current views are: 10

25 Δεκεμβρίου 2020
Δημοσίευση07:06

Υπόθεση Folli-Follie: Η ΝΔ κάνει ό,τι κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ

Ας μην μετατρέψουμε την πολιτική σκηνή της χώρας σε αρένα τυφλής σύγκρουσης, με επίκεντρο τη διαφθορά και μάλιστα χωρίς αποδείξεις αλλά μόνο με ισχυρισμούς…

Δημοσίευση 07:06’

Ας μην μετατρέψουμε την πολιτική σκηνή της χώρας σε αρένα τυφλής σύγκρουσης, με επίκεντρο τη διαφθορά και μάλιστα χωρίς αποδείξεις αλλά μόνο με ισχυρισμούς…

«Εκεί που είσαι ήμουνα, εδώ που είμαι θα ‘ρθεις…» ή «Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα…». Λόγια σοφά, που όμως το πολιτικό σύστημα δεν λέει να διδαχθεί, όχι γιατί δεν τα γνωρίζει αλλά επειδή προτεραιότητα είναι η επικοινωνία. Και το ερώτημα που πλανάται είναι αν θα είναι η Folli-Follie η εκδίκηση της ΝΔ για τη Novartis; Γιατί οι πολίτες είναι υποψιασμένοι και είναι στο ίδιο έργο θεατές με τα σκάνδαλα και την εναλλαγή των ρόλων των κομμάτων στην εξουσία. 

Αλλά η ζωή κύκλους κάνει, από το σπίτια του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βολτέρου στο σπίτι του Αλέξη Τσίπρα στο Σούνιο και ξανά τα κότερα και τα πούρα. Γυρίζοντας τοn χρόνο πίσω, όταν ανταγωνιστές της Novartis, κατήγγειλαν την εταιρεία στις αμερικανικές αρχές για «αθέμιτες πρακτικές». Ξεκινά έρευνα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, στην οποία συμμετέχει και το FBI. Από τα πρώτα στοιχεία διαπιστώνεται ότι οι καταγγελίες έχουν βάση και ότι η υπόθεση δεν αφορά μόνο την αμερικανική αγορά φαρμάκου. Και ενώ γίνεται η σχετική έρευνα, τρία στελέχη της Novartis στην Αθήνα που μπαίνουν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων υποστηρίζουν ότι έχουν στοιχεία για χρηματισμό πολιτικών προσώπων. Η εξέλιξη γνωστή: δέκα κορυφαία πολιτικά πρόσωπα στη σέντρα που στη συνέχεια οι υποθέσεις του μπήκαν στο αρχείο και τώρα διεξάγεται έρευνα εάν υπήρξε σκευωρία. 

Τότε η αντίδραση της ΝΔ αλλά και ενός μιντιακού συστήματος και δημοσιογράφων είχε αποφανθεί πριν τη Δικαιοσύνη ότι επρόκειτο για σκευωρία, ενώ οι εμπλεκόμενοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη απειλώντας τους μάρτυρες και τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Το αντίπαλο μιντιακό σύστημα και δημοσιογράφοι υιοθετώντας τις καταγγελίες προεξοφλούσαν διώξεις υπουργών και πρώην πρωθυπουργών. Και τότε βγήκαν στον αέρα ηλεκτρονικά μηνύματα και καταθέσεις ανωνύμων-προστατευόμενων μαρτύρων στη λογική «άκουσα ότι υπήρχε μια τροχήλατη βαλίτσα, υπολογίζω ότι η μίζα ήταν τόσα, θα πρέπει να πήρε τόσα…». Υπήρχε και η έρευνα του FBI η οποία έγινε αποσπασματικά φέιγ βολάν και στη συνέχεια δημιουργήθηκε κατηγορητήριο κατά δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ πρώην υπουργών με τη γνωστή κατάληξη.

Αυτές τις μέρες ζούμε κάτι σχετικό με την υπόθεση της Folli Follie, ένα οικονομικό σκάνδαλο που εκτυλίχθηκε εντός του ελληνικού χρηματιστηρίου και στη θέση του FBI μια ιδιωτική ελεγκτική εταιρεία που κάνει διαχειριστικό έλεγχο και ξαφνικά πέφτει ένα μήνυμα ηλεκτρικού ταχυδρομείου με ισχυρισμούς για τρίτα πολιτικά πρόσωπα. Υπάρχουν αρκετές απορίες γιατί βγήκε τώρα το σχετικό θέμα και φυσικά πώς ενώ γίνεται λογιστικός έλεγχος μιας εταιρείας συμπεριλαμβάνεται στο πόρισμα ένα ηλεκτρονικό μήνυμα υπαλλήλου με ισχυρισμούς, που όπως η ίδια ελεγκτική εταιρεία παραδέχεται ότι δεν μπόρεσε να τους επιβεβαιώσει. Ο συντάκτης της έκθεσης έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου για την υπόθεση της Folli-Follie υπογραμμίζει σε δύο σημεία της πως δεν έχει καταστεί εφικτό να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του ΝΣ (διευθυντής ασφαλείας του Κουτσολιούτσου) στα επίμαχα emails.

Μακριά από μένα οποιαδήποτε απόπειρα συμψηφισμού των δύο υποθέσεων, όλα στο φως και να «μιλήσει» η δικαιοσύνη, αλλά δεν μπορώ να μην εκφράσω την συμπαράσταση σε πολιτικούς, κόμματα και δημοσιογράφους που αναγκάζονται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να χρησιμοποιούν επιχειρήματα που χλεύαζαν. Σχηματίστε την εικόνα όλων αυτών των προσώπων που στην υπόθεση της Novartis μιλούσαν για το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο και σήμερα μιλάνε για σκευωρία. Και τους άλλους που μιλούσαν για λάσπη και πολιτικό σχέδιο εξόντωσής τους και ήδη δικάζουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους. Και καλά, θα πεις, οι πολιτικοί τη δουλειά τους κάνουν, οι τότε καταγγελλόμενοι που διαμαρτύρονταν για το τεκμήριο της αθωότητας και περί χαλκευμένων στοιχείων, σήμερα πήραν θέση καταγγέλλοντος ενώ και οι σημερινοί καταγγελλόμενοι χρησιμοποιούν τα επιχειρήματα των προηγούμενων, οι δημοσιογράφοι, όμως; 

Το πολιτικό ψυχόδραμα, «οφθαλμόν αντί οφθαλμού», συνεχίζεται με πρωταγωνιστές τους «αποκαλυπτικούς» δημοσιογράφους και μιας πολιτικής αντιπαράθεσης που αποτελεί από τα βασικότερα προβλήματα στη διαλεύκανση των σκανδάλων στην Ελλάδα. Το σενάριο είναι γνωστό, εδώ και πολλά χρόνια στην κεντρική πολιτική σκηνή, με βασικό έργο την πολιτική διαφθορά. Η κάθε κυβέρνηση «πατάει» το κουμπί όταν αισθανθεί ότι κάτι μπορεί να την απειλήσει. Το ίδιο έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν διαπίστωσε τις αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, το ίδιο κάνει τώρα η κυβέρνηση βλέποντας τα σύννεφα πάνω από την οικονομία να συγκεντρώνονται επικίνδυνα. Σήμερα τα ζόρια είναι πολλά για την κυβέρνηση με τη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. 

Προφανώς και όταν υπάρχει ζήτημα διαφθοράς και σκανδάλων όλα πρέπει να βγαίνουν στο φως και να αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη. Για τα κόμματα, όμως, η λέξη σκάνδαλο λειτουργεί ως όχημα ώστε να πετύχουν τους στόχους τους χωρίς επιχειρήματα και πολιτικό σχέδιο αλλά διαφθείρει σε τέτοιο βαθμό τα πολιτικά μας ήθη και οδηγεί, τελικά, τον πολιτικό λόγο σε εξαχρείωση. Στις περισσότερες των περιπτώσεων πέφτουν στον λάκκο που έσκαβαν για τον αντίπαλο.

Το κλίμα των τελευταίων, ημέρων, τα δημοσιεύματα, οι αποκαλύψεις και οι δηλώσεις δείχνουν ότι οι σχεδιασμοί σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται. Οι πολίτες δεν «αγοράζουν» τις καταγγελίες και τις αποκαλύψεις ενός απαξιωμένου πολιτικού και δημοσιογραφικού συστήματος γιατί είναι εκπαιδευμένοι, ήδη από το «βρώμικο ‘89», που έφεραν σχεδόν στα χέρια ξανά στην εξουσία τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που τόσα του είχε προσάψει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ας σοβαρευτούν όλοι, ώστε να μην δυναμώσει ξανά η ακροδεξιά στην Ελλάδα και να μην πυροβολούν τα πόδια τους απαξιώνοντας το πολιτικό σύστημα ακόμα περισσότερο. Ας μην μετατρέψουμε την πολιτική σκηνή της χώρας σε αρένα τυφλής σύγκρουσης, με επίκεντρο τη διαφθορά και μάλιστα χωρίς αποδείξεις αλλά μόνο με ισχυρισμούς, κάτι τέτοιο δεν θα βοηθήσει την κυβέρνηση που έχει μπροστά της να διαχειριστεί κρίσιμα και ευαίσθητα θέματα που απαιτούν τη στοιχειώδης συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και το ελάχιστο της συναίνεσης.


σχετικα αρθρα