current views are: 83

27 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση21:37

Τσίπρας: «Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην απλή αναλογική θα φέρει προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα»

Οι έννοιες Αριστερά και μεταρρυθμίσεις είναι συνυφασμένες, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δημοσίευση 21:37’
Τσίπρας

Οι έννοιες Αριστερά και μεταρρυθμίσεις είναι συνυφασμένες, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Είμαστε σε μια φάση που μπορούμε να διαψεύσουμε τα στερεότυπα για τα εκλογικά προγράμματα, που θέλουν να βγαίνουν λίγο πριν τις εκλογές και να ξεχνιούνται μετά, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ. Έχουμε την εμπειρία και τα πρόσωπα για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς για τις κρίση στις τράπεζες, ανέφερε ότι γίνεται κάτι που δεν είναι ηθικά ορθό και δίκαιο. Έχουν κέρδη λόγω των επιτοκίων, αλλά το μέσο νοικοκυριό απειλείται καθώς οι δόσεις έχουν εκτοξευθεί σε συνθήκες πληθωριστικής πίεσης, όπως εξήγησε, μιλώντας στη δημοσιογράφο Δώρα Αναγνωστοπούλου.

Για τις κινητοποιήσεις στη Γαλλία, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για γενικευμένη αντίδραση στις επιλογές Μακρόν, που ακολουθεί μια οικονομική πολιτική που διευρύνει τις ανισότητες. Στη Γαλλία βλέπουμε μια αντίδραση που έχει παράδοση αγώνων και κατακτήσεων, πρόσθεσε.

FB Event 01

 

Εμείς καταφέραμε να καταστήσουμε βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα το 2016, είπε αναφερόμενος στην Ελλάδα. Είχαμε προφανώς πολιτικό κόστος, αλλά αν στον πυρήνα της πολιτικής σου είναι η δικαιοσύνη, ο κόσμος το αντιλαμβάνεται. Οι μεταρρυθμίσεις, αν θέλουμε να γίνονται υπέρ των πολλών, έχουν ένα θετικό πρόσημο, είπε αναφερόμενος στο άρθρο του γαλλικού Le Point, που προ ημερών τον κατονόμαζε ως μεταρρυθμιστή.

Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έγιναν από προοδευτικές κυβερνήσεις

Οι πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον τόπο έχουν γίνει από προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και πήγαν τη χώρα μπροστά, σημείωσε. Αντιθέτως, η Δεξιά στον τόπο μας έχει βαφτίσει τις αντιμεταρρυθμίσεις ως «μεταρρυθμίσεις». Παράδειγμα ο νέος πτωχευτικός κώδικας ή αλλαγές Χατζηδάκη στα εργασιακά. Αυτά είναι αντιμεταρρυθμίσεις, τόνισε. Οι έννοιες Αριστερά και μεταρρυθμίσεις είναι συνυφασμένες, πρόσθεσε.

Η χώρα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, υπογράμμισε και αναφέρθηκε στις 6 προτεραιότητες που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη.

Εθνικό Σχέδιο Αναγέννησης και Ανάταξης. Ανασυγκρότηση του κράτος και στήριξη της κοινωνίας, τόνισε, μιλώντας για Δικαιοσύνη παντού. Χρειαζόμαστε περισσότερη Δημοκρατία, λιγότερο κομματικό κράτος και λογοδοσία. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να τα πετύχει.

Δύο μεγάλες τομές, είπε αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, είναι οι ενεργειακές κοινότητες και η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ.

5846256

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο με τίτλο “Για μία προοδευτική ατζέντα της επόμενης δεκαετίας. Στόχοι, προτεριαότητες, πολιτικές” Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τις εκλογές θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε ο κ. Τσίπρας. Ακόμη κι είχα την επιλογή μιας αυτοδύναμης κυβέρνηση, θα διάλεγα μια κυβέρνηση συνεργασίας, σημείωσε, καθώς οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλες. Υπενθύμισε δε, ότι η χρεοκοπία της χώρας, το 2009, ήρθε με αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, σημείωσε ότι βάζει μπροστά τα πρόσωπα και αναρωτήθηκε: Το πρόβλημα δεν είναι πολιτικές Μητσοτάκη; Εμείς βάζουμε μπροστά την αλλαγή πολιτικής και πρόσθεσε: Ας αφήσουμε τον ελληνικό λαό να μιλήσει.

Να αφήσουμε τη λαϊκή ετυμηγορία να εκφραστεί. Έχω τη βεβαιότητα ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές το πολιτικό σκηνικό θα είναι διαφορετικό, σημείωσε για να προσθέσει: Δεν δίνω μεγάλη σημασία στις κορώνες που ακούγονται προεκλογικά, σημασία έχει πού θέλουμε να πάμε τη χώρα.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προανήγγειλε δημόσια μεταγραφές βουλευτών άλλων κομμάτων, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός μιλά για κυβέρνηση – «κουρελού» με βουλευτές άλλων κομμάτων. Μία τέτοια κυβέρνηση δεν είναι βιώσιμη και μακρόπνοη σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, το κόμμα που κερδίζει έχει τον πρώτο λόγο. Αν θέλουμε πολιτική αλλαγή, πρέπει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτός που μπορεί να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το κλειδί για να έχουμε προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη ημέρα.

Θα είναι μια περιπέτεια για τη χώρα εάν ο κ. Μητσοτάκης πάει σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις προκειμένου να πάρει αυτοδυναμία.

Δείτε βίντεο με όλη τη συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα:

 

 

 

 


σχετικα αρθρα