ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η βιοποικιλότητα και πως θα την προστατεύσουμε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Δημοσίευση 2 Δεκεμβρίου 2016, 21:01 / Ανανεώθηκε 2 Δεκεμβρίου 2016, 18:00
Η βιοποικιλότητα και πως θα την προστατεύσουμε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου, καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ., θα μιλήσει για τη σημασία της βιοποικιλότητας στην επιβίωση του έμβιου κόσμου, τα οικολογικά  και κοινωνικοοικονομικά  αδιέξοδα που μας απειλούν

Ο Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου, καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ., θα μιλήσει για τη σημασία της βιοποικιλότητας στην επιβίωση του έμβιου κόσμου, τα οικολογικά  και κοινωνικοοικονομικά  αδιέξοδα που μας απειλούν

Η ποικιλομορφία των ζωντανών οργανισμών, οι εύθραυστες ισορροπίες που τη διέπουν και οι εντεινόμενοι κίνδυνοι που την απειλούν είναι το αντικείμενο της διάλεξης του Χαρίτωνα Σαρλ Χιντήρογλου, καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ., που διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής σε συνεργασία με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του δήμου Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου.

Ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός δάσκαλος θα μιλήσει με θέμα «Βιοποικιλότητα: Η Διαχρονική Συμμαχία της Ζωής (οικολογικά &  κοινωνικοοικονομικά  αδιέξοδα)» στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών «Η Γιορτή της Επιστήμης» που συντονίζει και επιμελείται ο Αργύρης Νικολαΐδης, καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής του ΑΠΘ. 

Η σημασία της τροφής:

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο ομιλητής θα επιχειρήσει να συμπυκνώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα «θερμά σημεία» που πρεσβεύει η έννοια της βιοποικιλότητας.  Η συνειδητοποίηση της γνώσης που προσφέρουν αυτά τα «θερμά σημεία», συνιστά σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας του πλανήτη. Το κυριότερο σημείο, όσον αφορά στην επιβίωση του έμβιου κόσμου, θεωρείται η τροφή. Κι αυτό, επειδή χωρίς τροφή δεν μπορεί να επιβιώσει καμία μορφή ζωής. Ωστόσο, η διατήρηση της τροφής προϋποθέτει την κανονικότητα των βιορυθμών (ημέρα - νύχτα), την υγεία και την αναπαραγωγική αποτελεσματικότητα.

Περιβάλλον χωρίς σύνορα:

Ο ομιλητής θα παρουσιάσει στοιχεία για την έννοια της βιοποικιλότητας, σε συνδυασμό με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Οι αναφορές σε ορισμένα οικονομικά μεγέθη θα προσδώσουν νέα, πρόσθετη διάσταση στον όλο προβληματισμό. Απώτερος στόχος είναι η διαμόρφωση της συναντίληψης ότι τίποτε στον πλανήτη δεν μπορεί να παραμένει ανεξάρτητο, ουδέτερο και ανεπηρέαστο. Όλα είναι αλληλένδετα με δεσμούς διαφορετικής ισχύος, ενώ το περιβάλλον δεν έχει σύνορα.

Συμμαχία ή ρήξη;

Σημειώνεται ότι η έννοια της βιοποικιλότητας εμπεριέχει επιμέρους έννοιες που σχετίζονται με τις πανανθρώπινες αξίες και την πορεία του ανθρώπινου είδους στον πλανήτη μας. Η συνύπαρξη του ανθρώπου με τον έμβιο πλανήτη Γαία (Γη) συνιστά συμμαχία, τα όρια της οποίας μπορεί να φαίνονται απεριόριστα, αλλά τα φαινόμενα μάλλον απατούν. Η ρήξη των δύο ετέρων της συμμαχίας αυτής θα πρέπει μάλλον να θεωρείται αδιαμφισβήτητη. Όλα τα δεδομένα συγκλίνουν προς την κατεύθυνση της ρήξης, η οποία πάντως θα μπορούσε να αποφευχθεί ή τουλάχιστον να επιμεριστεί. 

Tα κυρίαρχα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τη Διεθνή Οργάνωση Τροφής & Γεωργίας και άλλους θεσμούς του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), όπως του WWF και του Παγκόσμιου Οργανισμού για το Περιβάλλον (UNEP), θα καταλάβουν αξιοσημείωτο τμήμα της διάλεξης. Παράλληλα, θα περιγραφούν σημαντικά δεδομένα αναφορικά με το οικολογικό αποτύπωμα του ανθρώπου διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας. Έτσι, θα καταφανεί πως η συμμαχία μεταξύ του ανθρώπου και της βιοποικιλότητας είναι εύθραυστη.  

Το στοίχημα της εναρμόνισης:

Η σύνοψη των σημαντικότερων ζητημάτων της έννοιας της βιοποικιλότητας που επεξεργάζεται χρόνια τώρα ο ΟΗΕ, στη βάση της επιστημονικής ανάλυσης, θα προσφέρει  πλούσια τροφή για σκέψη σε όλους όσοι επιθυμούν να γίνουν μέρος της επίλυσης των προβλημάτων που προκάλεσε ο άνθρωπος κατά τους τελευταίους δύο αιώνες στον πλανήτη.

Σύμφωνα με τις επιδιώξεις του ομιλητή, οι σκέψεις που θα δημιουργηθούν στο ακροατήριο, θα ενταθούν, εφόσον συγκριθούν με τα υφιστάμενα κοινωνικοοικονομικά μεγέθη του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, με απώτερο στόχο την εναρμόνιση της συνύπαρξης των επερχόμενων γενεών σε κοινή συναντίληψη για τον κόσμο στον οποίον ζούμε.

Ποιος είναι ο Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου:

Ο Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου, ο οποίος γεννήθηκε το 1955 στο Καμερούν,  έλαβε πτυχίο από το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ (1978) και διδακτορικό δίπλωμα από το ίδιο ίδρυμα (1987). Κατά τις περιόδους 1984-1989 και 1991-1994 παρακολούθησε προγράμματα μετεκπαίδευσης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας  Παρισίων, συμμετέχοντας ταυτοχρόνως σε ερευνητικές δράσεις.

Εδώ και 35 χρόνια διδάσκει στο ΑΠΘ σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο τα γνωστικά αντικείμενα της γενικής ζωολογίας, της ηθολογίας ζώων και της θαλάσσιας βιολογίας. Από το 2004 κατέχει τη θέση του καθηγητή στον Τομέα Ζωολογίας του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών.

Έχει να επιδείξει 75 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές και περισσότερες από 120 ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ενώ έχει δημοσιεύσει 200 και πλέον άρθρα στον ελληνικό Τύπο.

Το κύριο μέρος της ερευνητικής δραστηριότητάς του αφορά στους τομείς της θαλάσσιας βιολογίας, της θαλάσσιας οικολογίας, της ζωογεωγραφίας και της οικολογίας της συμπεριφοράς των ζώων (ηθολογίας).

Βιοποικιλότητα: θερμά σημεία, εύθραυστες ισορροπίες και οικονομικά αδιέξοδα, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 19:00. Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου κατά  σειρά προτεραιότητας.

Η ομιλία του κ. Χιντήρογλου θα μεταδοθεί ζωντανά στην ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής (www.tch.gr) και στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας «Δίαυλος» (https://diavlos.grnet.gr/event/e742).

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr