ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στην Καλαμάτα χορεύουμε

Δημοσίευση 30 Μαΐου 2016, 14:48 / Ανανεώθηκε 9 Ιουνίου 2016, 18:10
Στην Καλαμάτα χορεύουμε
Facebook Twitter Whatsapp

Το 22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανακοίνωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμά του

Το 22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανακοίνωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμά του

Πρώτη χρονιά για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας χωρίς την Βίκυ Μαραγκοπούλου στο τιμόνι της διοργάνωσης και μένει να δούμε τι θα δούμε. Κι αυτό, διότι η τέως καλλιτεχνική διευθύντρια και ψυχή του θεσμού επί δύο δεκαετίες και βάλε είναι γνωστό ότι αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα από πλευράς του δήμου. Προβλήματα που την οδήγησαν τελικά σε παραίτηση. Δικαιολογημένες άρα και οι ανησυχίες των φίλων του χορού και του Φεστιβάλ…

Όμως, το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ μένει ακόμα να ανακοινωθεί. Στη διάθεσή μας έχουμε για την ώρα το πρόγραμμα σεμιναρίων που θα πραγματοποιηθούν από 15 έως 26 Ιουλίου και τα οποία απευθύνονται σε επαγγελματίες και σπουδαστές του χορού όσο και σε ερασιτέχνες, αλλά και ανθρώπους που απλά αγαπούν το χορό και την κίνηση.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του 22oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας:

Σεμινάριο χορού με την Μπάρμπαρα Κέιν

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ, Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΓΚΛΟΥΚ

ΚΑΙ Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΙΣΙΔΩΡΑΣ ΝΤΑΝΚΑΝ

σε συνεργασία με τη γαλλίδα χορεύτρια και καθηγήτρια Φρανσουάζ Ραγκώ

15-25.7.2016

Ζουμπούλειο Μέγαρο, 10:00-12:00

Το σεμινάριο αρχίζει με μια σύντομη ομιλία για την πρωτοπόρο του σύγχρονου χορού Ισιδώρα Ντάνκαν και την κληρονομιά της στη σύγχρονη εποχή. Ο κύριος άξονας των μαθημάτων είναι η τεχνική που δημιούργησε η Ντάνκαν, με στόχο να εκτιμηθούν και να γίνουν πιο κατανοητές οι χορογραφίες όπως θα εξελίσσονται στο δεύτερο μέρος κάθε μαθήματος.

Ο Χορός της Ισιδώρας Ντάνκαν θα συνδεθεί με τους αρχαίους ελληνικούς μύθους του Ορφέα και της Ιφιγένειας, που έχουν τις ρίζες τους στις Μυκήνες και την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τα χαρακτηριστικά του ύφους της Ντάνκαν που βασίζεται στη ροή της κίνησης της φύσης και την ιστορία του παρελθόντος, κυρίως της αρχαίας Ελλάδας.

Μέσα από την εκμάθηση ομαδικών χορών από το ρεπερτόριο της Ισιδώρας Ντάνκαν, σε μουσική, μεταξύ άλλων, και του Γκλουκ –συνθέσεις του οποίου ενέπνευσαν αρκετές από τις χορογραφίες της–, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή και θα βιώσουν τη συνεχή, ολοζώντανη και ρευστή κίνηση που χρησιμοποιούσε η Ντάνκαν ακόμη και στις τεχνικές ασκήσεις – μια κίνηση που χαρακτηρίζεται τόσο από ελαφράδα όσο και από την ένταση και την αίσθηση του βάρους της. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει κατανοητή η συναρπαστική αλλαγή που έφερε η Ντάνκαν στον σύγχρονο χορό, και οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να την εκφράσουν οι ίδιοι μέσα από τις χορογραφίες που θα μελετηθούν για την ανοιχτή παρουσίαση.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε μαθητές σχολών χορού (παιδιά από 7 ετών και άνω), σπουδαστές χορού, επαγγελματίες χορευτές και ερασιτέχνες, καθώς και σε άτομα χωρίς χορευτική εμπειρία.

Το σεμινάριο θα καταλήξει σε ανοιχτή παρουσίαση των συμμετεχόντων (Κυριακή 24.7.2016, Μέγαρο Χορού-Στούντιο, 20:00).

Η Μπάρμπαρα Κέιν (Barbara Kane) ανακάλυψε το Χορό της Ισιδώρας Ντάνκαν το 1968, μέσα από το βιβλίο που είχε γράψει μία από τις υιοθετημένες κόρες της μεγάλης πρωτοπόρου του σύγχρονου χορού, η Ίρμα Ντάνκαν. Στη συνέχεια, η Μπάρμπαρα Κέιν σπούδασε πλάι σε διάσημες δασκάλες του Χορού της Ισιδώρας Ντάνκαν στη Νέα Υόρκη, όπως η Lillian Rosenberg, η Julia Levien, η Hortense Kooluris, ενώ υπήρξε μέλος της ομάδας Isadora Duncan Centenary Dance Company από το 1976 έως το 1979. Το 1979 η Μπάρμπαρα Κέιν εγκαταστάθηκε στην Αγγλία και το 1985 δημιούργησε την ομάδα Isadora Duncan Dance Group, με την υποστήριξη των Jetty Roels και Françoise Rageau.

Η Μπάρμπαρα Κέιν είναι σήμερα από τις πιο γνωστές δασκάλες του Χορού της Ισιδώρας Ντάνκαν, έχοντας –στην ευρωπαϊκή της πλέον πορεία– μαθητεύσει σε μαθητές των Λίζα και Ελίζαμπεθ Ντάνκαν (υιοθετημένων κορών της Ντάνκαν) οι οποίοι είχαν ιδρύσει σχολές στην Πράγα και στο Παρίσι. Το 1990 σπούδασε στη Μόσχα, με δασκάλους τούς συνεχιστές της μεγάλης σχολής χορού που είχε ιδρύσει εκεί η ίδια η Ισιδώρα.

Η Isadora Duncan Dance Group ειδικεύεται στους ομαδικούς χορούς της Ισιδώρας Ντάνκαν, με κύρια αρχή της ομάδας την αρμονική συνεργασία μεταξύ των μελών της.

Η Κέιν έχει χορογραφήσει πολλές ομαδικές δουλειές που συνοδεύουν δημιουργίες της Ντάνκαν, μία σπουδή πάνω στην Ιφιγένεια εν Ταύροις και μία πάνω στην Ιφιγένεια εν Αυλίδι. Αυτή την περίοδο ετοιμάζει ένα ομαδικό έργο εμπνευσμένο από τα Κύματα της Βιρτζίνιας Γουλφ.

Με την πεποίθηση ότι ο Χορός της Ισιδώρας Ντάνκαν ανήκει στην κοινότητα, η Μπάρμπαρα Κέιν συνεχίζει το εκπαιδευτικό της έργο στο Λονδίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες διδάσκοντας χορό σε ενήλικες και παιδιά με και χωρίς αναπηρίες, ηλικιωμένους, καθώς και σε ιδρύματα, κέντρα νεότητας, σχολεία.

Σεμινάριο χορού με την Μπάρμπαρα Κέιν
Κόστος συμμετοχής: 70€. Προκαταβολή: 20€
Εγγραφές και πληροφορίες: Σάντρα Βούλγαρη: 6973 077 158 mail@kalamatadancefestival.gr
Δηλώσεις συμμετοχής έως: Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Σεμινάριο σύγχρονου χορού με την Πατ Κάττερσον

Dancing NOW

15-25.7.2016

Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, 10:00-12:00

Στόχος του σεμιναρίου αυτού είναι οι συμμετέχοντες να μάθουν και να βιώσουν τη διαδικασία δημιουργίας που χρησιμοποιεί η νεοϋορκέζα χορογράφος Πατ Κάττερσον (Pat Catterson) στις πρόσφατες δουλειές της, μέρος των οποίων είναι το 108ο έργο της με τίτλο NOW.

Σε αυτή την εγκατάσταση/παράσταση/δρώμενο οι οκτώ νεοϋορκέζοι χορευτές της ερμήνευσαν τη χορογραφία μαζί με εννέα χορευτές άλλων χωρών, σε ζωντανή σύνδεση μέσω Skype. Την παράσταση παρακολούθησαν θεατές στη Νέα Υόρκη μέσα από τρία διαφορετικά sites, καθώς και θεατές σε άλλες 29 χώρες, με τη βοήθεια του live streaming.

Πριν από την έναρξη του σεμιναρίου, θα σταλούν στους συμμετέχοντες κινησιολογικές φράσεις μέσω Vimeo, τις οποίες πρέπει να μάθουν, με συγκεκριμένες οδηγίες από τη χορογράφο. Η Πατ Κάττερσον ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον τρόπο που κάθε χορευτής αντιλαμβάνεται την κίνηση, πώς τη βιώνει σωματικά και τι σημαίνει γι’ αυτόν. Στη συνέχεια η Κάττερσον θα παρακολουθήσει και θα δώσει μορφή στις ερμηνείες των συμμετεχόντων, δημιουργώντας σόλο και ντουέτα. Με τη βοήθεια της Σάνιας Στριμπάκου –χορεύτρια με καταγωγή από την Καλαμάτα, που συμμετείχε στο έργο NOW–, θα διδάξει συγκεκριμένο αλλά και αυτοσχεδιαστικό υλικό που αποτελούσε μέρος του έργου.

Κάθε συνάντηση αρχίζει με ένα ζέσταμα βασισμένο στην τεχνική Κάννιγχαμ και ακολουθεί η δημιουργική δουλειά του ρεπερτορίου. Επιπλέον, σε δύο απογευματινά σεμινάρια η Κάττερσον θα συζητήσει για τις τεχνικές, τις ιδέες και τις συνθήκες που γέννησαν αυτή τη διαδικασία δημιουργίας και το συγκεκριμένο έργο.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε σπουδαστές χορού και σε επαγγελματίες χορευτές.
Το αποτέλεσμα του σεμιναρίου θα παρουσιαστεί την τελευταία ημέρα των μαθημάτων στο κοινό (Μέγαρο Χορού - Στούντιο, Δευτέρα 25.7.2016, 22:00).
Επίσης, η Πατ Κάττερσον θα δώσει διάλεξη για τους συμμετέχοντες στα σεμινάρια, σε χώρο, ημέρα και ώρα που θα ανακοινωθεί αργότερα.

Η καλλιτεχνική πορεία της νεοϋορκέζας χορεύτριας, χορογράφου και ερευνήτριας του σύγχρονου χορού Πατ Κάττερσον (Pat Catterson) είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του σύγχρονου αμερικανικού χορού. Τα πρώτα της βήματα τα έκανε στον ιστορικό χώρο του Judson Church ως συνεργάτις της σπουδαίας Υβόν Ράινερ. Από το 1970, όταν παρουσίασε την πρώτη της ολοκληρωμένη βραδιά χορού στη Νέα Υόρκη, έχει χορογραφήσει πάνω από εκατό έργα, έχει συνεργαστεί με διάσημες ομάδες και έχει διδάξει σε εκπαιδευτικά κέντρα ανά τον κόσμο.

Χόρεψε για πρώτη φορά σε έργο της Υβόν Ράινερ το 1969 και από το 1999 συνεργάστηκε μαζί της ως χορεύτρια, βοηθός στις πρόβες και υπεύθυνη της συνέχισης των πρώτων έργων της αμερικανίδας χορογράφου, περιοδεύοντας με την ομάδα της Ράινερ στην Αμερική αλλά και διεθνώς.

Η Πατ Κάττερσον έχει βραβευτεί πολλές φορές από σημαντικούς θεσμούς (Solomon R. Guggenheim Choreography Fellowship, Harkness Foundation, Fulbright Commission κ.ά.). Αφοσιωμένη παράλληλα και στο εκπαιδευτικό της έργο, η Κάττερσον έχει διδάξει, μεταξύ άλλων, σε διάσημες σχολές: Juilliard School, Merce Cunningham Studio, Sarah Lawrence College κ.ά. Άρθρα της σχετικά με την έρευνα στον σύγχρονο χορό έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Ballet Review, Dance Research Journal, Getty Iris, Dance Magazine Online κ.ά.

Με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεργάζεται για δεύτερη φορά, διδάσκοντας στο εργαστήρι σύγχρονου χορού για επαγγελματίες χορευτές.

Σεμινάριο σύγχρονου χορού με την Πατ Κάττερσον
Κόστος συμμετοχής: 120€ Προκαταβολή: 20€
Εγγραφές και πληροφορίες: Ιωάννα Αποστόλου 6972 558 593 mail@kalamatadancefestival.gr
Δηλώσεις συμμετοχής έως: Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Εργαστήρι με την ομάδα Candoco Dance Company

Πέμπτη 21.7.2016

Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, 12:00-14:00

Ένα εργαστήρι δύο ωρών προσφέρει η περίφημη ομάδα σύγχρονου χορού Candoco Dance Company (Can-do-Co[mpany], προφέρεται: Καντούκο Ντανς Κόμπανυ) με άτομα με ή χωρίς αναπηρία.

Μέσα από τις τεχνικές του σύγχρονου χορού και με στοιχεία από τα έργα Beheld (του Aλεξάντερ Γουίτλεϋ) και Notturnino (του Τόμας Χάουερτ), τα μέλη της ομάδας οδηγούν τους συμμετέχοντες να εκφραστούν δημιουργικά.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε άτομα με και χωρίς αναπηρία, από 18 ετών.
Απαραίτητη (και μόνη) προϋπόθεση, να αγαπάνε το χορό και την κίνηση!

Ελεύθερη συμμετοχή. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Εργαστήρι σύγχρονου χορού με τους Candoco
Ελεύθερη συμμετοχή. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Εγγραφές και πληροφορίες: Νατάσα Αρέθα 6934 164 243
mail@kalamatadancefestival.gr
Δηλώσεις συμμετοχής έως: Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

  • Οι ώρες παρακολούθησης των σεμιναρίων και του εργαστηρίου δεν συμπίπτουν, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής και στα δύο.
  • Οι προκαταβολές δεν επιστρέφονται μετά τη λήξη της προθεσμίας δήλωσης συμμετοχής.
  • Η εξόφληση του κόστους συμμετοχής πρέπει να γίνει με την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του Φεστιβάλ με ειδική τιμή εισιτηρίου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr