current views are: 3

10 Ιουλίου 2020
Δημοσίευση09:29

Βορίδης στο «Εκτός Γραμμής» για νομοσχέδια: «Δεν μπορούν 80 άτομα να κλείνουν το κέντρο – Οι πορείες των μπαχαλάκηδων προφανώς δεν θα επιτρέπονται»

Το νέο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις και τον ρόλο της αστυνομίας σε αυτό σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Δημοσίευση 09:29’

Το νέο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις και τον ρόλο της αστυνομίας σε αυτό σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο Μάκης Βορίδης τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει άδεια για διαδηλώσεις, αλλά γνωστοποίηση αυτών στις αρχές. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τεράστια βήματα για την εξάλειψη της «παρακρατικής βίας», η οποία δεν μπορεί να εξαφανιστεί μέσα σε μία ημέρα.

«Δεν μπορεί να μη βλέπει κανείς ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν έχουν γίνει θεαματικά πράγματα τόσο θεσμικά, όσο και λειτουργικά για την αντιμετώπιση των φαινομένων της παρακρατικής βίας. Δεν μπορεί κάποιος να μη βλέπει την εκκένωση των καταλήψεων. Ένα χρόνο τώρα είχαμε ελάχιστα επεισόδια και δεν μπορεί να μη δει, ότι ακόμα και με αυτόν τον νόμο, εκείνο που κάνει η κυβέρνηση είναι ότι εμπεδώνει το θέμα της ασφάλειας και της τάξης. Αυτός ο χώρος δεν εξαφανίζεται σε μια ώρα και μια μέρα. Ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει ότι στο επίπεδο της ασφάλειας έχουμε κάνει πάρα πολλά», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και συνέχισε μιλώντας για τον ρόλο της αστυνομίας στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις:

«Σε μια δημοκρατική κοινωνία, η αστυνομία είναι θεσμός της δημοκρατίας. Στο μυαλό μόνο ορισμένων, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς, είναι ένας θεσμός που τον ανεχόμαστε. Στο μυαλό των πολιτών είναι αυτή που προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών και ορθά επιλέχθηκε για τη ρύθμιση των διαδηλώσεων. Όταν τίθενται ζητήματα δημόσιας τάξης, όπως σε αυτόν τον νόμο, είναι η μόνη που μπορεί να τα ρυθμίσει. Μάλιστα αυτή η ρύθμιση δεν είναι πρωτότυπη, υπάρχει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».

Για το αν υπάρχει ζήτημα άδειας των διαδηλώσεων ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι: «Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Είναι μια υποχρέωση γνωστοποιήσεως και ανάληψης ευθύνης. Υπάρχουν κάποιες διαδικαστικές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, όπως η γνωστοποίηση της πορείας, του υπεύθυνου, ο αριθμός του κόσμου που προβλέπεται και η συνεννόηση. Αυτή είναι μια τυπική διαδικασία, την κάνεις και κάνεις τη διαδήλωσή του κανονικά».

Σχετικά με το αν υπάρχουν κατηγορίες για μικρές και μεγάλες διαδηλώσεις: «Επειδή άκουσα μια αγιοποίηση του ΠΑΜΕ να πω ότι και το ΠΑΜΕ έχει εμπλακεί σε βίαια επεισόδια. Όσο για τις κατηγορίες, ασκείται ελεύθερα το δικαίωμα της διαδήλωσης, το οποίο σταθμίζεται με άλλα συνδικαιώματα, όπως είναι αυτό της ελεύθερης κυκλοφορίας και των ανοιχτών μαγαζιών. Όλα αυτά πρέπει να σταθμιστούν. Έχουμε πέσει στη παγίδα του παραλογισμού των αριστερών επιχειρημάτων. Δεν μπορούν 80 άνθρωποι να παραλύουν το κέντρο της Αθήνας, είναι αυτονόητο. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο από τους ίδιους και να σέβονται τους συμπολίτες τους. Επειδή δεν είναι όμως θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση. Η συνταγματική διάταξη ορίζει ότι προστατεύεται το δικαίωμα του συνέρχεστε, όπως νόμος ορίζει. Όταν έρχεται ο νόμος να ορίσει τότε λένε ότι έχουμε Χούντα. Να υπάρχει μια στοιχειώδη κανονική λογική, η αξιωματική αντιπολίτευση είπε ότι δεν πρέπει να θέτουμε κανέναν περιορισμό».

Για το πώς θα γίνονταν οι τρεις χθεσινές πορείες αν ίσχυε ο νόμος, και αν μια από αυτές δεν είχε ενημερώσει: «Οι πορείες που έγιναν του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων, θα διεξάγονταν κανονικά, οι πορείες των περιθωριακών, αναρχικών, μπαχαλάκηδων, προφανώς δεν θα επιτρέπονταν. Θα γινόταν αυτό που έπρεπε για να διασφαλιστεί ο νόμος».

Για το ποιος θα πλήρωνε τις ζημιές: «Η έννοια της αντικειμενικής ευθύνης, δηλαδή το “φταις δεν φταις, φταις”, δεν υπάρχει εδώ. Για να καταλογιστεί η ευθύνη θα πρέπει να μην υπάρχει υπεύθυνος που να έχει γνωστοποιήσει την πορεία. Αν έχει κάνει αυτά που ορίζει ο νόμος δεν έχει καμία ευθύνη αυτός. Ο καθένας θα πρέπει να πάρει την ευθύνη για όλους εκείνους που θέλουν να διαδηλώσουν ειρηνικά».

 


σχετικα αρθρα