current views are: 30

23 Ιανουαρίου 2023
Δημοσίευση07:03

Υπόθεση Qatargate: Ο Παντσέρι καταθέτει εκ νέου την Τρίτη – «Εφιαλτική» αναμονή για νέους εμπλεκομένους

Tην ερχόμενη Πέμπτη ο Πιερ Αντόνιο Τζόρτζι αναμένεται να μιλήσει ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες προκειμένου να κριθεί αν θα παραμείνει προφυλακισμένος ή θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους

Δημοσίευση 07:03’
Qatargate
epa07179585 Pier Antonio Panzeri, chair of the European Parliament’s Subcommittee on Human Rights attends the 70th anniversary of the Universal declaration of human right’s conference at the European Parliament in Brussels, Belgium, 20 November 2018. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Tην ερχόμενη Πέμπτη ο Πιερ Αντόνιο Τζόρτζι αναμένεται να μιλήσει ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες προκειμένου να κριθεί αν θα παραμείνει προφυλακισμένος ή θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους

Νέος γύρος καταθέσεων του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» από τις Βρυξέλλες, το οποίο κάνει τους εμπλεκομένους στο Qatargate να χάνουν τον ύπνο τους. Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι στις μέχρι σήμερα καταθέσεις του ο Iταλός πρώην ευρωβουλευτής φέρεται να υποστήριξε ότι λήφθηκαν χρήματα που προορίζονταν για συγκεκριμένους ευρωβουλευτές.

Αλλά και η δική του θέση είναι εξαιρετικά δύσκολη, παρά την κίνηση-ματ να συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με τη βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία προκειμένου να τύχει καλύτερης δικαστικής μεταχείρισης.

Οι Βέλγοι αξιώνουν ονόματα και στοιχεία όσων δωροδοκήθηκαν και αν αποκρύψει πράγματα και αυτό αποδειχθεί εκ των υστέρων, τότε η συμφωνία ακυρώνεται και ο Παντσέρι δεν θα πέσει στα μαλακά.

Φυλάκιση και κατασχέσεις

Η συμφωνία του με τις βελγικές αρχές προβλέπει ότι θα του επιβληθεί ποινή φυλάκισης πέντε ετών, εκ των οποίων τα τέσσερα με αναστολή, και πρόστιμο 80.000 ευρώ, ενώ θα κατασχεθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησε, τα οποία υπολογίζονται σε 1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους νομικούς κύκλους, δεν αποκλείεται η έρευνα να επεκταθεί μετά τις καταθέσεις του Παντσέρι και σε άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όπως στην παρούσα Κομισιόν, ακόμα και στην προηγούμενη, αλλά και σε στελέχη ιδιωτικών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Η αλλαγή στάσης του Παντσέρι αποτελεί σημείο καμπής στο Qatargate και στη βελγική νομική ιστορία, καθώς είναι η δεύτερη φορά που εφαρμόζεται ο λεγόμενος νόμος «pentiti» – για τους «μετανοημένους» –, ο οποίος ακολουθεί το ιταλικό Δίκαιο για την καταπολέμηση της Μαφίας.

Πατσέρι - Ταραμπέλα

Σε πρώτο πλάνο ο  Ταραμπέλα

Μέχρι στιγμής η «μπάλα» φαίνεται να πήρε πρώτο τον βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος αρνήθηκε κάθε κατηγορία για πληρωμές 120.000 ευρώ σε χάρτινες σακούλες, ενώ ο Παντσέρι φέρεται να μίλησε με τρόπο μη ευνοϊκό για την Εύα Καϊλή, η οποία, όπως αποφασίστηκε την Πέμπτη, θα παραμείνει άλλον έναν μήνα στη φυλακή.

Οπως αποκαλύπτει η βελγική εφημερίδα «Le Soir», η έρευνα βρίσκεται μόνο στην αρχή. Πέρα από τις ανακριτικές διαδικασίες που θα διαρκέσουν αρκετό καιρό, οι βελγικές αρχές «έχουν στα χέρια τους terabytes δεδομένων, ηχητικές μαρτυρίες υπόπτων που πρέπει να ακούσουν και να επαληθεύσουν, το οποίο σημαίνει ότι θα χρειαστούν πολλές εβδομάδες ακόμη προκειμένου να αναλύσουν όλα τα στοιχεία της υπόθεσης».

Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Le Monde» τονίζει ότι στη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου την περασμένη Τρίτη, στα χείλη και στο μυαλό όλων κυριαρχούσαν τα σκάνδαλα Qatargate και Marocgate.