current views are: 12

23 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση19:55

Ώρα εκλογών στη Γερμανία: Η Αν. Μέρκελ και οι… άλλοι – Το καλό και το κακό σενάριο της επόμενης ημέρας για την Ελλάδα

Τι θα γίνει με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε 

Δημοσίευση 19:55’

Τι θα γίνει με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη οι εκλογές στη Γερμανία που θα διεξαχθούν αύριο, Κυριακή. Εκατομμύρια ψηφοφόροι θα βρεθούν στις κάλπες για να ψηφίσουν για τον επόμενο καγκελάριο, με την επικράτηση της Άνγκελα Μέρκελ να φαντάζει σχεδόν σίγουρη – όλες οι δημοσκοπήσεις της δίνουν άνετο, διψήφιο προβάδισμα- και τα βλέμματα να στρέφονται  στα σενάρια για τον κυβερνητικό εταίρο του CDU/CSU.

Η τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν την κάλπη που δημοσιεύτηκαν χθες, Παρασκευή, επιβεβαιώνουν το άνετο προβάδισμα της Αν. Μέρκελ, ωστόσο περιλαμβάνουν ενδιαφέροντα στοιχεία για την επόμενη ημέρα στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό. Ο ιός της ακροδεξιάς φαίνεται πως εξαπλώθηκε και στη Γερμανία, με το AfD να εξασφαλίζει όπως όλα δείχνουν την είσοδό του στη Bundestag. Εάν επιβεβαιωθεί η τάση, θα πρόκειται για μια ιστορική εξέλιξη, καθώς στη Γερμανική Βουλή θα βρεθεί για πρώτη φορά ακροδεξιό κόμμα έπειτα από την κατάρρευση της Ναζιστικής Γερμανίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το βαρόμετρο της δημόσιας τηλεόρασης, στην τελευταία μέτρηση, η ένωση Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών της Μέρκελ μένει σταθερή στο ποσοστό 36%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς χάνουν 1,5 μονάδα και βρίσκονται στο 21,5%. Το AfD ανεβαίνει μία μονάδα στο 11%, οι Φιλελεύθεροι παραμένουν στο 10%, η Αριστερά στο 8,5% και οι Πράσινοι στο 8%.

Παρά τις δημοσκοπήσεις, ένα μεγάλο ποσοστό των γερμανών ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο και θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις του στην κάλπη. Σύμφωνα με την τελευταία σχετική έρευνα, ο αριθμός τους ξεπερνά το ένα τρίτο του συνόλου του εκλογικού σώματος.

Η Αν. Μέρκελ, διαμήνυσε την Παρασκευή πως «οι εκλογές δεν έχουν κριθεί», προειδοποιώντας με αυτό τον τρόπο τους οπαδούς του κόμματος να μην εφησυχάζουν. Σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακτήσει την εμπιστοσύνη που έχασε σε τμήμα των ψηφοφόρων της εξαιτίας της στάσης που τήρησε στο προσφυγικό, η κ. Μέρκελ διαβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής σε προεκλογική εκδήλωση στο Μόναχο, πως «αυτό που συνέβη το 2015, δεν πρέπει να επαναληφθεί και δεν θα επαναληφθεί.»

Σενάρια συγκυβέρνησης με χρώμα… Ελληνικό

Με βάση τα επικρατέστερα σενάρια, το CDU της Αν. Μέρκελ θα επικρατήσει στις εκλογές, αν και με κάμψη στα ποσοστά του. Υπενθυμίζεται πως στις κάλπες του 2013 το κόμμα της Αν. Μέρκελ συγκέντρωσε 41,5% πλησιάζοντας την αυτοδυναμία. Σε περίπτωση που επαληθευτούν οι τάσεις από στα αποτελέσματα των εκλογών, το μεγάλο ενδιαφέρον στη Γερμανία στην… Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη θα επικεντρωθεί στο ποιος θα είναι ο κυβερνητικός εταίρος της καγκελαρίου. Και αυτό γιατί το μέλλον της Ευρώπης και της χώρας μας θα εξαρτηθεί από τη μέλλουσα κυβέρνηση.

Τρία είναι τα βασικά σενάρια που εξετάζονται:

  • Πρώτο και επικρατέστερο σενάριο είναι η συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού CDU – SPD, ένα ενδεχόμενου που φαίνεται να θέλει και η ίδια η Μέρκελ. Πρόκειται για ένα κυβερνητικό σχήμα που έχει ευρεία αποδοχή. Την ίδια όμως στιγμή, οι Σοσιαλδημοκράτες γνωρίζουν πως μια ακόμη ανανέωση αυτή της εταιρικότητας, παρά το δέλεαρ της εξουσίας, δεν θα τους επιτρέψει να βγουν από την ιδεολογική κρίση και την εκλογική συρρίκνωση στην οποία έχουν περιέλθει πλέον 12 χρόνια, από την ήττα του 2005. Ερώτημα σε αυτό το σενάριο παραμένει το εάν θα διατηρήσει τη θέση του στο υπουργείο Οικονομικών ή όχι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το SPD έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα διεκδικήσει του ΥΠΟΙΚ σε περίπτωση που ανανεωθεί η συνεργασία με το CDU, ένα σενάριο που εδώ στην Αθήνα προκρίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα και από τη στροφή των Σοδιαλδημοκρατών σε υποστηρικτικότερες προς την Ελλάδα θέσεις.
  • Δεύτερο σενάριο είναι αυτό του συνασπισμού «Τζαμάικα». Έχει μέχρι τώρα μια εφαρμογή στο γερμανικό πολιτικό σύστημα, με την «μαυρο-κιτρινο-πράσινη» κυβέρνηση του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταιν. Πρόκειται δηλαδή για ενδεχόμενο συγκυβέρνησης του CDU, με τους Φιλελεύθερους και τους «Πράσινους». Σε αυτό το σενάριο η θέση του Β. Σόιμπλε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς οι «Πράσινοι» έχουν διαμηνύσει πως για να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση δεν θα πρέπει να λάβει ο παλαίμαχος πολιτικός τη θέση του ΥΠΟΙΚ. Αλλά έτσι ανοίγει ο δρόμος για την κατάληψη του νευραλγικού χαρτοφυλακίου από τους Φιλελεύθερους, κόμμα γνωστό για τις σκληρές του θέσεις απέναντι στην Αθήνα, ήδη από τη συμμετοχή τους στον κυβερνητικό συνασπισμό μέχρι το 2013. Συχνά – πυκνά το FDP που αναγεννήθηκε από τις στάχτες του [έμεινε εκτός Βουλή στις προηγούμενες εκλογές] επαναφέρει το θέμα του Grexit ενώ εμφανίζεται αρνητικό απέναντι σε ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
  • Τρίτο και απευκταίο για την Αθήνα σενάριο είναι αυτό τη συγκυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών/Φιλελεύθερων, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι αριθμοί, ίσως θα είναι δυσκολότερη να σχηματιστεί και λιγότερο αποτελεσματική να λειτουργήσει από την προηγούμενη φορά, που ήταν η περίοδος 2009-2013, λόγω των σκληρότερων θέσεων που λαμβάνει πλέον το FDP σε σχέση με την CDU/CSU σε θέματα Ευρώπης, μεταναστών, κοινωνικού κράτους ή και οικολογίας. Σε αυτό το σενάριο, αναμένεται αφενός να διατηρήσει τη θέση του ο Β. Σόιμπλε, αφετέρου οι θέσεις της κυβέρνησης απέναντι στην Ελλάδα θα είναι ιδιαίτερα σκληρές. 

σχετικα αρθρα