ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συζήτηση για την «Κουλτούρα του Εγωισμού»

Δημοσίευση 31 Μαρτίου 2015, 16:00 / Ανανεώθηκε 31 Μαρτίου 2015, 16:00
Συζήτηση για την «Κουλτούρα του Εγωισμού»
Facebook Twitter Whatsapp

Οι Εναλλακτικές Εκδόσεις παρουσιάζουν την Πέμπτη 2 Απριλίου το βιβλίο των Κορνήλιου Καστοριάδη, Κρίστοφερ Λας και Ζαν Κλωντ Μισεά στον χώρο πολιτικής & πολιτισμού Ρήγας Βελεστινλής.

Οι Εναλλακτικές Εκδόσεις παρουσιάζουν την Πέμπτη 2 Απριλίου το βιβλίο των Κορνήλιου Καστοριάδη, Κρίστοφερ Λας και Ζαν Κλωντ Μισεά στον χώρο πολιτικής & πολιτισμού Ρήγας Βελεστινλής.

Το 1986, το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι, Channel 4, οργάνωσε μία συνάντηση ανάμεσα στον Κορνήλιο Καστοριάδη και τον Κρίστοφερ Λας, τον αμερικανό κοινωνιολόγο που έφυγε πρόωρα το 1994. Τη συνάντηση συντόνισαν ο καναδός ιστορικός και πολιτικός ηγέτης Μάικλ Ιγνάτιεφ. Αυτή η συνομιλία, που δεν ξαναμεταδόθηκε ούτε μεταγράφηκε ποτέ, μέχρι την πρόσφατη έκδοσή της το 2013, αναλύει τις ηθικές, ψυχολογικές και ανθρωπολογικές επιπτώσεις της ανάπτυξης του σύγχρονου καπιταλισμού. Οι απαρχές της καταναλωτικής κοινωνίας συνοδεύονται από τη γέννηση ενός νέου εγωισμού, που κάνει τα άτομα να αποσύρονται από τη δημόσια σφαίρα και να καταφεύγουν σε έναν αποκλειστικά ιδιωτικό κόσμο. Χωρίς σχέδιο, όμηροι ενός παραισθησιογόνου κόσμου, ναρκωμένου από το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση, τα άτομα δεν διαθέτουν πλέον πρότυπα με τα οποία μπορούν να ταυτιστούν.

Η συνομιλία αυτή κυκλοφορεί πλέον και στα ελληνικά, σε μετάφραση Χριστίνας Σταματοπούλου, από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις, με τίτλο «Η Κουλτούρα του Εγωισμού», ακολουθούμενη από ένα εκτενές επίμετρο του Ζαν-Κλωντ Μισεά, με τίτλο «Η ψυχή του ανθρώπου στον καπιταλισμό».

Για το βιβλίο και τις θέσεις που διατυπώνουν οι τρεις συμμετέχοντες στη συζήτηση θα μιλήσουν την Πέμπτη 2 Απριλίου οι Γιάννης Ιωαννίδης, αρχιτέκτονας – μεταφραστής,  Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας-πολιτικός αναλυτής, Γιώργος Μερτίκας, συγγραφέας – μεταφραστής και Δημήτρης Ξυδερός, αρχιτέκτονας.

Η παρουσίαση-συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Απριλίου στις 19:30 στον χώρο πολιτικής & πολιτισμού Ρήγας Βελεστινλής, Ξενοφώντος 4, πλ. Συντάγματος. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr