ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μάθετε να φτιάχνετε μια κιθάρα

Δημοσίευση 9 Φεβρουαρίου 2017, 14:49 / Ανανεώθηκε 9 Φεβρουαρίου 2017, 14:49
Μάθετε να φτιάχνετε μια κιθάρα
Facebook Twitter Whatsapp

Tο ΤΗΕ ΒΟΧ και η Πύλη Ελλήνων Οργανοποιών www.luthier.gr  μας προσκαλούν τον Μάρτιο σε τρία σεμινάρια γνωριμίας με τον μαγικό κόσμο της οργανοποιίας

Tο ΤΗΕ ΒΟΧ και η Πύλη Ελλήνων Οργανοποιών www.luthier.gr  μας προσκαλούν τον Μάρτιο σε τρία σεμινάρια γνωριμίας με τον μαγικό κόσμο της οργανοποιίας

Αν είστε ερασιτέχνης οργανοποιός ή μουσικός και θέλετε να διευρύνετε τις γνώσεις σε σχέση με όλα εκείνα που επηρεάζουν την ποιότητα του ήχου των μουσικών οργάνων, το THE BOX, εκκολαπτήριο ιδεών για τις τέχνες, και η Πύλη Ελλήνων Οργανοποιών www.luthier.gr οργανώνουν ένα διήμερο σεμινάριο με τρεις θεματικούς άξονες που αξίζει το ενδιαφέρον σας.

Το πρόγραμμα συνοπτικά:

1. Ακουστικά νυκτά όργανα - Γύρω από τη Θεωρία και την πρακτική της κατασκευής τους
Εισηγητής: Χρήστος Σπουρδαλάκης
Σάββατο 4 Μαρτίου, ώρες 16:30 – 21:00

Θεωρία: Τα νυκτά έγχορδα ως μηχανισμοί παραγωγής ήχου, κατανόηση της λειτουργίας των μερών τους, κατανομή - ανάλυση δυνάμεων, προσδιορισμός της καταλληλότητας του ξύλου ως υλικού για κάθε μέρος του οργάνου και ηχητική προδιάθεση των διαφορετικών ειδών, σχέση υγρασίας και ξύλου.

Πρακτική: Σε συνέχεια της θεωρητικής προσέγγισης του κάθε θέματος θα δοθεί η ευκαιρία εκτεταμένης αναφοράς σε διάφορες τεχνικές συμβουλές (tips), σεταρίσματα, αντιμετώπιση προβλημάτων υγρασίας κ.α. Θα δοθούν επίσης πρακτικές συμβουλές - οδηγίες για το συνδυασμό των ξύλων αντηχείου και καπακιού για την προσέγγιση του επιδιωκόμενου ήχου αλλά και χρήσιμα παραδείγματα πάνω σε ολοκληρωμένα όργανα.

Προϋποθέσεις Συμμετοχής: Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να παρακολουθήσει κάποιος το σεμινάριο. Ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών είναι 35 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κόστος Συμμετοχής: 30 ευρώ. Ειδική τιμή για μέλη www.Luthier.gr : 25 ευρώ  Διάρκεια  Σεμιναρίου 4 ώρες με ένα ημίωρο διάλειμμα

2. Βερνίκι Ακουστικών Οργάνων
Εισηγητής Νίκος Φρονιμόπουλος
Σάββατο 4 και Κυριακή 5 Μαρτίου, ώρες 11:00 – 14:00

Ημέρα πρώτη: Θα πραγματοποιηθεί θεωρητική εισαγωγή πάνω στις λειτουργικές και αισθητικές προδιαγραφές, την προετοιμασία της επιφάνειας, τις στρώσεις, τα είδη αλλά και τις χρώσεις του βερνικιού. Στο πρακτικό μέρος θα ακολουθήσει παρασκευή και εφαρμογή σε δείγματα ξύλου δύο εμποτισμών ζωικής κόλλας και Vernice bianka καθώς και παρασκευή δύο χρωμάτων από φυσικά υλικά

Ημέρα Δεύτερη: Η δεύτερη μέρα θα επικεντρωθεί στα υλικά για την παρασκευή του βερνικιού, φόρμουλες και τρόπους εφαρμογής του. Στο πρακτικό μέρος θα πραγματοποιηθεί παρασκευή δύο βερνικιών οινοπνεύματος και εφαρμογή βερνικιού σε δείγματα ξύλου με πινέλο και με μπάλα.

Προϋποθέσεις Συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι είναι καλό να έχουν μια βασική εμπειρία πάνω στην κατασκευή ακουστικών οργάνων. Κάθε συμμετέχων πρέπει να έχει μαζί του 1 μικρό κομμάτι μαλακού ξύλου για καπάκι (όπως έλατο, κέδρο κτλ) και 1 μικρό κομμάτι σκληρού ξύλου με ανοιχτούς πόρους (όπως παλύσσανδρος, μουριά). Ενδεικτικές διαστάσεις κομματιών 15cm x 30 cm Τα κομμάτια πρέπει να είναι καλά λειασμένα και προετοιμασμένα για βερνίκι.

Ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών είναι 20 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Κόστος Συμμετοχής: 45 ευρώ.  Διάρκεια  Σεμιναρίου: 6 ώρες.  Στο κόστος συμπεριλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα υλικά που θα χρειαστούν για το πρακτικό μέρος του σεμιναρίου. Οι συμμετέχοντες πρέπει να διαθέτουν μόνο τις ξύλινες επιφάνειες.

3. Βασικές αρχές, Set Up και Συντήρηση Ηλεκτρικών Οργάνων (Κιθάρα / Μπάσο)  
Εισηγητής: Γιάννης Ιωαννίδης (Odyssey Bass)
Κυριακή 5 Μαρτίου,  ώρες 16:30 – 21:00

Στο θεωρητικό κομμάτι θα αναφερθούμε στα ακόλουθα θέματα:
Θεωρητική αναφορά σε σχεδιασμό, ξυλεία, ταλαντώσεις και συνδυασμός ξύλων.
Ιδανικές συνθήκες περιβάλλοντος και ποιες πρέπει να αποφεύγονται.
Πρόταση για το πώς πρέπει να εργαστεί στην έρευνα ο νέος οργανοποιός

Στο κομμάτι set up και συντήρησης ηλεκτρικού οργάνου θα αναφερθούμε στα ακόλουθα:
Ρύθμιση του συστήματος χορδές (ανάλογα με τα πάχη): ύψος (ανάλογα με τον ήχο) και ως εκ τούτου, ύψος των χορδών στον καβαλάρη και το κόκκαλο.
Ρύθμιση των τονικών του ηλεκτρικού οργάνου (και διαφορές με το ακουστικό όργανο)
Troubleshooting (τι μπορεί να πάει στραβά) για το ηλεκτρικό/ηλεκτρονικό σύστημα (active, passive, μαγνήτες, επιλογή μαγνητών, ποτενσιόμετρα, καλώδια κλπ)
Καθαρισμός και συντήρηση της ταστιέρας ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τηςρύθμιση του truss rod
Υλικά για το κόκκαλο, ανάλογα με τον επιθυμητό ήχο και συμπεριφορά του ήχου σεσχέση με το μανίκι και το σώμα

Προϋποθέσεις Συμμετοχής: Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να παρακολουθήσει κάποιος το σεμινάριο. Ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών είναι 35 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κόστος Συμμετοχής: 30 ευρώ. Ειδική τιμή για μέλη www.Luthier.gr : 25 ευρώ. Διάρκεια  Σεμιναρίου: 4 ώρες με ένα ημίωρο διάλειμμα

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα του κάθε σεμιναρίου αλλά και την υποβολή συμμετοχής θα βρείτε στο www.thebox-athens.org/event/σεμιναριο-ερασιτεχνικης-οργανοποιϊα/

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, ωστόσο επειδή διατίθεται συγκεκριμένος αριθμός θέσεων για κάθε θεματική, καλό είναι να δηλώσετε τη συμμετοχή σας το συντομότερο δυνατόν.

Οι ειδικές θέσεις για τα μέλη της Πύλης των Ελλήνων Οργανοποιών θα διατεθούν μέσω του www.luthier.gr/ όπου θα βρείτε περαιτέρω πληροφορίες για τη δήλωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το ΤΗΕ ΒΟΧ , Δορυλαίου 12, Πλ. Μαβίλη, τηλ. 210 6463788 (κα Μαρία Καραγιαννάκη),