current views are: 12

21 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση14:59

Ο Σάκης Σερέφας Επίμονος Θεσσαλονικεύς

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ θα φιλοξενήσει τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου τον γνωστό συγγραφέα σε μια συζήτηση-ανάγνωση του ανέκδοτου μονόλογου «Ο Ταραντίνο στο Βαρδάρη»

Δημοσίευση 14:59’

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ θα φιλοξενήσει τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου τον γνωστό συγγραφέα σε μια συζήτηση-ανάγνωση του ανέκδοτου μονόλογου «Ο Ταραντίνο στο Βαρδάρη»

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ θα φιλοξενήσει τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου τον γνωστό συγγραφέα σε μια συζήτηση-ανάγνωση του ανέκδοτου μονόλογου «Ο Ταραντίνο στο Βαρδάρη»

Για τον Σάκη Σερέφα έχουμε γράψει αρκετές φορές. Τα θεατρικά έργα του («Μαμ»,  «Σεμινάριο Βλακείας» κ.ά.) έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, στο Φεστιβάλ Φιλίππων-Καβάλας, στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», στην Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», στο Tristan Bates Theatre (Λονδίνο), στο  Simpkins Lee Theatre του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και αλλού, ενώ έχουν αποσπάσει και σημαντικές διακρίσεις. Υπάρχουν φυσικά και άλλες λιγότερο γνωστές πτυχές του έργου του –ποίηση, δοκίμιο, πεζογραφία, παιδική λογοτεχνία- που δικαιολογούν το ενδιαφέρον μας, ωστόσο η θεατρική σταδιοδρομία του τις έχει υποσκελίσει.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης) τιμάει τον συγγραφέα και βέρο Θεσσαλονικιό σε μια εκδήλωση στο πλαίσιο της σειράς «Επίμονοι Θεσσαλονικείς» που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης, Στρατηγού Καλλάρη 5. Για τον Σάκη Σερέφα θα μιλήσουν ο θεατρολόγος Νικηφόρος Παπανδρέου και ο συγγραφέας Άρις Γεωργίου, ενώ ο ίδιος θα διαβάσει ανέκδοτο θεατρικό μονολόγο με τίτλο «Ο Ταραντίνο στο Βαρδάρη»!

Δυο λόγια για τον Σάκη Σερέφα και το έργο του:

♦ Ο Σάκης Σερέφας γεννήθηκε το 1960 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει.

♦ Σπούδασε Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

♦ Το 2000 έγινε δεκτός από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright, όπου παρακολούθησε έναν κύκλο μαθημάτων του Τμήματος Κλασικών Σπουδών σχετικών με τη νεοελληνική Γλώσσα, Ιστορία και Λογοτεχνία.

♦ Το 2012 φιλοξενήθηκε στην Cité Internationale des Arts, έπειτα από πρόσκληση του Δήμου του Παρισιού και του Theatre de la Ville, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στη διοργάνωση Chantiers d’ Europe 2012.

♦ Εκπροσώπησε την Ελλάδα α/στον διεθνή εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης υπό την αιγίδα της Unesco (Μάρτιος 2001, Αθήνα-Δελφοί-Ολυμπία) β/στην Διεθνή Σκηνή Συγγραφέων στην Στοκχόλμη ( Μάιος 2002) γ/στο Φεστιβάλ Ελληνικής Λογοτεχνίας στην Στουτγάρδη με διοργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού του Βερολίνου (Μάιος 2003).

♦ Μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει 58 βιβλία με ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, μελέτες για πόλεις, για τόπους και για ποιητές, μεταφράσεις και ανθολογίες.

♦ Έγραψε 16 θεατρικά έργα τα οποία έχουν ανέβει στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, στο Φεστιβάλ Φιλίππων-Καβάλας, στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, στο Tristan Bates Theatre (Λονδίνο), στο  Simpkins Lee Theatre του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και αλλού.

♦ Το θεατρικό έργο του Μαμ τιμήθηκε με το βραβείο νεοελληνικού έργου «Κάρολος Κουν 2007», της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών. (Αποσπάσματα του έργου περιλαμβάνονται, σε γαλλική μετάφραση, στον τόμο Auteurs Dramatiques Grecs d’ Aujoud’hui,  éditions Theatrales, Montreuil 2014, στη σειρά: Les cahiers de la Maison Antoine Vitez, no11).

♦ Το θεατρικό έργο του «Λιωμένο Βούτυρο» παρουσιάστηκε ως πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σεράγιεβο (2012) και παίχτηκε στο Heidelberg Stϋckemarket στο Φεστιβάλ της Χαϊδελβέργης (2013) και   στο Simpkins Lee Theatre του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2016) από την ομάδα Praxis της Oxford University Greek Society, σε σκηνοθεσία Αναστασίας Ρεβή.

♦  Το θεατρικό έργο του «Αποστολή στον Πλανήτη Γη» τιμήθηκε με το Βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού για το 2007.

♦ Το θεατρικό έργο του Θα Σε Πάρει ο Δρόμος περιλαμβάνεται στον κατάλογο «Τα 120 καλύτερα σύγχρονα ευρωπαϊκά θεατρικά έργα» της European Theatre Convention (ETC, 2010).

♦ Το βιβλίο του «Ένας Δεινόσαυρος στο Μπαλκόνι Μου» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά, 2008.

♦ Το βιβλίο του «Μια Τρύπα στο Νερό» τιμήθηκε με το βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» για το 2012 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Greek IBBY, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίου για τη Νεότητα-International Board of Books for Yank People).

♦ Το βιβλίο του «Δρόμο Παίρνω Δρόμο Αφήνω» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, 2013.

♦ Το βιβλίο «Θεσσαλονίκη σε Πρώτο Πρόσωπο» (κείμενα: Σάκης Σερέφας, φωτογραφίες: από το αρχείο του Χάρη Γιακουμή) τιμήθηκε με το βραβείο Milos ως το καλύτερο ελληνικό φωτογραφικό βιβλίο στην 5η Φωτογραφική Συνάντηση Κυθήρων 2006, από την Πολιτιστική Εταιρεία  Κυθήρων. Μεταφράστηκε στα γαλλικά από τις εκδόσεις Kallimages και παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο γαλλικό κοινό (Μάρτιος 2006) στην ετήσια Έκθεση Βιβλίου «Salon Du Livre», στο Παρίσι, με ομιλίες των Σάκη Σερέφα και Χάρη Γιακουμή.

♦ Ποιήματά του ανθολογούνται, μεταξύ άλλων, και στην έκδοση «A Century of Greek Poetry 1900-2000» (Cosmos Publishing, New Jersey, U.S.A., 2004).

♦ Έγραψε το σενάριο για την ταινία «Ρουλεμάν» (μεγάλου μήκους, σκηνοθεσία: Πάνος Καρκανεβάτος, 2004) η οποία προβλήθηκε στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (2005) καθώς και στο film-market του Φεστιβάλ των Καννών (2005).

 

 


σχετικα αρθρα