ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γνωρίστε τις οικοδέσποινες της Πινακοθήκης Γκίκα

Δημοσίευση 2 Μαρτίου 2017, 13:19 / Ανανεώθηκε 6 Μαρτίου 2017, 12:54
Γνωρίστε τις οικοδέσποινες της Πινακοθήκης Γκίκα
Facebook Twitter Whatsapp

Το Μουσείο Μπενάκη μας καλεί σε μια επίσκεψη γνωριμίας με τις πιο σημαντικές ελληνίδες των γραμμάτων και των τεχνών τον 20ο αιώνα το Σάββατο 11 Μαρτίου

Το Μουσείο Μπενάκη μας καλεί σε μια επίσκεψη γνωριμίας με τις πιο σημαντικές ελληνίδες των γραμμάτων και των τεχνών τον 20ο αιώνα το Σάββατο 11 Μαρτίου

Η Ημέρα της Γυναίκας θα γιορταστεί και φέτος στις 8 Μαρτίου, ημέρα Τετάρτη, δίνοντας λαβή για τους συνηθισμένους διαξιφισμούς και αστεία. Όμως το Μουσείο Μπενάκη - Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα θα μεταθέσει  τη «γιορτή» για το Σάββατο 11 του μήνα, ώστε να μπορέσουν να μετέχουν όσο γίνεται περισσότεροι.

Περί τίνος πρόκειται; Σε δύο διαδοχικά γκρουπ, 12:00-14:00 και 16:00-18:00, οι επισκέπτες του μουσείου θα ξεναγηθούν στις αίθουσες όπου παρουσιάζονται τα memorabilia των δημιουργών της Γενιάς του Μεσοπολέμου, ακολουθώντας το νήμα της γυναικείας καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα του 20ου αιώνα: Από τις φωτογράφους Βούλα Παπαϊωάννου και Έλλη Σεραϊδάρη (υπογρ. Nelly’s), τις πεζογράφους Μέλπω Αξιώτη, Έλλη Αλεξίου και Διδώ Σωτηρίου, τη γλύπτρια Τίτσα Χρυσοχοΐδη και τη χαράκτρια Βάσω Κατράκη, τις ζωγράφους Άννα Κινδύνη και Νίκη Καραγάτση, μέχρι τη λαογράφο Αγγελική Χατζημιχάλη, την ηθοποιό Μελίνα Μερκούρη, τη χορογράφο Ραλλού Μάνου και την υψίφωνο Μαρία Κάλλας. Στους επιλεγμένους σταθμούς η διαδρομή θα διανθιστεί με την παρουσίαση πρωτότυπου αρχειακού υλικού και αντικειμένων από τις αποθήκες του Μουσείου ή από ιδιωτικές συλλογές.

Οδηγοί σε αυτή την πρωτότυπη περιήγηση θα είναι η Μάρια Διαμάντη, φιλολόγος, υπεύθυνη του επιστημονικού περιοδικού του μουσείου, και Χαρά Χατζηνικολάου, ιστορικός τέχνης, Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

Η Βίκη Σπάχου, χορεύτρια-χορογράφος, η  Χριστιάνα Κοσιάρη, χορεύτρια, η ηθοποιός Αννίτα Δεκαβάλλα και η δραματική υψίφωνος Μαρία Ηλιάνα Κατσούρα θα «ντύσουν» καλλιτεχνικά την εκδήλωση. Θα τους πλαισιώσουν η Ελένη Σταμπολή (πιάνο) και ο Ηλίας Σδούκος (βιόλα).

Στο μεσοδιάστημα των περιηγήσεων θα προβληθούν αποσπάσματα από τα αφιερώματα στις Βάσω Κατράκη και Ραλλού Μάνου, από τη σειρά «Μονόγραμμα»,  που παραχώρησε ειδικά για την ημέρα η Ε.Ρ.Τ.

Μουσείο Μπενάκη - Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Κριεζώτου 3, Αθήνα, τηλ. 210 3630818. Τιμή εισιτηρίου: € 9 (κανονικό), € 7 (μειωμένο)