current views are: 146

26 Σεπτεμβρίου 2023
Δημοσίευση13:56

«Βόμβα» Ερντογάν για ψευδοκράτος: «Το Αζερμπαϊτζάν ενδέχεται να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ» – «Ο απεμπλοκή του Μενέντεζ μας δίνει πλεονέκτημα για τα F-16»

«Υπάρχει μια σύνοδος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών το επόμενο διάστημα. Το Αζερμπαϊτζάν είναι επίσης πολύ πρόθυμο να προσκαλέσει τον κ. Ερσίν Τατάρ, πρόεδρο της ΤΔΒΚ σε αυτή τη συνάντηση.» είπε στη συνέχεια ο Ερντογάν 

Δημοσίευση 13:56’

«Υπάρχει μια σύνοδος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών το επόμενο διάστημα. Το Αζερμπαϊτζάν είναι επίσης πολύ πρόθυμο να προσκαλέσει τον κ. Ερσίν Τατάρ, πρόεδρο της ΤΔΒΚ σε αυτή τη συνάντηση.» είπε στη συνέχεια ο Ερντογάν 

Συνεχίζει την προκλητική του στάση ο Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα των Κατεχόμενων εδαφών στην Κύπρο και περι αναγνώρισης.

«Το Αζερμπαϊτζάν ενδέχεται να αναγνωρίσει πρώτο την ΤΔΒΚ» απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος, στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στο αεροπλάνο από το  Αζερμπαϊτζάν, όπου είχε συνάντηση με τον Αζέρο ομόλογό του.

Σύμφωνα με την Hurriyet, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει μια σύνοδος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών το επόμενο διάστημα. Το Αζερμπαϊτζάν είναι επίσης πολύ πρόθυμο να προσκαλέσει τον κ. Ερσίν Τατάρ, πρόεδρο της ΤΔΒΚ σε αυτή τη συνάντηση.»

«Στις 3 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Καζακστάν και ελπίζουμε ότι θα δούμε την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ως μέλος-παρατηρητή σε αυτή τη συνάντηση. Χάρη στον κ. Ιλχάμ Αλίγιεφ, πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, υπάρχει μια σοβαρή αποφασιστικότητα για το θέμα αυτό. Αποκάλυψε επίσης ότι θέλει να κυματίζει εκεί η σημαία της ΤΔΒΚ. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να δείχνουμε την αποφασιστικότητά μας χέρι-χέρι σε αυτό το βήμα που έγινε σχετικά με την ΤΔΒΚ».

«Η αναγνώριση της ΤΔΒΚ είναι η καλύτερη επιλογή για όλες τις χώρες που θέλουν να εξασφαλίσουν διαρκή ειρήνη και ηρεμία στο νησί της Κύπρου. Οι πραγματικότητες του νησιού είναι προφανείς και η ΤΔΒΚ είναι η πιο σαφής πραγματικότητα στην Κύπρο. Εδώ και χρόνια, όσοι προσπαθούσαν να αγνοήσουν την τουρκική παρουσία εκεί, δεν τα κατάφεραν. Επειδή όμως κάθε βήμα που επιχειρούσαν ήταν αβάσιμο, κατέληγε σε απογοήτευση γι’ αυτούς. Μαζί με την ΤΔΒΚ, έχουμε δοκιμάσει όλους τους τρόπους για λύση. Έχουμε προσεγγίσει με ειλικρίνεια όλες τις φόρμουλες, συμπεριλαμβανομένης της φόρμουλας της ομοσπονδίας. Ωστόσο, από εδώ και πέρα, έχει καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμάς να παραμελήσουμε τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ ή να τα αφήσουμε να καταπατηθούν. Θα υψώσουμε περισσότερο τη φωνή μας για να αναγνωριστεί η ΤΔΒΚ από άλλες χώρες. Έχουμε πει και από παλιά ότι είναι λάθος να αφήνουμε αυτό το πρόβλημα στη μέση και να το αγνοούμε λέγοντας “η μη λύση δεν είναι λύση”. Τώρα ήρθε η ώρα για το σωστό βήμα που θα σβήσει όλα τα λάθη. Η αναγνώριση της ΤΔΒΚ θα αντισταθμίσει τα λανθασμένα βήματα που έγιναν από πολλά μέρη, ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το νησί της Κύπρου αξίζει να το θυμόμαστε με ειρήνη και ηρεμία, όχι με εντάσεις», επεσήμανε.

Ερντογάν για Μενέντεζ: «Η απεμπλοκή του μας δίνει πλεονέκτημα για τα F-16»

Ο Ερντογάν απάντησε σε πολλές ερωτήσεις, όπως για την ενεργειακή συνεργασία με το Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο, τις κατηγορίες για διαφθορά κατά του Μπομπ Μενέντεζ, τα F-16 και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά μας όσον αφορά τα F-16 ήταν οι ενέργειες του Αμερικανού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ εναντίον της χώρας μας. Ο υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν θα παρακολουθεί στενά αυτή τη διαδικασία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκαν στις ΗΠΑ πριν από τρεις ή τέσσερις ημέρες. Οι συνομιλίες αυτές συνεχίζονται ακόμη. Αλλά τώρα θα ήταν χρήσιμο να μετατρέψουμε αυτή την κατάσταση σε ευκαιρία και να συναντηθούμε ξανά μαζί του. Έτσι, ίσως έχουμε την ευκαιρία να επιταχύνουμε τη διαδικασία σχετικά με τα F-16», είπε και συνέχισε:

«Όχι μόνο για τα F-16, αλλά και για όλα τα άλλα θέματα. Ο Μενέντεζ και οι της νοοτροπίας του ασκούν παρεμποδιστικές δραστηριότητες εναντίον μας. Η απεμπλοκή του Μενέντεζ μας δίνει ένα πλεονέκτημα, αλλά το θέμα των F-16 δεν είναι ένα θέμα που εξαρτάται μόνο από τον Μενέντεζ. Ο υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν θα φέρει εις πέρας τους τομείς που πρέπει να διαχειριστεί. Περιμένουμε τώρα μια σαφή απάντηση από τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε το θετικό αποτέλεσμα που περιμένουμε χωρίς μεγάλη καθυστέρηση. Ακόμα και αυτό το θέμα μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι να είμαστε μια αυτάρκης χώρα όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία. Βρισκόμασταν στην ίδια κατάσταση με τα UAV και τα UCAV στο παρελθόν. Τότε, υπήρχε το θέμα του Predator. Παρόλο που το χρειαζόμασταν, δεν μπορούσαμε να το πάρουμε από το σύμμαχό μας. Τι κάναμε; Κατασκευάσαμε τα δικά μας UAVs. (…) Τώρα χρειαζόμαστε τα F-16, αλλά εργαζόμαστε επίσης και για την παραγωγή του μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς Kaan».


σχετικα αρθρα