ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο κορυφαίος φυσικός Σταύρος Κατσανέβας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Δημοσίευση 24 Οκτωβρίου 2016, 14:00 / Ανανεώθηκε 24 Οκτωβρίου 2016, 14:00
Ο κορυφαίος φυσικός Σταύρος Κατσανέβας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Facebook Twitter Whatsapp

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Paris  VII ─ Denis Diderot και διευθυντής του εργαστηρίου Αστροσωματιδιακής Φυσικής και Κοσμολογίας θα μιλήσει για τον Θαλή, τα νετρίνα και τα βαρυτικά κύματα την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Paris  VII ─ Denis Diderot και διευθυντής του εργαστηρίου Αστροσωματιδιακής Φυσικής και Κοσμολογίας θα μιλήσει για τον Θαλή, τα νετρίνα και τα βαρυτικά κύματα την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου

Για τον Σταύρο Κατσανέβα λίγα πράγματα είναι γνωστά στην Ελλάδα, εκτός επιστημονικής κοινότητας. Ο φυσικός, ο οποίος έχει ζήσει και έχει εργαστεί στην Αθήνα, το Σικάγο, τη Γενεύη, τη Λυών και το Παρίσι - είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Paris  VII ─ Denis Diderot και διευθύνει το εργαστήριο Αστροσωματιδιακής Φυσικής και Κοσμολογίας (APC) του εν λόγω ιδρύματος-, είναι σήμερα ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στον τομέα του στον ευρωπαϊκό χώρο με έντονη ερευνητική δραστηριότητα και αλλεπάλληλες  διακρίσεις. Είναι επίσης μέλος της επιτροπής προσανατολισμού του Ιδρύματος Daniel & Nina Carasso, που χρηματοδοτεί δράσεις στα σύνορα τέχνης και επιστήμης, και έχει δημοσιεύσει δοκίμια για καλλιτεχνικές εκθέσεις και δρώμενα, όπως και για φιλοσοφικές  εκδόσεις.

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, ώρα 19:00, ο έλληνας επιστήμονας θα δώσει διάλεξη με θέμα «Μελετώντας τον Κόσμο. Από τον Θαλή στην Αστροσωματιδιακή Φυσική» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ο Σταύρος Κατσανέβας θα επιχειρήσει σύντομη αναδρομή στις προσωκρατικές και κλασικές ρίζες της κοσμολογίας ενώ, στη συνέχεια, θα παρουσιάσει τα πολλαπλά μέτωπα της σύγχρονης αστροσωματιδιακής φυσικής και κοσμολογίας: τη μελέτη της ακτινοβολίας κοσμολογικού υποβάθρου, την έρευνα για την ταυτότητα της σκοτεινής ύλης και ενέργειας, το ρόλο των νετρίνων, τη μελέτη των βίαιων φαινομένων με σωματιδιακούς αγγελιαφόρους και ιδιαιτέρως την πρόσφατη αρχή της αστρονομίας των βαρυτικών κυμάτων. Η ομιλία του θα ολοκληρωθεί με την περιγραφή ορισμένων εφαρμογών της αστροσωματιδιακής φυσικής, αλλά και την παρουσίαση του επιστημονικού οδικού χάρτη της Ευρώπης για την αστροσωματιδιακή φυσική (APPEC).

Η διάλεξη του Έλληνα φυσικού είναι η δεύτερη σειράς επτά (7) ομιλιών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του δήμου Θεσσαλονίκης (θεματικός κύκλος φυσικής), που θα φιλοξενηθούν έως τις 14 Δεκεμβρίου 2016 στις εγκαταστάσεις του ΟΜΜΘ, με την αρωγή του Συλλόγου Αποφοίτων ΑΠΘ. Το πρόγραμμα διαλέξεων, το οποίο έχει τον τίτλο «Η Γιορτή της Επιστήμης», συντονίζει και επιμελείται ο Αργύρης Νικολαΐδης, καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής του ΑΠΘ.

Ο Σταύρος Κατσανέβας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & Παραλία, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 895800, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, ώρα 19:00 (κτήριο Μ2, Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ). Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας –τα εκδοτήρια του Μεγάρου θα ανοίξουν μία ώρα πριν από την εκδήλωση.

Η ομιλία θα μεταδοθεί ζωντανά, σε πραγματικό χρόνο, μέσω διαδικτύου. Ο σύνδεσμος live streaming θα είναι διαθέσιμος κατά την ημέρα της εκδήλωσης στην ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής (www.tch.gr) και στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας «Δίαυλος» (https://diavlos.grnet.gr/event/e738).

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr