current views are: 10

23 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση18:16

Βρετανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο είπε «όχι» στην Σκωτία για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας – Τι απάντησε η πρωθυπουργός

Η απόφαση εκδόθηκε την Τετάρτη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.

Δημοσίευση 18:16’

Η απόφαση εκδόθηκε την Τετάρτη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.

Στην Βρετανία το  Ανώτατο Δικαστήριο  με απόφαση του έβαλε τέλος στην δυνατότητα της Σκωτίας να διεξαγάγει δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία της. Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, το Κοινοβούλιο της Σκωτίας δεν έχει την εξουσία να διοργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία χωρίς τη συγκατάθεση της βρετανικής κυβέρνησης, καταργώντας τις ελπίδες για δεύτερη ψηφοφορία το επόμενο έτος.

Η απόφαση εκδόθηκε την Τετάρτη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, το οποίο αποφάσισε ότι το κοινοβούλιο της Σκωτίας δεν μπορεί να νομοθετήσει για το θέμα. Το δικαστήριο τάχθηκε στο πλευρό της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία υποστήριξε ότι για «θεμελιώδη ζητήματα» – όπως η πορεία της ένωσης – την εξουσία κατέχει το βρετανικό κοινοβούλιο που συνεδριάζει στο Παλάτι του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο.

Οι θέσεις Βρετανίας και Σκωτίας

Η βρετανική κυβέρνηση – υπό τους πρωθυπουργούς Μπόρις Τζόνσον, Λιζ Τρας και τώρα Ρίσι Σουνάκ – ήταν αντίθετη σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Η ηγέτης της Σκωτίας επιδιώκει νέα ψηφοφορία για την ανεξαρτησία τον Οκτώβριο του 2023.

Το δημοψήφισμα του 2014

Η κυβέρνηση επέτρεψε ένα δημοψήφισμα το 2014, στο οποίο η πλειοψηφία των Σκωτσέζων ψήφισε υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, με διαφορά 55% έναντι 45%. Το ζήτημα της ανεξαρτησίας περιπλέχθηκε δύο χρόνια αργότερα στην ψηφοφορία για το Brexit τον Ιούνιο του 2016 — στην οποία οι Σκωτσέζοι υποστήριξαν σθεναρά την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά 62% έναντι 38%.

Ο Τζόνσον υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα του 2014 ήταν ψηφοφορία «μία φορά στη γενιά» και ότι το ζήτημα διευθετήθηκε.

Σαφή και οριστική η απόφαση κατά Σούνακ

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τετάρτη, ο Σουνάκ χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «σαφή και οριστική» και είπε ότι η ηγεσία της Σκωτίας θα πρέπει να στραφεί σε πιο πιεστικές προκλήσεις, όπως η διόρθωση της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας και η βοήθεια της οικονομίας.

Η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Στέρτζον, πίεζε για δημοψήφισμα τον Οκτώβριο του επόμενου έτους. Η Στέρτζον ηγείται του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, του μεγαλύτερου κόμματος του έθνους, το οποίο επιδιώκει την ανεξαρτησία, και λέει ότι υπάρχει μια «αδιαμφισβήτητη εντολή» να έχει άλλη μια ψήφο.

Η κυβέρνησή της έχει αναφέρει σε εκθέσεις τους λόγους που πιστεύει ότι η Σκωτία πρέπει να είναι τώρα —περισσότερο από ποτέ— χωριστή από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ανάμεσα τους? Έτσι, η Σκωτία θα μπορούσε να ενταχθεί ξανά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η σκωτσέζικη δημοκρατία δεν θα αμφισβητηθεί»

Βρετανία

Οι επόμενες εκλογές του 2024 θα είναι ουσιαστικά ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, μετά το μπλοκάρισμα από το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο της προσπάθειας του κόμματός της να προχωρήσει στη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Η Στέρτζον, επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, είπε πως σέβεται την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας που έκρινε πως η κυβέρνηση της Σκωτίας δεν μπορεί να διεξαγάγει ένα δεύτερο δημοψήφισμα το επόμενο έτος εάν δεν έχει προηγουμένως την έγκριση από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Πρέπει και θα βρούμε άλλα δημοκρατικά, σύννομα και συνταγματικά μέσα με τα οποία ο λαός της Σκωτίας μπορεί να εκφράσει τη βούλησή του», είπε η Στέρτζον στους δημοσιογράφους.

Η Στέρτζον είπε πως το SNP θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, που θα διεξαχθούν το 2024, πλειοψηφική υποστήριξη στη Σκωτία για την ανεξαρτησία.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είπε πως σέβεται την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και πρόσθεσε πως οι Σκωτσέζοι θέλουν η κυβέρνηση να εστιάσει την προσοχή της στις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά.

Απαντώντας σε ερώτηση για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Σούνακ είπε: «Νομίζω πως ο λαός της Σκωτίας θέλει από εμάς να εργαστούμε για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε συλλογικά.»


σχετικα αρθρα