current views are: 27

21 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση15:17

Βελόπουλος: «Το κράτος παραδίδει στην ΡΑΕ τις αρμοδιότητές του»

Κατά την ομιλία του ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε και στις έρευνες για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Δημοσίευση 15:17’
Βελόπουλος - Βουλή

Κατά την ομιλία του ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε και στις έρευνες για το δυστύχημα στα Τέμπη.

«Το κράτος παραδίδει στην ΡΑΕ τις ρυθμιστικές, κανονιστικές, αδειοδοτικές, κυρωτικές, τιμολογιακές αρμοδιότητές του. Οι πράξεις της ΡΑΕ είναι εκτελεστές, δεν υπόκεινται σε κανένα έλεγχο νομιμότητας ή σκοπιμότητας από τον αρμόδιο υπουργό», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας, νωρίτερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου, «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων».

Αναφερόμενος γενικότερα στα θέματα της ενέργειας ο κ. Βελόπουλος επανέλαβε πως το κόμμα του έχει διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά.

«Έχουμε μιλήσει γι’ αυτό, έχουμε προτείνει εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχουμε προειδοποιήσει για τις ανεμογεννήτριες και τα τοξικά απόβλητά τους που μετά από 20 χρόνια δεν θα ξέρετε τι να τα κάνετε. Είστε μια κυβέρνηση που δουλεύετε για τις ανεμογεννήτριες και θα φανεί τα επόμενα χρόνια ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία, με στόχο την κατάρρευση του Πούτιν, στην ουσία επέφεραν κατάρρευση των αμερικανικών, αγγλικών και ελβετικών τραπεζών. Ενώ υπολογίζατε ότι θα κάνατε τους Ρώσους να πεινάσουν, πετύχατε να κινδυνεύουν με πείνα οι δυτικοί. Αλλά το γελοίο της ιστορίας είναι ότι οι κυρώσεις δεν εφαρμόζονται. Γιατί παρά τις κυρώσεις, η ΕΕ αύξησε τον Φεβρουάριο κατά 16% την προμήθεια του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας και κατά 23% μέσω Ουκρανίας, σε σχέση με τον Ιανουάριο».

Κατά την ομιλία του ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε και στις έρευνες για το δυστύχημα στα Τέμπη.

«Πέρασαν 21 μέρες από το δυστύχημα και την απώλεια νέων ανθρώπων, παιδιών, και βλέπω ότι ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήρθαν στην Βουλή να μιλήσουν. Δια της σιωπής τους, πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ομολογούν ότι είναι συνένοχοι στο έγκλημα.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα και μετά από όσα καταλόγισε στην κυβέρνηση ο αρχηγός της αστυνομίας, η κυβέρνηση θα είχε παραιτηθεί σύσσωμη».

Συνεχίζοντας είπε ότι η Hellenic Train παραμένει στο απυρόβλητο και επανέλαβε τις θέσεις του αναφορικά με το φορτίο που μετέφερε το εμπορικό τρένο.

«Εμείς κάναμε συγκεκριμένες καταγγελίες. Έγιναν αποκαλύψεις από το ALERT και το FOCUS. Παρουσιάστηκαν φωτογραφίες από τους πυροσβέστες που υπέστησαν χημικά εγκαύματα.

Τα δύο πρώτα κοντέινερς μετά την μηχανή ήταν κενά φορτίου! Πείτε μου, έχετε δει νταλίκα να κόβει βόλτες στο δρόμο κενή φορτίου; Και ωραία να το δεχθώ ότι είναι έτσι τα πράγματα. Λέει παρακάτω ότι τα άθικτα βαγόνια με τα κοντέινερς μετέφεραν μπύρες και τρόφιμα και είναι γνωστό ότι η μπύρα με το ακτινίδιο μαζί μπορεί να προκαλέσουν έκρηξη και τα επόμενα βαγόνια μετέφεραν πλάκες σιδήρου».

‘Ασκησε επίσης κριτική και για το θέμα της ΡΑΣ, σημειώνοντας πως προχωρεί στην ανάκληση όλων όσοι συμμετείχαν στον ίδιο κύκλο εκπαίδευσης.

«Αναρωτιέμαι, μήπως πρέπει να επέμβει η Δικαιοσύνη και για την ίδια την ΡΑΣ;» ανέφερε για τη νέα ρυθμιστική αρχή με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων.

«Ενώ όλοι οι Έλληνες πενθούμε για το δυστύχημα που έγινε στα Τέμπη, εσείς πάτε να περάσετε “νύχτα” μία τόσο ουσιαστική αλλαγή. Πάτε να ιδιωτικοποιήσετε το νερό. Αιώνες τώρα γίνονται πόλεμοι για το νερό. Όπου έχει ιδιωτικοποιηθεί το νερό (Γερμανία, Γαλλία, Βολιβία, Εκουαδόρ) είχαμε τριπλασιασμό της τιμής του. Αποτέλεσμα: ο κόσμος δεν μπορούσε να πληρώσει», είπε ο κ. Βελόπουλος.


σχετικα αρθρα