current views are: 57

31 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση20:08

Αλέξης Τσίπρας: «Με αυτοδυναμίες χρεοκόπησε η χώρα» – «Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει δικαιοσύνη παντού»

Ο Αλέξης Τσίπρας περιοδεύει στην Πελοπόννησο

Δημοσίευση 20:08’
Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας περιοδεύει στην Πελοπόννησο

Ανοιχτή ομιλία στο κλειστό Γυμναστήριο Παραλίας στην Καλαμάτα πραγματοποιήσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας.

«Είμαστε πιο έτοιμοι, πιο ώριμοι, πιο έμπειροι, αλλά και πιο αποφασισμένοι από ποτέ γι’ αυτό», δήλωσε, τονίζοντας πως «η αλλαγή είναι ο καθένας από μας», «ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο νέος, ο μικρομεσαίος, ο αγρότης, ο συνταξιούχος, που διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο».

Δήλωσε τη στήριξή του προς το προσωπικό του ΕΣΥ, αναφέροντας πως θα ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά, δεσμεύτηκε για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ και τόνισε πως η κυβέρνησή του θα κρατικοποιήσει τη ΔΕΗ.

Μίλησε για ένα κράτος δικαίου, χωρίς… Πάτσηδες και στρατιές αρίστων, ενώ επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο «για έναν πρωθυπουργό που δεν ήξερε».

– Μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει την απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη

– Η σταθερότητα απαιτεί συναινέσεις και όχι αλαζονεία και το ανεξέλεγκτο της αυτοδυναμίας

– Η χώρα χρεοκόπησε από αυτοδύναμες κυβερνήσεις

– Είμαστε πιο έτοιμοι, πιο ώριμοι, πιο έμπειροι, αλλά και πιο αποφασισμένοι από ποτέ

– Το χρέος του σεβασμού απέναντι σε όσους άδικα έχασαν τη ζωή τους μεταφράζεται σε χρέος για την αλήθεια. Σεβασμός στην πράξη σημαίνει πριν απ’ όλα σεβασμός στην αλήθεια.

Ο κύριος Μητσοτάκης δεν είναι Πρωθυπουργος της Ελλαδας, αλλά του «δεν ήξερα»

Με το ακαταδίωκτο ορθώνουν για άλλη μια φορά τη συγκάλυψη απέναντι στην αλήθεια.

– Κανένα ακαταδίωκτο δεν θα ισχύει μετά την πολιτική αλλαγή

Αυτή είναι η Ελλάδα του κου Μητσοτάκη. Η Ελλάδα της ακρίβειας, της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας, της οικογενειοκρατίας, η Ελλάδα της θεσμικής καταρράκωσης, η Ελλάδα της αδικίας.

Η Ελλάδα του Μητσοτακη μας πληγώνει όλους, αριστερούς, κεντρώους ή δεξιούς. Δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα.

– Ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του δεν νοιάζονται για τους πολίτες και τα προβλήματα τους αλλά για τα συμφέροντα

– Πολιτική αλλαγή σημαίνει καλύτερη ζωή, καλύτερη καθημερινότητα

Ακολουθεί η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Πολίτες της Μεσσηνίας

Κάνουμε σήμερα από εδώ, από την Καλαμάτα, το πρώτο βήμα προς τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.
Το πρώτο βήμα για αλλαγή με δικαιοσύνη. Για την προοδευτική κυβέρνηση, που έχει ανάγκη ο τόπος.

Με καθαρό μέτωπο, Καθαρό πολιτικό μητρώο Καθαρές προτάσεις Καθαρά χέρια – Διεκδικούμε την ψήφο του λαού για να αλλάξουμε τη χώρα.

Και ξέρω, είμαι βέβαιος, το βλέπω στα πρόσωπά σας, ότι θα το πετύχουμε. Είμαστε πιο έτοιμοι, πιο ώριμοι, πιο έμπειροι, αλλά και πιο αποφασισμένοι από ποτέ γι’ αυτό. Μάθαμε από τις μάχες που δώσαμε.

Από τους δύσκολους δρόμους και τις παγίδες που διαβήκαμε. Από τις νίκες που πετύχαμε. Ακόμα κι από όσα θέλαμε αλλά δεν καταφέραμε να κάνουμε πράξη.

Θα την κερδίσουμε τη μάχη της αλλαγής με δικαιοσύνη. Μαζί με το λαό, που χωρίς τη δική του δύναμη κανένα σχέδιο δεν μπορεί να ευδοκιμήσει.

Γιατί η αλλαγή είναι ο καθένας από μας. Η αλλαγή είναι ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο νέος, ο μικρομεσαίος, ο αγρότης, ο συνταξιούχους, που διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο.

Η αλλαγή είναι οι άνθρωποι που παράγουν και δημιουργούν με τα χέρια, το μυαλό, την επιχειρηματικότητα, την ευαισθησία.

Η αλλαγή είναι όλοι εκείνοι που με ευθύνη και αποφασιστικότητα θα προσέλθουν στις κάλπες στις 21 του Μάη.

Για να πουν το μεγάλο ΟΧΙ στο καθεστώς που δυναστεύει την Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Και το μεγάλο ΝΑΙ στο ΣΥΡΙΖΑ και την προοδευτική κυβέρνηση.

Φίλες και φίλοι,

Σε αυτή τη κρίσιμη, όμως, εκλογική μάχη προσερχόμαστε όλοι με το βάρος του πένθους και της οργής. Όταν νέοι άνθρωποι παίρνουν το τρένο και αντί να καταλήξουν στην αγκαλιά των δικών τους καταλήγουν στο θάνατο, τότε έρχεται η ώρα να πούμε όλοι να πούμε μια φράση, ανεξάρτητα από το τι πιστεύουμε, ποιο κόμμα ψηφίσαμε, ποιες ιδέες μας συγκινούν:

Ως εδώ! Δεν πάει άλλο!

Στην όμορφη κοιλάδα των Τεμπών συναντήθηκαν όλες οι ασχήμιες του κράτους που διαφημίστηκε ως επιτελικό, με δραματικές συνέπειες.

-Η διάλυση του δημόσιου τομέα και κάθε δομής προστασίας των
ανθρώπων.

-Η εμμονή στις θολές συμφωνίες με τα μεγάλα συμφέροντα.

-Ο κομματισμός, ο χρηματισμός, το ρουσφέτι, το βόλεμα.

-Η αδιαφορία τελικά όχι μόνο για την καθημερινότητα των
απλών ανθρώπων, αλλά και για την ίδια τη ζωή.

-Δεν είναι η ανείπωτη αυτή τραγωδία θέμα για προεκλογική
εκμετάλλευση.

-Είναι μια πληγή για τις 57 οικογένειες που έχασαν τους δικούς
τους.

-Για τα εκατομμύρια των Ελλήνων.

-Για όλους μας.

Και το χρέος του σεβασμού απέναντι σε όσους άδικα έχασαν τη ζωή τους μεταφράζεται σε χρέος για την αλήθεια.

Σεβασμός στην πράξη σημαίνει πριν απ’ όλα σεβασμός στην αλήθεια. Όχι ανέξοδες και υποκριτικές συγνώμες.

Διότι ένα μήνα μετά την ανείπωτη αυτή τραγωδία, αιωρούνται ακόμη δραματικά ερωτηματικά πάνω από την ελληνική κοινωνία:

-Γιατί το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα που καταστράφηκε από πυρκαγιά τον Ιούλη του 2019 παραμένει γιαπί; Αν και μόνο αυτό λειτουργούσε δεν θα είχε συμβεί η τραγωδία.

-Γιατί παραβίασαν το νόμο για να διορίσουν το μοιραίο σταθμάρχη;

-Γιατί ο υπουργός με φωτογραφική υπουργική απόφαση ήρθε εκ των υστέρων, πέντε μέρες μετά τον διορισμό, να τον νομιμοποιήσει ;

-Γιατί τοποθετήθηκαν σε κρίσιμες θέσεις ακατάλληλοι και ανεκπαίδευτοι σταθμάρχες;

-Γιατί το καλοκαίρι του ‘19 υπήρχαν 1200 μόνιμοι στον ΟΣΕ και ειδικά στη Λάρισα 25 σταθμάρχες και σήμερα υπάρχουν μόλις 750 και 10 σταθμάρχες στη Λάρισα;

-Γιατί το σύστημα GSM-R, που είχε πλήρως παραδοθεί και το προσωπικό εκπαιδευτεί στη χρήση του από το 2019, τέσσερα χρόνια μετά ακόμα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία;

831964DE 5924 4706 AB5D 71EEC01427D2 16487 00001A1098BDCB66

-Γιατί η Σύμβαση ΟΣΕ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ που προέβλεπε αρχικά την υποχρέωση για 600 εκ. επενδύσεις από την ιταλική εταιρία καθώς και την υποχρέωση του δημοσίου να προχωρήσει τα έργα ασφάλειας, ήρθε τελικά χωρίς αυτές τις υποχρεώσεις και ψηφίστηκε στη Βουλή;

-Γιατί την επόμενη μέρα του δυστυχήματος και ενώ είχε ήδη επιληφθεί η Δικαιοσύνη, έσπευσε ο πρωθυπουργός να διορίσει τριμελή επιτροπή πραγματογνωμόνων για το δυστύχημα; Που ακούστηκε να διορίζουν οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι
τους ελεγκτές τους ;

Γιατί;

Πώς απαντούν η υπεύθυνη κυβέρνηση και ο υπεύθυνος πρωθυπουργός;

Απαντούν για να μην απαντήσουν. Απαντούν με όρους υποκρισίας, επικοινωνίας και ψέματος.Με όρους συγκάλυψης των ευθυνών τους.

Την πρώτη μέρα έφταιγε ο σταθμάρχης. Τη δεύτερη η Ρυθμιστική Αρχή. Την τρίτη η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ που φταίει για όλα. Την τέταρτη όλοι μαζί. Το πολιτικό σύστημα, οι διαχρονικές παθογένειες, το κακό
κράτος, οι συντεχνίες. Όλοι, άρα κανένας συγκεκριμένα. Όλοι αλλά όχι ο επικεφαλής του επιτελικού κράτους. Όλοι αλλά όχι ο κύριος Μητσοτάκης.

Γιατί ο κύριος Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός του «δεν ήξερα».

Δεν ήξερε ότι εκτός ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι πεθαίνουν. Δεν ήξερε ότι ο ανιψιός του έστησε στο Μαξίμου βιομηχανία υποκλοπών. Δεν ήξερε ότι η υπουργός του ανέδειξε κορυφαίο πρόσωπο του Πολιτισμού τον Λιγνάδη.

Δεν ήξερε τι έκαναν ο Πάτσης, η Νικολάου, ο Κοντολέων, η στρατιά των αρίστων. Και δεν ήξερε βέβαια ότι ο υπουργός του είχε αφήσει το σιδηρόδρομο ερείπιο.

Ήξερε όμως να φέρει προς ψήφιση χτες στη Βουλή ένα νομοσχέδιο ασέβειας. Με δεκάδες προεκλογικές διευθετήσεις, εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής.

Ήξερε επίσης να φέρει να ψηφίσουν το ακαταδίωκτο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που οι ίδιοι διόρισαν. Να μη μπορεί κανείς να τους αμφισβητήσει. Ούτε ο νόμος!

Γιατί ακαταδίωκτο; Τι ακριβώς φοβούνται; Όλοι καταλαβαίνουμε γιατί. Ορθώνουν για άλλη μια φορά τη συγκάλυψη απέναντι στην
αλήθεια.

Επικαλούνται το απόρρητο σε όσους προσπαθούν να αποκαλύψουν την αλήθεια. Και το ακαταδίωκτο σε όσους προσπαθούν να τη συγκαλύψουν. Δυστυχώς για αυτούς όμως, η εποχή της συγκάλυψης έλαβε τέλος.
Ο δρόμος της συγκάλυψης τελείωσε με δραματικό τρόπο στα Τέμπη.

Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα δώσει άπλετο χώρο στην αλήθεια. Και κανένα ακαταδίωκτο δεν πρόκειται να ισχύσει για κανέναν μετά την πολιτική αλλαγή.

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Τα Τέμπη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η μοιραία και τραγική στιγμή που έδειξε σε όλους ότι αυτοί που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες της χώρας δε νοιάζονται για τους πολλούς.

Δε νοιάζονται! Αυτή είναι η αλήθεια. Νοιάζονται για τον εαυτό τους και τα συμφέροντα με τα οποία διαπλέκονται. Για τους κομματικούς αξιωματούχους.Για την ιδιοποίηση του κράτους και των δημόσιων ταμείων.

Και για τη συγκάλυψη. Αλλά όχι για τους πολλούς.

Ζήσαμε το δράμα της πανδημίας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί χάθηκαν. Μας είπαν ότι η πανδημία είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Εκείνο που δεν μας είπαν είναι γιατί η Ελλάδα βρέθηκε στις
πρώτες θέσεις των θανάτων. Γιατί δεν ενίσχυσαν το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του. Γιατί, αντίθετα, διαλύουν το ΕΣΥ και οργανώνουν την εισβολή της κερδοσκοπίας σ’ αυτό.

Ζήσαμε και ζούμε την ενεργειακή κρίση και την κρίση της ακρίβειας. Μας είπαν ότι κι αυτή είναι εισαγόμενη. Ότι φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Δεν μας είπαν όμως, γιατί η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στις τιμές του ρεύματος και της βενζίνης. Γιατί επιτρέπουν στους παρόχους ενέργειας να αποκομίζουν ουρανοκατέβατα κέρδη. Γιατί επιδοτούν την αισχροκέρδεια από τα κρατικά ταμεία, μέσα από τους λογαριασμούς.

Γιατί ξεπούλησαν τη ΔΕΗ.

Ζήσαμε το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών. Της κακοποίησης του κράτους δικαίου. Αποδείχτηκε από την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, με αποδείξεις και στοιχεία ότι το μισό πολιτικό σύστημα, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, η ηγεσία του στρατού, ευρωβουλευτές, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, ήταν υπό παράνομη παρακολούθηση. Από την ΕΥΠ του κυρίου Μητσοτάκη. Από το μέγαρο Μαξίμου δηλαδή.

Και δεν είδαμε κανέναν να κατηγορείται για το έγκλημα αυτό. Που σε κάθε πολιτισμένη δημοκρατική χώρα, σε κάθε κράτος δικαίου, θα είχε οδηγήσει σε παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Εδώ όμως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έψαχνε πως θα εμποδίσει τις αποκαλύψεις και πως θα τρομοκρατήσει εκείνους που αποκάλυψαν το έγκλημα. Αυτή είναι η Ελλάδα του κου Μητσοτάκη.

Η Ελλάδα της ακρίβειας, της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας, της οικογενειοκρατίας, η Ελλάδα της θεσμικής καταρράκωσης, η Ελλάδα της αδικίας. Και αυτή η Ελλάδα δε μας αξίζει. ¨ότι και να είμαστε, ότι και να πιστεύουμε.
Αριστεροί, κεντρώοι ή δεξιοί. Δε μας αξίζει αυτή η Ελλάδα.

Διαφήμισαν επιτελικό κράτος και έχτισαν ένα ανίκανο, αναποτελεσματικό, οικογενειακό, κομματικό, κράτος-ΑΕ. Λειτουργούν σαν ιδιοκτήτες της χώρας. Έκαναν κανονικότητα την οικογενειοκρατία και το ρουσφέτι.
Υπονόμευσαν το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης με τον πιο προκλητικό τρόπο. Έφτασαν το κόμμα τους να χρωστά 400 εκατομμύρια στις τράπεζες και δε ντρέπονται να επιβάλλουν την αρπαγή της στέγης των
πιο ευάλωτων.

1 DSCF8772

Δε ντρέπονται να «χαρίζονται» δάνεια εκατομμυρίων στους υπουργούς, ενώ με τον νέο πτωχευτικό που ψήφισαν καταδιώκονται με πλειστηριασμούς χιλιάδες μικρομεσαίοι, για λίγες χιλιάδες ευρώ.

Προσλαμβάνουν αστυνομικούς αντί για γιατρούς και δασκάλους. Διαλύουν τη δημόσια Υγεία, την Παιδεία, κάθε δομή κοινωνικής προστασίας. Οργάνωσαν τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος στη μεταπολίτευση, με την εισβολή των funds στα δάνεια των πολιτών. Και είχαν τα κοράκια στην ίδια τους τη κοινοβουλευτική ομάδα. Τον αξιότιμο κύριο Πάτση.

Υποσχέθηκαν ότι θα στηρίξουν τη μεσαία τάξη και τη κατάντησαν να ζεί με κουπόνια.

Κατάργησαν το οχτάωρο και επέβαλαν εργασιακή ζούγκλα. Ευτέλισαν τον Πολιτισμό σε τσιμέντο και αρχαιοκαπηλία και άφησαν την Τέχνη και τον κόσμο της χωρίς στήριξη, δικαιώματα και
μέλλον. Μοίρασαν και μοιράστηκαν σχεδόν δέκα δις με απευθείας αναθέσεις.

Αυτή είναι η Ελλάδα του κου Μητσοτάκη. Και η Ελλάδα αυτή μας πληγώνει όλους. Πρέπει και μπορούμε να την αλλάξουμε. Να νικήσουμε τους αυτουργούς της κοινωνικής, οικονομικής,
εθνικής κατάπτωσης. Να νικήσουμε το στερεότυπο που τους βολεύει, ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει.

Μπορεί να αλλάξει. Και θα αλλάξει!

Οι εκλογές είναι μια ιστορική ευκαιρία να απαντήσουμε στα κρίσιμα διλήμματα που ορθώνονται μπροστά μας :

Αλήθεια, ή συγκάλυψη;
Εντιμότητα, ή διαφθορά;
Δημοκρατία, ή οικογενειοκρατία;
Δικαιοσύνη για όλους ή προνόμια για λίγους;

Και είμαι βέβαιος ότι η απάντηση που θα δώσει στις κάλπες, στις 21 Μαίου, ο ελληνικός λαός θα είναι :
Δικαιοσύνη ! Δικαιοσύνη παντού!

Γιατί η ανάγκη και το αίτημα της δικαιοσύνης διαπερνούν σήμερα όλη την ελληνική κοινωνία.

Σας καλώ, λοιπόν, από δω, από την Καλαμάτα, να υπογράψουμε μαζί το εθνικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο που έχει ανάγκη ο τόπος, το σχέδιο για την ανάταξη της πατρίδας. Με δυο λέξεις στην προμετωπίδα του. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ!

Το σχέδιο για την ανασυγκρότηση του κράτους, την ανάταξη της οικονομίας, την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, την αναγκαία ανάσα της δημοκρατίας.

Το εθνικό μας σχέδιο επιδιώκει να επαναφέρουμε τη χώρα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Να καταπολεμήσουμε τις κραυγαλέες ανισότητες. Τι σημαίνει ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ; Αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και αποτελεσματικό κράτος.

1 DSCF8320

Το εθνικό μας σχέδιό επιδιώκει να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη, αποκαθιστώντας τις αδικίες εις βάρος της. Επιδιώκει να στηρίξουμε τις δυνάμεις της παραγωγής για να παράγει η Ελλάδα περισσότερο πλούτο, που θα κατανέμεται στο σύνολο της κοινωνίας. Χωρίς να μένουν στο περιθώριο εκείνοι που τον παράγουν.

Να αλλάξουμε το παραγωγικό πρότυπο. Να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στους υψηλής κατάρτισης νέους επιστήμονες. Σε ανθρώπινους και σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής για όλους τους εργαζόμενους.
Να ενισχύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.

Να προστατεύσουμε το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην κατοικία, το δικαίωμα κάθε νέου σε ποιοτικές σπουδές, το δικαίωμα κάθε συνταξιούχου σε αξιοπρεπή σύνταξη, το δικαίωμα κάθε πολίτη σε αξιοπρεπή φροντίδα υγείας.

Το εθνικό μας σχέδιο προβλέπει ότι ως πρώτη πράξη δικαιοσύνης από τις πρώτες μέρες θα καταργήσουμε όλους τους νόμους και τις διατάξεις, που βάζουν φραγμό στις ελευθερίες και τα δικαιώματα του πολίτη και αφαιρούν κάθε φραγμό από την ασυδοσία των προνομιούχων.

Θα βάλουμε τέρμα:

-Στο εργασιακό καθεστώς ζούγκλας.
-Στη λεηλασία της πρώτης κατοικίας.
-Στην ποινική ασυλία των τραπεζικών στελεχών.
-Στη φορολογική ασυλία των εταιριών που κερδοσκοπούν στο ρεύμα, το πετρέλαιο και τα είδη πρώτης ανάγκης.

-Θα βάλουμε τέρμα, στα εμπόδια που κλείνουν τις πόρτες των ΑΕΙ σε χιλιάδες νέα παιδιά.
-Στην πανεπιστημιακή αστυνομία, που θα τη στείλουμε στις γειτονιές για να προστατεύει τους πολίτες από το οργανωμένο έγκλημα.
-Στην ιδιωτικοποίηση και διάλυση του ΕΣΥ.
-Στη θεσμική απαξίωση των ανθρώπων του πολιτισμού και την υποβάθμιση των πτυχίων τους.
-Στη θεσμοθέτηση της παραβίασης του απόρρητου των επικοινωνιών.

Αυτά όμως θα είναι μόνο το πρώτο κεφάλαιο. Γιατί τα επόμενα κεφάλαια θα υλοποιήσουν βήμα-βήμα το όραμά μας για δικαιοσύνη παντού.

Και δικαιοσύνη για την κοινωνία σημαίνει:

-Άμεσα και δραστικά μέτρα για να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια. Για να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια.

-Κρατικοποίηση της ΔΕΗ και απαλλαγή της από τους αρίστους που την έχουν μετατρέψει σε εργαλείο κερδοσκοπίας.
-Προστασία από τις αποκοπές ρεύματος των ευάλωτων καταναλωτών.
-Επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας
-Διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών.

1 DSCF7767

Δικαιοσύνη για την εργασία σημαίνει:

-Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο
-Αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10 %, από τον πρώτο χρόνο
-Θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
-Ξεπάγωμα των τριετιών
-Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
-Επανίδρυση του ΣΕΠΕ
-Επαναφορά του 8ωρου και κατάργηση των απλήρωτων υπερωριών

Δικαιοσύνη για την οικονομία σημαίνει:

-Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι)
-Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή
-Μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ
-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
-Προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης από πλειστηριασμούς
-120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο δημόσιο
-Κανόνες στη λειτουργία των funds
-Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα.

Να σημειώσω εδώ για να γίνει σαφές προς όλους:

Οι κυβερνήσεις δεν είναι υποχείρια των τραπεζών. Αυτές νομοθετούν. Η θέση μας είναι λοιπόν καθαρή. Θα θεσπίσουμε έναν έκτακτο φόρο για τις τράπεζες και ταυτόχρονα θα νομοθετήσουμε ώστε
οι τράπεζες να εφαρμόσουν ουσιαστικές ρυθμίσεις-ανάσα για τους δανειολήπτες.

Δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσουν στη πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Θα τη μετατρέψουμε σε ισχυρό δημόσιο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος.

Έτσι θα αποτρέπουμε εναρμονισμένες πρακτικές των συστημικών τραπεζών, θα κατευθύνουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην πραγματική οικονομία, στη βάση της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, θα εφαρμόσουμε πολιτική προσανατολισμένη στο δημόσιο συμφέρον για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, και θα θεσπίσουμε ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών και τη λειτουργία των Εταιριών ΔιαχείρισηςΑπαιτήσεων (servicers).

Γιατί δικαιοσύνη στην οικονομία σημαίνει να έχουν όλοι δυνατότητα σε τραπεζική χρηματοδότηση και όχι μόνο οι μεγάλοι.

Δικαιοσύνη στην οικονομία σημαίνει να μπορεί ο καθένας να έχει μια δίκαιη ρύθμιση για το δάνειό του και όχι μόνο οι Παπαθανάσηδες.Αν αυτά όμως σημαίνουn δικαιοσύνη στην οικονομία,

Δικαιοσύνη για τις συντάξεις σημαίνει:

-Επιστροφή όλων των αναδρομικών σε 3 ετήσιες δόσεις
-Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019

-Αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργούνται από την προσωπική διαφορά
-Κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής
ασφάλισης

Δικαιοσύνη για τις μητέρες σημαίνει:

-Αύξηση και μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε επίδομα μητέρας. Και χορήγησή του στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη ανεξαρτήτως σπουδών.
-Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες
-Βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά

Δικαιοσύνη για τα νέα ζευγάρια σημαίνει:

-Προσιτή κατοικία με χαμηλά ενοίκια μέσα από τη δημιουργία τράπεζας στέγης και τον έλεγχο του Airbnb
-Διπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου

Δικαιοσύνη για την Υγεία σημαίνει:

-Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών Και Πρόσληψη επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας
-Μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή

-Ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.
-Αναδιαμόρφωση μισθολογίου με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ και κίνητρα για την ένταξη νεών γιατρών στο ΕΣΥ.

Δικαιοσύνη για την Παιδεία σημαίνει:

-20.000 διορισμοί μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε βάθος τετραετίας.
-Διπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας.
-Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.
-Επαναφορά λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών
-Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ μετά της κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης και Δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις σχολές χαμηλής ζήτησης.

1 DSCF8181

Δικαιοσύνη για το κράτος σημαίνει:

-Αντικατάσταση του επιτελικού κράτους με ένα δημοκρατικό, αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος. Με δομές αξιοκρατίας και διαφάνειας.

Με δραστικό περιορισμό των μετακλητών και των απευθείας αναθέσεων.

Τέλος στους κομματικά διορισμένους ακατάλληλους σταθμάρχες. Τέλος στα γαλάζια γκόλντεν μπόυς στους Δημόσιους οργανισμούς με τους παχυλούς μισθούς.
Θέλουμε κράτος δίπλα στον πολίτη, στην υπηρεσία του πολίτη. Που να γεννά εμπιστοσύνη και ασφάλεια.

Θέλουμε επίσης μια Ελληνική Αστυνομία που να καταπολέμα το έγκλημα. Όχι να συνεργάζεται με το έγκλημα. Για αυτό και θα προχωρήσουμε άμεσα στην Αναδιοργάνωση, τον εκδημοκρατισμό και τη κάθαρση της Ελληνικής Αστυνομίας από τους επίορκους αστυνομικούς.

Και θέλουμε μια ΕΥΠ, διαφανή και δημοκρατική που θα ασχολείται την εθνική ασφάλεια και τη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Και όχι για να ακούει το μισό πολιτικό
σύστημα. Να παρακολουθεί τη Greek mafia, όχι να διοικείται από τη Greek mafia.

Τέλος δικαιοσύνη στο κράτος σημαίνει και έλεγχος όλων των Δημόσιων δαπανών. Και των εξοπλιστικών συμπεριλαμβανομένων. Και το λέω αυτό από εδώ από τη Καλαμάτα, όπου σε τέσσερα χρόνια ΝΔ, το κόστος του Κέντρου Αεροπορικής εκπαίδευσης Καλαμάτας, ανέβηκε τρείς φορές επάνω, από όσο εμείς το σχεδιάζαμε. Το λέω για να γίνει κατανοητό.

Παιχνίδια με την άμυνα της χώρας δε θα ανεχτούμε. Θα στηρίξουμε έμπρακτα το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα θα ελέγξουμε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα που αποφασίστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια.

Άφησα για τελευταίο να μιλήσω για την ανάγκη Δικαιοσύνης στην ίδια τη Δικαιοσύνη. Γιατί χωρίς δικαιοσύνη στη δικαιοσύνη, δε θα πάμε πουθενά.
Και δικαιοσύνη στη Δικαιοσύνη σημαίνει :

-Ενίσχυση των λειτουργών της και της ανεξαρτησίας τους. Με ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης της σχέσης εμπιστοσύνης της με τους πολίτες.
-Σημαίνει Επιτάχυνση της απονομής της, ψηφιοποίηση και βελτίωση των υποδομών της.
-Σημαίνει Κόψιμο του ομφάλιου λώρου ανάμεσα στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία.

Αυτό είναι το όραμά μας για την Ελλάδα. Να γίνει ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Που ο πολίτης θα μπορεί να βρεί το δίκιο του. Που η αδικία δε θα είναι ο κανόνας. Αλλά η δικαιοσύνη.

Και αυτό θα αντανακλά κάθε πτυχή της ζωής και της καθημερινότητας. Κάθε επιμέρους τομέα. Αλλά και κάθε τόπο ξεχωριστά.
Γιατί ανισότητες δεν υπάρχουν μόνο μεταξύ των κοινωνικών ομάδων. Αλλά και ανάμεσα στο κέντρο και τη περιφέρεια. Γεωγραφικές ανισότητες.

Είμαι ευτυχής που ήρθα σήμερα σε δυόμισι ώρες από την Αθήνα. Αυτό το σύγχρονο αυτοκινητόδρομο εμείς τον εγκαινιάσαμε. Οι άριστοι που κυβερνάγανε πριν από εμας, τον είχαν αφήσει για χρόνια βαλτωμένο. Για δεν έβγαιναν φαίνεται οι μίζες…

Θέλω λοιπόν να πως δυο λόγια για τη Μεσσηνία. Να σας περιγράψω τι σημαίνει στο σχέδιό μας Δικαιοσύνη για τόπο σας.

Δικαιοσύνη για τη Μεσσηνία σημαίνει.

-Ανακατεύθυνση πόρων από το ταμείο ανάκαμψης για την υλοποίηση των υποδομών που έχει ανάγκη ο νομός.
Με την εξαίρεση του Μιναγιώτικου φράγματος, κανένα έργο υποδομής δεν έχει ενταχθεί στο κρίσιμο αυτό χρηματοδοτικό πρόγραμμα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτό θα αλλάξει με αποφασιστική παρέμβαση της κυβέρνησής μας.
-Σύνδεση με την Ιόνια Οδό και τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας και λειτουργία σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου με έμφαση στις εμπορικές μεταφορές. Ταυτόχρονα, η αναβάθμιση και αξιοποίηση του λιμένα Καλαμάτας ως διαμετακομιστικού κέντρου για ολόκληρη την νότια Πελοπόννησο, θα αποτελέσει κύριο στόχο για την πρώτη τετραετία.
-Έναρξη της κατασκευής και γρήγορη ολοκλήρωση του οδικού άξονα Καλαμάτα-Ριζόμυλος που έχει βαλτώσει από την κυβέρνηση της ΝΔ.
-Ο αυτοκινητόδρομος Καλό Νερό-Τσακώνα, όπως και το Φιλιατρό Φράγμα εντάσσονται στις άμεσες προτεραιότητες της προοδευτικής κυβέρνησης. Ενώ το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθούπολης, «προσωπικό στοίχημα» του κυρίου Μητσοτάκη, που παραμένει όμως ανεκτέλεστο, θα ολοκληρωθεί άμεσα.

Τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου Καλαμάτας, που εξαγγέλλει ο κύριος Μητσοτάκης κάθε φορά που επισκέπτεται την Καλαμάτα, θα τον κάνουμε πράξη.

Πολίτες της Καλαμάτας

Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το εθνικό μας σχέδιο. Έτσι θα γίνει. Με οδηγό τη δικαιοσύνη παντού θα πορευτούμε. Με οδηγό τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας μπορούν να αποδειχτούν ένας ιστορικός σταθμός για μια νέα πορεία. Η προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας είναι ανάγκη για την κοινωνία και τη χώρα.

Και έχει ως όρο, προϋπόθεση, προαπαιτούμενο, την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι έκφραση κάποιου είδους αλαζονείας αυτό. Το επιβάλλει η πραγματικότητα. Μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει την απαλλαγή από το
καθεστώς Μητσοτάκη.

Μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το δρόμο για την πολιτική αλλαγή. Μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλει, την επόμενη ημέρα των εκλογών, ατζέντα συνεργασίας στις προοδευτικές δυνάμεις.

Ο κύριος Μητσοτάκης έχει ως εκλογικό του στόχο την αυτοδυναμία. Την ταυτίζει μάλιστα με τη σταθερότητα. Εμείς, αν και κυβέρνηση τότε, εγκαταλείψαμε εν γνώσει μας τα προνόμια της ενισχυμένης αναλογικής και θεσπίσαμε την απλή αναλογική. Επειδή πιστεύουμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Πιστεύουμε ότι η σταθερότητα απαιτεί δημοκρατικές συναινέσεις, και κυβερνήσεις της πιο πλατιάς λαϊκής στήριξης. Και όχι τον αυταρχισμό, την αλαζονεία και το ανεξέλεγκτο της αυτοδυναμίας.

1 DSCF7740

Καλό είναι να μη ξεχνάμε ότι με αυτοδυναμίες χρεοκόπησε η χώρα. Και με κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να απαλλαγεί από τα μνημόνια.

Ο λαός, οι πολίτες, θα κρίνουν σε μερικές εβδομάδες ποιοι και πώς θα κυβερνήσουν τη χώρα. Ο λαός, οι πολίτες, κρατούν στα χέρια τους το κλειδί της αλλαγής με καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε το σχέδιο, την αποφασιστικότητα, την εμπειρία από δύσκολες μάχες, ακόμα και από λάθη που κάναμε.

Έχουμε τους ανθρώπους με όραμα και εμπειρία. Μπορεί να μη κατάγονται από τζάκια πολιτικά. Δεν είναι πρίγκιπες αλλά άνθρωποι της πραγματικής κοινωνίας. Της δουλειάς και της δημιουργίας. Για αυτό και καταλαβαίνουν, νιώθουν τη κοινωνία. Δε ζούν αλλού. Δε ζούμε αλλού. Στην κοινωνία αυτή ζούμε και στη κοινωνία αυτή λογοδοτούμε και σε κανέναν άλλο.

Κανένας δεν μας κρατάει, εκτός από το όραμα και το πρόγραμμα της δικαιοσύνης. Για αυτό και Μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή.

Και θα τα καταφέρουμε.

Η ανάγκη θα γίνει ιστορία. Η δικαιοσύνη παντού θα γίνει κανονικότητα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της νίκης στην πρώτη γραμμή.

Θα νικήσουμε

Η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Άργος

Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε από την αγορά του Άργους ότι ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, ισχυρό κράτος. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Η κυβέρνηση, οι υπουργοί της και ο πρωθυπουργός ασχολούνται με την τοξικότητα, τον διχασμό, γιατί δεν έχουν επιχειρήματα, δεν έχουν απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Δεν νοιώθουν τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Εμείς θέλουμε να είμαστε μέσα στους πολίτες για να ψάχνουμε να βρούμε λύσεις και απαντήσεις στα μεγάλα τους προβλήματα.

Η ακρίβεια έχει μετατρέψει την καθημερινότητα σε ένα Γολγοθά. Το εισόδημα δεν βγαίνει μετά την τρίτη εβδομάδα του μήνα. Το αίσθημα ανασφάλειας, αβεβαιότητας κυριαρχεί στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Η πλειοψηφία των πολιτών πια καταλαβαίνει ότι το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι ποιο κόμμα αλλά ποια μέρα θα μας ξημερώσει. Θα συνεχίσουμε να βουλιάζουμε ή θα αλλάξουμε; Και η προϋπόθεση της πολιτικής αλλαγής είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι΄ αυτό και εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει πολιτική αλλαγή και προοδευτική κυβέρνηση. Πολιτική αλλαγή και προοδευτική κυβέρνηση σημαίνει από την επόμενη μέρα ένα σχέδιο, ώστε να έχουμε αύξηση μισθών , μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, ισχυρό κοινωνικό κράτος, αποτελεσματικό, δίπλα στον πολίτη. Με ένα νέο ΕΣΥ, με ασφάλεια και προστασία για όλους, Και με περισσότερη δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη παντού. Αυτό είναι το σύνθημά μας. Αυτό είναι το όραμά μας. Και θα το κάνουμε πράξη με την ψήφο των πολιτών».

5848724

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα στο νομό Αργολίδας, Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023.
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε το εργοστάσιο κατασκευής ηλιακών θερμοσιφώνων «Δήμας ΑΕΒΕ». Από εκεί, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε τη σημασία να υπάρχουν υγιείς και εξαγωγικές επιχειρήσεις που προσφέρουν καλούς μισθούς στους εργαζόμενους λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Οι περισσότερες επιτυχημένες επιχειρήσεις έχουν έγνοια για τον εργαζόμενο. Διότι αν ο εργαζόμενος είναι δυσαρεστημένος, η επιχείρηση δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά».

 


σχετικα αρθρα