ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο γιορτάζει στη Νέα Υόρκη

Δημοσίευση 8 Σεπτεμβρίου 2015, 14:04 / Ανανεώθηκε 8 Σεπτεμβρίου 2015, 14:09
Το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο γιορτάζει στη Νέα Υόρκη
Facebook Twitter Whatsapp

Το πρώτο ετήσιο φεστιβάλ τεχνών και ιδεών Onassis Festival NY 2015 με θέμα «Narcissus Now: The Myth Reimagined» είναι γεγονός.

Το πρώτο ετήσιο φεστιβάλ τεχνών και ιδεών Onassis Festival NY 2015 με θέμα «Narcissus Now: The Myth Reimagined» είναι γεγονός.

Σαράντα χρόνια προσφοράς κλείνει φέτος το Ίδρυμα Ωνάση. Πιστοί στους όρους της διαθήκης του Αριστοτέλη Ωνάση οι άνθρωποι του ιδρύματος στην Ελλάδα ενισχύουν δράσεις  στους τομείς της παιδείας, του πολιτισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Όμως, τα Ίδρυμα Ωνάση δεν είναι μια αποκλειστικά ελληνική υπόθεση. Στις ΗΠΑ δραστηριοποιείται μέσω δύο προγραμμάτων: (α) το πολιτιστικό πρόγραμμα, το οποίο με έδρα το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης (Onassis Cultural Center NY) διοργανώνει και παρουσιάζει καλλιτεχνικές και αρχαιολογικές ενθέσεις, καθώς και κορυφαίες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που είναι κυρίως εστιασμένες στους τομείς των ανθρωπιστικών και φυσικών επιστημών· (β) το πανεπιστημιακό πρόγραμμα (The University Seminar Program), το οποίο μετακαλεί κορυφαίους επιστήμονες και καθηγητές από όλο τον κόσμο σε πανεπιστήμια της Βόρειας και της Λατινικής Αμερικής, για σεμινάρια και μαθήματα σε θέματα που άπτονται του ελληνικού πολιτισμού.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο, το οποίο γιορτάζει φέτος δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας διευρύνοντας τη γκάμα των δραστηριοτήτων του. Εκτός από την προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, το Κέντρο ετοιμάζεται να αγκαλιάσει τη σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία μέσα από ένα δυναμικό πρόγραμμα εκθέσεων και εκδηλώσεων με επίκεντρο τον πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο του Ολυμπιακού Πύργου (Olympic Tower) στη Νέα Υόρκη.

Η αρχή θα γίνει το επόμενο διάστημα (8-11 Oκτωβρίου 2015) με  ένα Φεστιβάλ Τεχνών και Ιδεών για τη Διερεύνηση Σύγχρονων Ερμηνειών στο Μύθο του Νάρκισσου. Το φεστιβάλ, στο οποίο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων οι Ανδρέας Αγγελιδάκης, Ελένη Αλεξοπούλου, Σταύρος Γασπαράτος, Βανέσα Γρηγοριάδη, Άγγελος Πλέσσας, Jonah Bokaer, Bruce High Quality Foundation, Jenny Holzer, Jennifer Homans, Paul Giamatti, Narciso Rodriguez, Lorin Stein και Judith Thurman, θα αποτελέσει την εναρκτήρια διοργάνωση του ετήσιου Onassis Festival NY και θα περιλαμβάνει περισσότερες από 40 εκδηλώσεις για κοινό κάθε ηλικίας, από αρχαρίους έως ακαδημαϊκούς.

Το ανανεωμένο Διοικητικό Συμβούλιο του Ωνάσειου Πολιτιστικού Κέντρου περιλαμβάνει ανθρώπους από τον χώρο του πολτισμού και των ανθρωπιστικών σπουδών, όπως τον φιλόσοφο και καθηγητή φιλοσοφίας στο NYU Simon Crichley, την επί 16 χρόνια πρόεδρο του BAM (Brooklyn Academy of Music) και μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της πολιτιστικής διαχείρισης διεθνώς Karen Brooks Hopkins, τον πανεπιστημιακό καθηγητή αρχαιολογίας Alan Shapiro και τον καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας στο Institute for Advanced Study του Princeton Άγγελο Χανιώτη .

Onassis Cultural Center NY, Olympic Tower, 645 Fifth Avenue, NY, NY 10022, www.onassisusa.org . Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ θα βρείτε στο www.onassisfestivalny.org.