current views are: 365

19 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση19:18

Υπόθεση «Τσάλλα»: Εξαφάνισαν τα ίχνη του συζύγου της – Έφυγε την ίδια περίοδο από τη Βραζιλία – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Η επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη που «καίει» τη Μαρία Τσάλλα

Δημοσίευση 19:18’
Annotation 2023 03 19 183516

Η επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη που «καίει» τη Μαρία Τσάλλα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το κατασκοπευτικό «θρίλερ» με τη Ρωσίδα κατάσκοπο, «Μαρία Τσάλλα» όπως ήταν και τα ελληνικά της στοιχεία, καθώς οι έρευνες των ελληνικών Αρχών εστιάζουν τόσο στο δίκτυο που προσπαθούσε να χτίσει στην Ελλάδα, όσο και στους συνδέσμους που τη βοήθησαν να αποκτήσει την ελληνική ταυτότητα.

Η υπόθεση λαμβάνει μεγάλες προεκτάσεις, καθώς το θέμα έχει «κεντρίσει» και το ενδιαφέρον των Ευρωπαϊκών Αρχών.

Την ίδια ώρα στο μικροσκόπιο των ερευνών μπαίνει και ο σύζυγός της Μαρίας Τσάλλα, επίσης κατάσκοπος στη Βραζιλία.

Ο «Ντάνιελ Κάμπος», όπως και ήταν το κωδικό του όνομα, διέμενε στη χώρα της Νότιας Αμερικής και είχε καταφέρει να εξασφαλίσει το πολυπόθητο διαβατήριο για την Αλεξάντροβνα, προκειμένου να μπορέσει να ταξιδέψει σε αρκετές χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα. Ο «Ντάνιελ» διατηρούσε, όπως και η σύζυγός του διπλή ταυτότητα στη Βραζιλία, καθώς είχε συνάψει σχέση με τη Μαρίνα Χόρχε, μία γυναίκα από τη χώρα για να έχει «κάλυψη». Το νήμα της υπόθεσης του κατασκοπευτικού «θρίλερ» άρχισε να ξετυλίγεται στις 9 Ιανουαρίου του 2023, όταν και ο Κάμπος επικοινώνησε για τελευταία φορά με τη Χόρχε.

Η απρόοπτη «εξαφάνισή» του προβλημάτισε τους φίλους του στη Βραζιλία, οι οποίοι ανάρτησαν τη φωτογραφία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την ένδειξη της εξαφάνισης. Δεν ήξεραν, όμως, ότι ο Ρώσος κατάσκοπος, ο οποίος δήλωνε Αυστριακός και Βραζιλιάνος ήταν ένας «illegal» πράκτορας, δηλαδή μέλος της επίλεκτης ομάδας κατασκόπων από τη Ρωσία. Στην ίδια ομάδα ανήκε και η Αλεξάντροβνα, η οποία εξαφανίστηκε την ίδια περίοδο (σ.σ. τον Ιανουάριο) από την Ελλάδα με προορισμό, όπως είπε, την Άπω Ανατολή και από εκεί λογικά στη Ρωσία.

Η επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη που «καίει» τη Μαρία Τσάλλα

Στο «μικροσκόπιο» της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφορίων (ΕΥΠ) μπαίνουν τα ταξίδια που έκανε η Ρωσίδα κατάσκοπος Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα, τόσο στη Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αλλά και οι επαφές που είχε αναπτύξει τα πέντε χρόνια που δρούσε στη χώρα μας.

Η Μαρία Τσάλλα έφτασε στην Ελλάδα το 2018 με πλαστό διαβατήριο από χώρα της Λατινικής Αμερικής και με την άφιξή της ξεκίνησε να αναζητά την επόμενη «ταυτότητά» της, προσφεύγοντας στο Ληξιαρχείο Αμαρουσίου, όπου και εξασφάλισε τη ληξιαρχική πράξη γέννησης χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του βρέφους, που είχε πεθάνει ήδη από τον Δεκέμβριο του 1991.

Η δράση της κατασκόπου εξετάζεται από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες και πληροφορίες αναφέρουν πως στο στόχαστρο έχουν μπει οι επισκέψεις που έκανε σε ακριτικές περιοχές και ιδιαίτερα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου αποβιβάζονται αμερικανικές δυνάμεις με προορισμό την Ουκρανία, το οποίο είναι κάτι που απασχολεί την Ρωσία. Στο στόχαστρο, όμως, μπαίνουν και όσοι βρέθηκαν και βοήθησαν την Μαρία Τσάλλα να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια. Την ίδια, στη δημοσιότητα ήρθε από τον ALPHA η φωτογραφία από την ταυτότητά της, στην οποία φαίνεται για πρώτη φορά το πρόσωπό της.

Στο στόχαστρο η γυναίκα που τη βοήθησε στο Αλιβέρι

Ο δικηγόρος Αλιβερίου Νίκος Λυμπερόπουλος, που βοήθησε την «Μαρία Τσάλλα» να γραφτεί το 2018 στο δημοτολόγιο του Αλιβερίου, μίλησε στο κεντρικό δελτίο είδησεων του STAR για την επαφή με την Ρωσίδα κατάσκοπο. Η Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα αντιμετώπιζε προβλήματα στο ληξιαρχείο.

Η Ρωσίδα κατάσκοπος ήρθε σε επαφή με δύο δικηγόρους προκειμένου να διαβεβαιώσουν ότι είτε τη φιλοξενούσαν, είτε τη γνώριζαν επειδή μένει στη συγκεκριμένη περιοχή.  «Είναι μη σου τύχει, δεν μπορώ να το σχολιάσω διαφορετικά. Χρειαζόταν να της διευκρινιστεί ακριβώς τι πρέπει να προσκομίσει για να μπορεί να αποδείξει ότι διέμενε στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Λυμπερόπουλος.

Τελικά στις 21 Δεκεμβρίου του 2018 καταφέρνει και γίνεται δημότης Αλιβερίου. Στο πιστοποιητικό γράφει τόπο γέννησης το Μαρούσι, ημερομηνία κτήσης δημοτικότητας 21 Δεκεμβρίου του 2018, ημερομηνία κτήσης ιθαγένειας 9 -12-1991, όνομα μητέρας Αναστασία και όνομα πατρός άγνωστος. Στο μικροσκόπιο των Αρχών μπαίνει και η γυναίκα η οποία εμφανίστηκε ως μάρτυρας ότι την φιλοξενεί στο Αλιβέρι.


σχετικα αρθρα