current views are: 10

24 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση21:01

Πώς να «αποκρούσουμε» έναν αστεροειδή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ο αστρονόμος Κλεομένης Τσιγάνης, «νονός» του αστεροειδή Tsiganis, θα μιλήσει για τους κινδύνους που διατρέχει η ανθρωπότητα από μια ενδεχόμενη σύγκρουση με αστεροειδή την Τρίτη 29 Νοεμβρίου

Δημοσίευση 21:01’

Ο αστρονόμος Κλεομένης Τσιγάνης, «νονός» του αστεροειδή Tsiganis, θα μιλήσει για τους κινδύνους που διατρέχει η ανθρωπότητα από μια ενδεχόμενη σύγκρουση με αστεροειδή την Τρίτη 29 Νοεμβρίου

Ο αστρονόμος Κλεομένης Τσιγάνης, «νονός» του αστεροειδή Tsiganis, θα μιλήσει για τους κινδύνους που διατρέχει η ανθρωπότητα από μια ενδεχόμενη σύγκρουση με αστεροειδή την Τρίτη 29 Νοεμβρίου

Πόσο πραγματική –ή φανταστική- είναι η απειλή από την πτώση αστεροειδούς στην Γή; Ο Κλεομένης Τσιγάνης, διακεκριμένος αστρονόμος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, με αντικείμενα την δυναμική εξέλιξη της ζώνης των αστεροειδών και τη θεωρία σχηματισμού του ηλιακού συστήματος, είναι της άποψης πως, αν και η μικρός, ο κίνδυνος σύγκρουσης με ένα διαστημικό βράχο δεν είναι αμελητέος. Άλλωστε, τα αποτελέσματα παρόμοιων συγκρούσεων που συνέβησαν κατά το παρελθόν είναι ορατά ‒ όχι μόνο στη Γη αλλά και σε άλλους πλανήτες του ηλιακού συστήματος.

Για το λόγο αυτό η διεθνής επιστημονική κοινότητα εργάζεται εντατικά σε προγράμματα (α) εντοπισμού και προσδιορισμού της τροχιάς των παραγήινων αστεροειδών (Νear Earth Αsteroids), (β) μελέτης της χαοτικής τους κίνησης και εκτίμησης του κινδύνου πρόσκρουσης με τη Γη και (γ) σχεδιασμού μεθόδων αποτροπής μιας πιθανής πρόσκρουσης.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) και η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής & Διαστήματος των ΗΠΑ (NASA) επεξεργάζονται από καιρό μια κοινή διαστημική αποστολή με την κωδική ονομασία  AIDA, η οποία θα αποτελέσει το πρώτο, από ιστορικής απόψεως, πείραμα εκτροπής παραγήινου αστεροειδή από την τροχιά του.

Ο Κλεομένης Τσιγάνης, αστρονόμος με σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της επικρατούσας, σήμερα, θεωρίας για τη δυναμική συμπεριφορά του ηλιακού συστήματος κατά τα πρώιμα στάδια της εξέλιξής του, γνωστής ως «Μοντέλο της Νίκαιας», θα μιλήσει την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, ώρα 19:00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με θέμα «Συγκρούσεις της Γης με αστεροειδείς: Παρελθόν και μέλλον», παρουσιάζοντας περιληπτικά την ιστορία των συγκρούσεων στο ηλιακό σύστημα, τις τρέχουσες ερευνητικές δράσεις για την αντιμετώπιση αστεροειδών και τη συμβολή ελλήνων επιστημόνων σε αυτές.

Η διάλεξη θα είναι η πέμπτη που δίνεται στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του δήμου Θεσσαλονίκης (θεματικός κύκλος φυσικής), που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του ΟΜΜΘ, με την υποστήριξη του Συλλόγου Αποφοίτων ΑΠΘ. Το πρόγραμμα ομιλών, το οποίο φέρει τον τίτλο «Η Γιορτή της Επιστήμης», συντονίζει και επιμελείται ο Αργύρης Νικολαΐδης, καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής του ΑΠΘ.

Ο Κλεομένης Τσιγάνης τιμήθηκε το  2008 από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση η οποία έδωσε το όνομά του στον αστεροειδή (21775) Tsiganis. Ήταν η πρώτη φορά που έλληνας ερευνητής με σπουδές εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα (ΑΠΘ) τιμήθηκε με αυτήν τη διάκριση. Ο Κλεομένης Τσιγάνης τιμήθηκε επίσης το 2016 με το διεθνές βραβείο Paolo Farinella για τη συνολική συμβολή του στην εφαρμογή των μεθόδων της Ουράνιας Μηχανικής με στόχο την κατανόηση της δυναμικής των φυσικών σωμάτων του ηλιακού συστήματος. Επιπλέον, έχει τιμηθεί με το Bραβείο Νέου Ερευνητή του ΑΠΘ (2009) και το Βραβείο Γ. Φωτεινού από την Ακαδημία Αθηνών (2013).

«Συγκρούσεις της Γης με αστεροειδείς: Παρελθόν και μέλλον» με τον Κλεομένη Τσιγάνη, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, ώρα 19:00. Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου. Η διανομή των δελτίων θα γίνει από τα εκδοτήρια του ΟΜΜΘ με σειρά προτεραιότητας μία (1) ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Οι διαθέσιμες θέσεις είναι περιορισμένες. 

Η ομιλία θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του διαδικτύου. Ο σύνδεσμος live streaming θα είναι διαθέσιμος κατά την ημέρα της εκδήλωσης στην ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής (www.tch.gr) και στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας «Δίαυλος» (https://diavlos.grnet.gr/event/e741).

 


σχετικα αρθρα