ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αρχαιολογία και Ψυχανάλυση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Δημοσίευση 11 Οκτωβρίου 2016, 02:01 / Ανανεώθηκε 10 Οκτωβρίου 2016, 14:24
Αρχαιολογία και Ψυχανάλυση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Facebook Twitter Whatsapp

Ο νέος κύκλος ανοικτών σεμιναρίων θα «τρέξει» από τον Οκτώβριο του ’16 έως τον Μάρτιο του ’17 σε συνεργασία με τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή

Ο νέος κύκλος ανοικτών σεμιναρίων θα «τρέξει» από τον Οκτώβριο του ’16 έως τον Μάρτιο του ’17 σε συνεργασία με τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή

Έξι ενότητες περιλαμβάνει ο κύκλος σεμιναρίων που συνδιοργανώνουν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή στις αίθουσες του μουσείου. Με πρωτοβουλία της Χρυσάνθης Παπαδοπούλου, αρχαιολόγου, υποδιευθύντριας της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής, του Άρη Αναγνωστόπουλου, κοινωνικού ανθρωπολόγου (Πανεπιστήμιο του Kent, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Πολιτιστική Διαχείριση) και του Νίκου Παπαδημητρίου, επιμελητή  αρχαιοτήτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, σημαντικοί επιστήμονες από τους χώρους της αρχαιολογίας (και της κοινωνικής ανθρωπολογίας) και της ψυχανάλυσης θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τις κοινές συνιστώσες των δύο πεδίων. Από την φροϋδική θεωρία –η ανθρώπινη ψυχή μοιάζει με χώρο υπό ανασκαφή- , έως τις πιο σύγχρονες προσεγγίσεις.

Οι 6 ενότητες των σεμιναρίων βασίζονται σε έννοιες και θέματα που απασχολούν και τα δύο πεδία:

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016, ώρα 19:00

Θεωρία και Πράξη

Σε αυτήν την εισαγωγική ενότητα θα σχολιαστούν οι αρχαιολογικές πρακτικές, που ενέπνευσαν το Φρόιντ και οι ψυχαναλυτικές μεταφορές που κρύβει ο αρχαιολογικός λόγος. Επίσης θα συζητηθούν ζητήματα μεθοδολογίας που είναι κοινά στην αρχαιολογία και την ψυχανάλυση.

Ομιλητές: Άρης Αναγνωστόπουλος, Κοινωνικός ανθρωπολόγος, Πανεπιστήμιο του Kent, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Πολιτιστική Διαχείριση (Kent-AUEB)
Κώστας  Ζερβός, Ψυχίατρος - Ψυχαναλυτής

Συντονίστρια: Χρυσάνθη Παπαδοπούλου,  Αρχαιολόγος, Υποδιευθύντρια Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής

______________________________
Δευτέρα  21 Νοεμβρίου 2016, ώρα 19:00

Ίχνη και Απουσία

Στην ενότητα αυτή θα διερευνηθεί η αίσθηση της απουσίας που γεννά στους αρχαιολόγους η διαρκής επαφή με αποσπασματικά ίχνη του παρελθόντος και οι πιθανές επιπτώσεις της. Η εξέταση θα βασιστεί σε ψυχαναλυτικές και φιλοσοφικές προσεγγίσεις και ερμηνείες της απουσίας.

Ομιλητές: Δέσποινα Καταπότη, Αρχαιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Θεωρίας Πολιτισμού και Ψηφιακού Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Μιχάλης Πέτρου, Κλινικός ψυχολόγος, Κοινωνικός ανθρωπολόγος (Πανεπιστήμιο Λυών), Ψυχαναλυτής (μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής ‘Ενωσης - IPA)

Συντονιστής: Χάρης Μωρίκης, Κλινικός ψυχολόγος, Ψυχαναλυτής (μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής ‘Ενωσης - IPA)
_________________________________
Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 19:00

Παρελθόν και Πένθος

Στην ενότητα αυτή θα εξεταστεί το πώς γεννάται η αίσθηση της νοσταλγίας που διακατέχει τον ανασκαφέα αρχαίων καταλοίπων  και θα διερευνηθεί η σχέση της με την ψυχική διαδικασία του πένθους.

Ομιλητές: Κώστας Πασχαλίδης, Αρχαιολόγος, Επιμελητής Αρχαιοτήτων της Προϊστορικής Συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Ντόρα Περτέση, Δρ Ψυχανάλυσης , Mέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχανάλυσης, Περιοδικό αληthεια, διδάσκουσα στο Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών της Αθήνας.

Συντονιστής:! ‘Αρης Αναγνωστόπουλος, Κοινωνικός ανθρωπολόγος, Πανεπιστήμιο του Kent, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Πολιτιστική Διαχείριση (Kent-AUEB)

__________________________________

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2016, ώρα 19:00

Χρόνος και Ετερότητα

Στην ενότητα αυτή θα διερευνηθεί η έννοια του «άλλου» στην αρχαιολογία, όπως διαμορφώνεται μέσω του εντοπισμού πολιτισμικών διαφορών από τις κοινωνίες που μελετάμε αλλά και μέσω της χρονικής απόστασης που μας χωρίζει από αυτές.

Ομιλητές: Νίκος Παπαδημητρίου,  Αρχαιολόγος, Επιμελητής Αρχαιοτήτων Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
Πάνος Παπαθεοδώρου,  Δρ Ψυχαναλυτής, μέλος του Ψυχαναλυτικού Συλλόγου Freud-Lacan και της Association de Psychanalyse Jacques Lacan

Συντονιστής: Στασινός Σταυριανέας, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

__________________________________
Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 19:00

Μνήμη και Τραύμα

Στην ενότητα αυτή θα εξεταστούν οι διαδικασίες ανασύστασης της μνήμης (προσωπικής και συλλογικής) και οι πιθανές τραυματικές της διαστάσεις, όπως προκύπτουν από την ανάδυση εμπειριών και γεγονότων, τα οποία βρίσκονταν για καιρό «θαμμένα» ή σε λανθάνουσα κατάσταση. Η θεματική σχετίζεται άμεσα με ζητήματα πρόσληψης του παρελθόντος και με αρχαιολογικές πρακτικές.

Ομιλητές:Δημήτρης Πλάντζος, Αρχαιολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμος  Στεφανάτος, Ψυχίατρος-ψυχαναλυτής, μέλος της γαλλικής ψυχαναλυτικής εταιρείας Quatrième Groupe 

Συντονιστής: Βλάσης Σκολίδης, Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτής, μέλος της Νέας Λακανικής Σχολής, διδάσκων στο Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών της Αθήνας.

____________________________________
Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017, ώρα 19:00

Σώμα και Ταυτότητα

Στην ενότητα αυτή θα εξεταστούν οι ψυχικές και σωματικές διεργασίες της εφηβείας, που έχουν ως αποτέλεσμα την ενσωμάτωση του φύλου, και θα διερευνηθούν συγκριτικά έμφυλες πρακτικές στην αρχαιότητα και σήμερα. Η θεματική εμπνέεται από την ψυχαναλυτική άρθρωση σχετικά με την έμφυλη ταυτότητα εστιάζοντας στην ιδιαιτερότητα της θηλυκότητας με αναφορές στη θεωρία του Σ. Φρόυντ και του Ζ. Λακάν.

Ομιλήτες: Χρυσάνθη Παπαδοπούλου,  Αρχαιολόγος, Υποδιευθύντρια Βρετανικής Σχολής Αθηνών
Μαρίνα Φραγκιαδάκη, Ψυχαναλύτρια, μέλος της Νέας Λακανικής Σχολής και της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχανάλυσης, διδάσκουσα στο Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών της Αθήνας

Συντονίστρια: Ειρήνη Χρυσοχέρη, Ανθρωπολόγος Τέχνης, University of Goldsmith.

­­­­­­Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, 5ος όροφος). Είσοδος ελεύθερη/Δεν γίνονται κρατήσεις. Ώρα έναρξης: 19.00. Έναρξη προσέλευσης: 18.40 www.cycladic.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr