβεια και αδυναμία πληρωμής συντάξεων. 

«Το ασφαλιστικό μας σύστημα δεν είναι βιώσιμο και αν δεν πάρουμε μέτρα θα καταρρεύσει» τόνισε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος κατηγόρησε τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τη «λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων», αποδίδοντας τη σημερινή κατάσταση στις πολιτικές επιλογές που έγιναν στα χρόνια της κρίσης αλλά και στο δημογραφικό πρόβλημα. 

Παράλληλα κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «βαθιά ανεύθυνη η στάση που κράτησαν ενώ έχουν τη βαριά ευθύνη και έρχονται τώρα και μας κουνάνε το δάχτυλο. Αντί να καταθέσουν πρόταση, παριστάνουν τους εισαγγελείς» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Αναφέρθηκε στους λόγους κατάρρευσης των Ταμείων από τα μεγάλα σκάνδαλα της οικονομίας, αλλά και το PSI που υλοποίησε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου:

Την πρώτη δεκαετία του 2000 με την αλόγιστη συμμετοχή των Ταμείων στο χρηματιστηριακό πάρτι, που χωρίς λογική τζογάραν τα λεφτά των ταμείων και όταν η γιορτή τελείωσε και  έσκασε η φούσκα  θύματα ήταν τα ίδια και τα ίδια τα  ταμεία και όχι μόνοι οι εκατοντάδες χιλιάδες ανυποψίαστοι ασφαλισμένοι.

Επίσης μίλησε για ζημιά 12 δις. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία από το PSI κάνοντας λόγο για εγκληματική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία είπε ότι η ρητορική τους αποδεικνύει ότι η τρόικα πιέζει τη νυν κυβέρνηση για νέες πειρκοπές:

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις εκλογές του Σεπτέμβρη και την πολιτική με την οποία πορεύτηκε η κυβέρνηση:

Στις εκλογές του Σεπτέμβρη, με γνωστή τη συμφωνία, έχοντας δηλαδή δεσμευτεί να μειώσουμε κατά 1% τη δημόσια δαπάνη για το ασφαλιστικό σύστημα, είπαμε στον λαό ότι αυτή είναι η συμφωνία αλλά θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην πάμε σε νέες οδυνηρές περικοπές και θα καταθέσουμε σχέδιο για να γίνει το σύστημα βιώσιμο.

Τώρα σας καταθέτουμε μια εντελώς διαφορετική πρόταση και σας ζητάμε να τοποθετηθείτε πάνω σε αυτή.

Η πρόταση της κυβέρνησης, όπως την παρουσίασε ο Πρωθυπουργός:

  • Προτείνουμε ένα ενιαίο φορέα ασφάλισης,
  • Καθιερώνουμε την εθνική σύνταξη με 15 χρόνια ασφάλισης
  • Με τη δική μας πρόταση θα δικαιούνται σύνταξη ακόμα και οι μακροχρόνια άνεργοι
  • Όσο θα αυξάνεται το ΑΕΠ τόσο θα αυξάνεται και η εθνική σύνταξη, θα δίνεται χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο και θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

 «Η καταβολή της εθνικής σύνταξης εξασφαλίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος. Ο καθένας θα εισφέρει ανάλογα με το πραγματικό του εισόδημα» ανέφερε, τονίζοντας ότι η κύρια σύνταξη θα είναι το άθροισμα της εθνικής σύνταξης και της σύνταξης που προκύπτει από τον υπολογισμό των εισφορών. «Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Αυτό είναι μία ριζική και ιδεολογική αντίθεση» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει μία νεοφιλελεύθερη τοποθέτηση.λέγοντας χαρακτηριστικά:

Άκουσα χτες τον κ. Κικίλια που είπε ότι η αναδιανομή είναι κίνητρο για την τεμπελιά των φτωχών. Για εμάς η αναδιανομή είναι κίνητρο κοινωνικής δικαιοσύνης. 

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την πρωτολογία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα


σχετικα αρθρα