Ξεκάθαρο μήνυμα Ρωσίας-Αιγύπτου στην Άγκυρα με κοινές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα
Παρατηρητές και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η κοινή ναυτική άσκηση είναι «ένα ποιοτικό άλμα στην επίδειξη δύναμης μεταξύ Καΐρου και της Άγκυρας», ενισχύοντας περαιτέρω την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.
Παρατηρητές και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η κοινή ναυτική άσκηση είναι «ένα ποιοτικό άλμα στην επίδειξη δύναμης μεταξύ Καΐρου και της Άγκυρας», ενισχύοντας περαιτέρω την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.
Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία στέλνουν Ρωσία και Αίγυπτος δείχνοντάς της ότι δεν δύναται «να κάνει μόνη της παιχνίδι» στην ευρύτερη περιοχή. Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στις 10 Οκτωβρίου ότι οι ναυτικές δυνάμεις του θα πραγματοποιήσουν για πρώτη φορά κοινές ασκήσεις με τις Αιγυπτιακές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα, σε ένα σαφές μήνυμα με παραλήπτη την Τουρκία.
Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ επικαλούμενος το aLmonitor, παρατηρητές και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η κοινή ναυτική άσκηση είναι «ένα ποιοτικό άλμα στην επίδειξη δύναμης μεταξύ Καΐρου και της Άγκυρας», ενισχύοντας περαιτέρω την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στις 10 Οκτωβρίου στον ιστότοπό του ότι στρατιωτικές αντιπροσωπείες της Αιγύπτου και της Ρωσίας συναντήθηκαν για τρεις ημέρες στη ρωσική πόλη Νοβοροσίσκ για να προετοιμαστούν για τις κοινές ασκήσεις που ονομάστηκαν «Γέφυρα Φιλίας – 2020». Το υπουργείο σημείωσε ότι οι ναυτικές ασκήσεις στοχεύουν στην «ενίσχυση και ανάπτυξη στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ του Αιγυπτιακού Ναυτικού και του Ρωσικού Ναυτικού προς το συμφέρον της ασφάλειας και της σταθερότητας στη θάλασσα»
«Τακτικές ομάδες πολεμικών πλοίων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του Ρωσικού Ναυτικού και του Αιγυπτιακού Ναυτικού, με την υποστήριξη της αεροπορίας, θα επεξεργαστούν κοινά καθήκοντα για την προστασία των θαλάσσιων διαδρομών από διάφορες απειλές» προσθέτει η ανακοίνωση.
Ο Ταγματάρχης Jamal Mazloum, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και σύμβουλος της αιγυπτιακής Στρατιωτικής Ακαδημίας Nάσερ, δήλωσε στο Al-Monitor ότι οι ναυτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά στα ρωσικά χωρικά ύδατα, αποτελούν συμπληρωματικό βήμα για την περσινή άσκηση «Γέφυρα Φιλίας – 2019» που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στη Μεσόγειο θάλασσα.
في نوفوروسيسك عقد وفدا البحرية الروسية والمصرية مشاورات لمدة ثلاثة أيام حول إعداد وعقد تمرين جسر الصداقة المشترك – 2020. وتم تحديد خطة التمرينات. pic.twitter.com/YV9dJBecD5
— RussianEmbassy EGYPT (@Rusembegypt) October 10, 2020
«Η Αίγυπτος θα επωφεληθεί περισσότερο από αυτές τις ναυτικές ασκήσεις, καθώς θα πραγματοποιηθούν σε απόσταση 3.000 χιλιομέτρων από την Αίγυπτο, και σε κλειστά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα μακριά από το μεσογειακό εναέριο χώρο. Πρόκειται για μια διεθνή επίδειξη ισχύος του αιγυπτιακού στρατού και του ναυτικού μετά από πολλές αναβαθμίσεις (υλικού) και νεοαποκτηθέντα όπλα» σχολίασε ο Mazloum.
Ο Tarek Fahmy, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, δήλωσε στο Al-Monitor ότι η αιγυπτορωσική άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα στέλνει ένα έμμεσο μήνυμα στην Άγκυρα, καθώς έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή και στοχεύει στην αντιμετώπιση των τουρκικών ιμπεριαλιστικών φιλοδοξιών, όπως αναδείχθηκαν με την τουρκολιβυκή συμφωνία του Νοεμβρίου του 2019. Η συμφωνία απορρίφθηκε από την Αίγυπτο και την Ελλάδα. Η Τουρκία είχε επίσης προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στον σύμμαχό της Φαγέζ αλ Σάρατζ επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, ενώ η Αίγυπτος υποστηρίζει τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
ολες οι ειδησεις
- Axios: ΗΠΑ και Ιράν «πολύ κοντά» σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου – Τραμπ: Συζητάμε τις τελευταίες λεπτομέρειες
- Παναθηναϊκός: Θέμα ωρών να κλείσει η συμφωνία με Νέστρουπ – Το «who is who» του Δανού τεχνικού
- «Gamechanging Team», η πραγματική ομάδα – όνειρο του Μουντιάλ
- Ποια ήταν η πρώτη μεγάλη ληστεία στην Ελλάδα – Πώς τα αδέλφια Ρέτζος έκλεψαν τη χρηματαποστολή της Εθνικής Τράπεζας
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr