ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Μυτιλήνη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Δημοσίευση 16 Νοεμβρίου 2015, 13:34 / Ανανεώθηκε 16 Νοεμβρίου 2015, 13:34
Η Μυτιλήνη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Facebook Twitter Whatsapp

Σήμερα η παρουσίαση της υποψηφιότητας της πόλης στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Σήμερα η παρουσίαση της υποψηφιότητας της πόλης στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Η υποψηφιότητα της Μυτιλήνης για τη «θέση» της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Λέσβο και την Ευρώπη. Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών ανέδειξαν τη θέση του νησιού στο σύνορο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, φυσικό σύνορο και γέφυρα πολιτισμού που αυτή τη στιγμή χρειάζεται να στηριχθεί όσο ποτέ άλλοτε.

Υπό αυτό το πρίσμα η αποψινή παρουσίαση της υποψηφιότητας της πόλης στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, σε μια εξαιρετικά φορτισμένη συγκυρία, είναι μαζί ευλογία και κατάρα. Ευλογία διότι θα θυμηθούμε ότι Λέσβος δεν σημαίνει μόνο ανθρωπιστική κρίση, σωσίβια ξεβρασμένα σε παραλίες και κουφάρια πλεούμενων, αλλά και ποίηση, και μακραίωνη ιστορία και καθημερινός πολιτισμός. Κατάρα διότι, καθώς η απειλή νέων τρομοκρατικών επιθέσεων επικρέμεται πάνω από την  Ευρώπη, οι γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ λαών και πολιτισμών καίγονται η μία μετά την άλλη, υποβαθμίζοντας έτσι τη σημασία του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Σήμερα λοιπόν, στις 19:30, ο Δήμαρχος Λέσβου και η Οργανωτική Επιτροπή Διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης θα υποδεχτούν τους εκπροσώπους του Τύπου για να τους ενημερώσουν για όλα τα σχετικά με την καμπάνια για την υποψηφιότητα της Μυτιλήνης με  τίτλο «Η Ποίηση οδηγεί την Πόλη». Με σημαία τη λογοτεχνία αλλά και τις υπόλοιπες τέχνες που άνθισαν στο νησί από την αρχαιότητα έως σήμερα, οι διεκδικητές του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 θα μας παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για μια σειρά από φιλόδοξες δράσεις και εκδηλώσεις που θα αναδείξουν την βαθιά ελληνική και ως εκ τούτου ευρωπαϊκή ταυτότητα της πόλης και του νησιού.