ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ένα γαλαξίας γνώσης από την αστροφυσικό Hélène Courtois

Δημοσίευση 1 Απριλίου 2016, 19:07 / Ανανεώθηκε 1 Απριλίου 2016, 19:07
Ένα γαλαξίας γνώσης από την αστροφυσικό Hélène Courtois
Facebook Twitter Whatsapp

Η γαλλίδα καθηγήτρια αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Λυόν που «ανακάλυψε» το υπερσμήνος γαλαξιών Λανιακέα στις 21 Απριλίου στο Megaron Plus.

Η γαλλίδα καθηγήτρια αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Λυόν που «ανακάλυψε» το υπερσμήνος γαλαξιών Λανιακέα στις 21 Απριλίου στο Megaron Plus.

Η Hélène Courtois έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν, ύστερα από 20 χρόνια έρευνας για την αναζήτηση του Great Attractor (Μεγάλου Ελκυστή) και την κατανόηση της κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου, ανακάλυψε με τη διεθνή ομάδα που διευθύνει το υπερσμήνος γαλαξιών Λανιακέα, μέσα στο οποίο ζούμε. Η ονομασία Λανιακέα (απροσμέτρητος ουρανός) δόθηκε στο συγκεκριμένο υπερσμήνος από τους ερευνητές προς τιμήν της Χαβάης, κατ’ εξοχήν χώρας της αστρονομικής ναυσιπλοΐας, η οποία φιλοξενεί σήμερα μερικά από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου.

Στη διάλεξή της στο Μέγαρο, θα παρουσιάσει στο κοινό την ανακάλυψή της καθώς και τις μεθόδους παρατήρησης και ανάλυσης που χρησιμοποιήθηκαν. Θα εξηγήσει την αλλαγή του τύπου του ορισμού των πιο μεγάλων δομών που έχει δημιουργήσει η φύση: υπερσμήνη, νήματα, λεκάνες απορροής. Θα αναλύσει τις λεπτομέρειες των κοσμικών δομών που περιβάλλουν τον Γαλαξία μας και αποτελούν ενδείξεις φυσικών διεργασιών οι οποίες είναι αδύνατον να παρατηρηθούν, όταν πρόκειται για τα πιο απομακρυσμένα από τη Γη συστήματα. Οι μελέτες αυτές μας βοηθούν να κατανοήσουμε πώς είναι κατανεμημένα τα βαρυόνια και η σκοτεινή ύλη καθώς και τις διαδικασίες σχηματισμού τόσο των μικρών γαλαξιών δορυφόρων όσο και των  γιγάντιων γαλαξιών. Η Ελέν Κουρτουά θα ολοκληρώσει την ομιλία της με μια αναφορά στο πιο πρόσφατο αποτέλεσμα των ερευνών της, το οποίο είναι υπό δημοσίευση: την ηλικία των υπερσμήνων. Εν ολίγοις, θα επιχειρήσει να απαντήσει στα προαιώνια ερωτήματα: ποιοι είμαστε, πού πηγαίνουμε και από πού ερχόμαστε;

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας), με το Γαλλικό Ινστιτούτο και τη Γαλλική Πρεσβεία.

«Πού βρισκόμαστε μέσα στο Σύμπαν: ας ανακαλύψουμε το υπερσμήνος γαλαξιών Λανιακέα στο οποίο ανήκουμε» -διάλεξη της καθηγήτριας Αστροφυσικής Hélène Courtois στο πλαίσιο του Κύκλου Megaron Plus, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Πέμπτη 21 Aπριλίου 2016, ώρα 19:00. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας  -η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου (www.megaron.gr).

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr