ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η «βασιλική» οδός των ονείρων

Δημοσίευση 12 Μαΐου 2016, 16:40 / Ανανεώθηκε 12 Μαΐου 2016, 16:40
Η «βασιλική» οδός των ονείρων
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Dany Nobus, ψυχαναλυτής, πρόεδρος του Μουσείου Φρόυντ στο Λονδίνο, σε μια διάλεξη για τα όνειρα, τις φαντασιώσεις, τις ψευδαισθήσεις και τις παραισθήσεις στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Ο Dany Nobus, ψυχαναλυτής, πρόεδρος του Μουσείου Φρόυντ στο Λονδίνο, σε μια διάλεξη για τα όνειρα, τις φαντασιώσεις, τις ψευδαισθήσεις και τις παραισθήσεις στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ενδελεχής μελετητής του φροϋδικού έργου για να αντιληφθεί τον ρόλο που διαδραμάτισαν τα όνειρα σε όλους τους πολιτισμούς. Πριν καν η ψυχανάλυση μας χτυπήσει την πόρτα, πριν η λέξη «ασυνείδητο» γίνει μέρος του καθημερινού λεξιλογίου και τα όνειρα υποδειχθούν ως η «βασιλική οδός προς το ασυνείδητο», οι άνθρωποι σε κάθε σημείο του πλανήτη είχαν επινοήσει δικά τους συστήματα ερμηνείας των ονείρων.

Ο Ντάνυ Νόμπους είναι Καθηγητής Ψυχαναλυτικής Ψυχολογίας και Αναπληρωτής Αντιπρύτανης Εξωτερικών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου, όπου διευθύνει επίσης το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία». Επιπλέον, είναι Πρόεδρος του Μουσείου Φρόυντ στο Λονδίνο και συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων και επιστημονικών δημοσιεύσεων πάνω στην ιστορία, τη θεωρία και την πράξη της ψυχανάλυσης. Τα όνειρα αποτελούν κομβικό σημείο της μελέτης του.

Στη διάλεξη που θα δώσει στις 16 Μαΐου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του Ύπνος Project ο Ντάνυ Νόμπους θα αναφερθεί στα όνειρα ως ένα κατεξοχήν ανθρώπινο, εξαιρετικά ατομικό και ενίοτε ενοχλητικό παράγωγο του ανθρώπινου νου και θα παρουσιάσει η σχέση μεταξύ ονείρων, φαντασιώσεων, ψευδαισθήσεων και παραισθήσεων ως ένα μεταβαλλόμενο όριο μεταξύ διαφόρων σχηματισμών της ανθρώπινης δημιουργικής φαντασίας.

Concept: Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Επιμέλεια, οργάνωση: Πάσκουα Βοργιά

Τι είναι τα όνειρα; Διάλεξη του Dany Nobus στο πλαίσιο του Ύπνος Project, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Αθήνα, τηλ. 210 9005800, Δευτέρα 16 Μαΐου 2016, ώρα 19:00. Είσοδος ελεύθερη. Η συζήτηση θα αναμεταδοθεί με live streaming μέσω του sgt.gr.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr