current views are: 82

23 Μαΐου 2023
Δημοσίευση07:10

Βρυξέλλες: Συνεδριάζει η νομική επιτροπή για την άρση ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη για την καταγγελία βιασμού και ξυλοδαρμού

Η αντίστροφη μέτρηση για την άρση ασυλίας του πρώην ευρωβουλευτή του Σύριζα Αλέξη Γεωργούλη ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες καθώς στις 4 ώρα Ελλάδας συνεδριάζει η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (JURI).

Δημοσίευση 07:10’

Η αντίστροφη μέτρηση για την άρση ασυλίας του πρώην ευρωβουλευτή του Σύριζα Αλέξη Γεωργούλη ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες καθώς στις 4 ώρα Ελλάδας συνεδριάζει η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (JURI).

Η αντίστροφη μέτρηση για την άρση ασυλίας του πρώην ευρωβουλευτή του Σύριζα Αλέξη Γεωργούλη ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες καθώς στις 4 ώρα Ελλάδας συνεδριάζει η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (JURI).

Ο εισηγητής, ο Πολωνός Ευρωβουλευτής Aντρέι Χαλίτσκι  είναι εκείνος που έχει ήδη ετοιμάσει το φάκελο προκειμένου τα μέλη της επιτροπής να δουν και να εξετάσουν όλα τα στοιχεία και στη συνέχεια να διαβιβάσουν την απόφασή τους στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ,τα μέλη της οποίας  θα πάρουν την τελική απόφαση, πιθανότητα όμως τον Ιούνιο.

Η απόφαση της νομικής επιτροπής δεν θα εκδοθεί άμεσα – παρά το γεγονός ότι πρόκειται για έκτακτη συνεδρίαση με αντικείμενο τις  σοβαρές καταγγελίες εναντίον του ευρωβουλευτή.

Ο Αλέξης Γεωργούλης από την πλευρά του έχει προσκληθεί  με επιστολή   από την νομική επιτροπή αλλά  έχει αρνηθεί να παραστεί στην συγκεκριμένη επιτροπή και να μιλήσει – δικαίωμα που του δίνεται από τον κανονισμό – καθώς όπως υποστηρίζει το περιβάλλον του θέλει να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να μην υπάρξει καμία αργοπορία προκειμένου να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η άρση της ασυλίας του και να δώσει εξηγήσεις  στην Βελγική Δικαιοσύνη.

Μέχρι στιγμής ο Αλέξης Γεωργούλης έχει στείλει τρεις επιστολές τόσο στην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου όσο και τη νομική επιτροπή στις οποίες ζητά να «τρέξουν « οι διαδικασίες και να αρθεί η ασυλία του.

Το χρονικό που προκάλεσε σοκ

Η καταγγελία για βιασμό και ξυλοδαρμό εναντίον του πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ έγινε γνωστή την Δεύτερη ημέρα του Πάσχα,17 Απριλίου, από την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου  Ρομπέρτα Μέτσολα που ανακοίνωσε το αίτημα των Βελγικών αρχών για άρση ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη.

Η είδηση προκαλεί «σεισμό» στην Ελλάδα  και λίγες ώρες αργότερα γίνεται γνωστό ότι η  γυναίκα που τον κατήγγειλε ήταν η νομικός  και υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ ,Ελένη Χρονοπούλου .

Σύμφωνα με την καταγγελία ο βιασμός και ο ξυλοδαρμός συνέβησαν τρία χρόνια πριν στις Βρυξέλλες, τον Ιανουάριο του 2020. Η νεαρή γυναίκα κατήγγειλε αρχικά το τι συνέβη στην αστυνομία του Βελγίου χωρίς όμως να κατονομάσει το πρόσωπο. Θα το κάνει τέσσερις μήνες μετά ,με τις Βελγικές αρχές να ξεκινούν την έρευνα. Διατάσσεται προκαταρκτική έρευνα και η υπόθεση από τα χέρια του Εισαγγελέα δίνεται σε ανακριτή.

Ο Αλέξης Γεωργούλης διαγράφεται αμέσως  από το Σύριζα και σε ανακοίνωσή του μέσω των social media αναφέρει:

«Δυστυχώς ζούμε σε δύσκολες και επικίνδυνες εποχές. Προς μεγάλη μου έκπληξη πληροφορούμαι ότι υποβλήθηκε σε βάρος μου, καταφανώς ψευδής και συκοφαντική καταγγελία, για περιστατικό που δήθεν συνέβη πριν τρία χρόνια .Απέναντι σε αυτήν την ψευδή και προσβλητική επίθεση, που πραγματοποιείται – μάλλον όχι τυχαία – λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, προτίθεμαι να δώσω τη μάχη μου στη δικαιοσύνη, για την αλήθεια και την αποκατάσταση του ονόματός μου, αιτούμενος ο ίδιος την άρση της ευρωβουλευτικής μου ασυλίας».

Η καταγγέλλουσα θα κάνει τη δική της ανακοίνωση λίγες ημέρες αργότερα  αναφέροντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:

«Τα 3 αυτά χρόνια επέλεξα απολύτως συνειδητά να αντιμετωπίσω το ζήτημα μόνο με τους δικηγόρους μου, χωρίς να ενημερώσω κανέναν άλλο, ούτε καν την οικογένειά μου την οποία προσπάθησα να προστατεύσω με κάθε τρόπο. Η δε δημοσιοποίηση του γεγονότος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έγινε μετά το επίσημο αίτημα των βελγικών αρχών για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή μετά από ενδελεχή εξέταση της υπόθεσης».

Ο Αλέξης Γεωργούλης μέσω των δικηγόρων του θα προσπαθήσει να λάβει αντίγραφα της δικογραφίας αλλά αυτό μέχρι στιγμής δεν είναι εφικτό καθώς η ανακρίτρια περιμένει πρώτα την άρση της ασυλίας του.

Στην τελευταία τους ανακοίνωση οι δικηγόροι του άφησαν σαφείς υπαινιγμούς για το χρόνο που δημοσιοποιήθηκε η καταγγελία επιμένοντας ότι ο ευρωβουλευτής ενημερώθηκε  τρεις ημέρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση για την υπόθεση από την κ.Μέτσολα.

«Ο κ. Γεωργούλης αρνείται επισήμως και κατηγορηματικά τις κατηγορίες που στρέφονται εναντίον του και επιθυμεί οπωσδήποτε το ταχύτερο δυνατόν να χυθεί όλο το φως σε αυτήν την υπόθεση που μόλις του γνωστοποιήθηκε. Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο βελγικό δικαστικό σύστημα με το οποίο σκοπεύει να συνεργαστεί ενεργά.» επεσήμαναν οι Βέλγοι δικηγόροι του, Cédric Vergauwen και  Olivia Venet αλλά και η Ελληνίδα δικηγόρος του Σταματία Μαλλά.


σχετικα αρθρα