ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ: Ευχαριστώ τον πατέρα μου που μου έδειξε ποιον δρόμο να μην πάρω

Δημοσίευση 23 Μαρτίου 2017, 17:16 / Ανανεώθηκε 24 Μαρτίου 2017, 19:55
Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ: Ευχαριστώ τον πατέρα μου που μου έδειξε ποιον δρόμο να μην πάρω
Facebook Twitter Whatsapp

Ο γιός του βαρόνου της κοκαΐνης βρέθηκε στην Αθήνα στο Public και μίλησε –γιατί άλλο;- για τον πατέρα του, τα ναρκωτικά, το χρήμα και την συγχώρεση

Ο γιός του βαρόνου της κοκαΐνης βρέθηκε στην Αθήνα στο Public και μίλησε –γιατί άλλο;- για τον πατέρα του, τα ναρκωτικά, το χρήμα και την συγχώρεση

Στον 5ο όροφο του Public στο Σύνταγμα η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη. Συνεισέφεραν σε αυτό και οι φωτορεπόρτερ και τα τηλεοπτικά συνεργεία που είχαν καταλάβει επίκαιρες θέσεις στο κέντρο του καφέ. Εύλογο, αφού το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς (δείτε ΕΔΩ) δεν ήταν άλλο παρά ο γιος του θρυλικού Πάμπλο Εσκομπάρ, του ανθρώπου που έπεσε το ’93 χτυπημένος από σφαίρες ανδρών της αστυνομίας, ενώ πρώτα είχε καταφέρει να επιβάλει την εξουσία του τρόμου σε μια ολόκληρη χώρα και να βάλει στο χέρι –κατά κάποιους υπολογισμούς- εννέα δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ –αυτό είναι το πραγματικό όνομα του άνδρα που βρίσκονταν μπροστά μας, ο οποίος για πολλά χρόνια χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Σεμπαστιάν Μαροκέν- βρίσκονταν ήδη στη θέση του, ανάμεσα στον Γιάννη Ντσούνο και τον Χρήστο Κούτρα, τους ταιριαστούς «Αταίριαστους» του πρωινού του ΣΚΑΙ. Σε απόσταση ασφαλείας ο Γιάννης Κωνστανταρόπουλος των εκδόσεων Μίνωας που «εκπροσωπούν» τον Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ στην Ελλάδα με τα αντίτυπα του βιβλίου «Πάμπλο Εσκομπάρ: Ο πατέρας μου» ανά χείρας.

Η συνέντευξη-παρουσίαση ξεκίνησε με την απαραίτητη καθυστέρηση και… μια είδηση. Τον Σεπτέμβριο θα κυκλοφορήσει το δεύτερο βιβλίο του Χουάν Πάμπλο στα ελληνικά, με ακόμα περισσότερες αποκαλύψεις για τον ρόλο πολιτικών, παραστρατιωτικών οργανώσεων, ανταρτών και ξένων υπηρεσιών στην άνοδο και στην πτώση του θρυλικού βαρόνου των ναρκωτικών. Και κάποιες επιπλέον λεπτομέρειες για το θέμα που απασχολεί όλους μας: Τι απέγιναν τα λεφτά, η μυθική περιουσία που είχε συγκεντρώσει ο Εσκομπάρ από την δράση τα χρόνια που προΐστατο του Καρτέλ του Μεντεγίν, του πιο ισχυρού παίκτη στο παγκόσμιο εμπόριο ναρκωτικών; Γύρω από τα λεφτά, τα άνθη του «κακού», θα περιστρέφονταν η συζήτηση για μεγάλο μέρος της βραδιάς…

Το συμπέρασμα είναι πώς ούτε ο Χουάν Πάμπλο  ξέρει με βεβαιότητα. Κάποια από τα λεφτά πέρασαν στα χέρια άλλων μελών της οικογένειας, ανθρώπων που ο Πάμπλο Εσκομπάρ είχε ευεργετήσει, τους «είχε ντύσει στα χρυσά» είναι η έκφραση που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας, οι οποίοι το «πούλησαν» μόλις είχαν την ευκαιρία. Ακόμα και η μητέρα του, η γιαγιά του Χουάν Πάμπλο, έσπευσε να αποκηρύξει τον νεκρό γιο της και, μετά από λίγο, να αποκληρώσει τον εγγονό της που, μαζί με την μητέρα του και την αδελφή του ζούσαν πλέον ως εξόριστοι μακριά από την Κολομβία.

Κάποια άλλα ποσά ενδεχομένως πέρασαν στα χέρια κρατικών αξιωματούχων οι οποίοι, είτε τα χρησιμοποίησαν για ίδιο όφελος, είτε για σκοπούς που δεν είχαν σχέση με την αποκατάσταση των θυμάτων του εμπορίου ναρκωτικών. Ούτε ένα δολάριο δεν διατέθηκε για να αποζημιωθούν οι οικογένειες των θυμάτων του Εσκομπάρ, σύμφωνα με τον συγγραφέα. Και αυτός ξέρει…

Ή, τουλάχιστον, έχει κάθε λόγο να το πιστεύει. Διότι, όταν η σκόνη από τα γεγονότα που συνόδευσαν τον θάνατο του πατέρα του καταλάγιασε, ο Χουάν Πάμπλο αναγκάστηκε, μετά πόνου, να παραδεχτεί την αλήθεια. Ο πολυαγαπημένος πατέρας του, ο άνθρωπος που περιέβαλε την οικογένειά του με κάθε τρυφερότητα, ήταν ένα αμείλικτος κακοποιός, ένας άνθρωπος που σκορπούσε τον θάνατο, αφήνοντας στο έλεος του Θεού τις οικογένειες των εχθρών του. Ακόμα και σήμερα, αφιερώνει χρόνο για να συναντήσει μέλη οικογενειών ανθρώπων που ο πατέρας του διέταξε την εξόντωσή τους. Δεν περιμένει να τον καταλάβουν ή να γίνουν φίλοι του, αν και έχει συμβεί σε κάποιες περιπτώσεις, όμως επιζητεί τη συγνώμη τους και τη συμφιλίωση.

Συμφιλίωση και ειρήνη. Οι λέξεις-κλειδιά για έναν άνθρωπο που οι συνθήκες της γέννησής του τον φόρτωσαν με ένα δυσβάσταχτο βάρος, μια κληρονομιά την οποία κανείς δεν μπορεί να διαχειριστεί με ευκολία. Αυτό είναι το βάρος του ονόματος Εσκομπάρ, ενός ονόματος με μυθικές διαστάσεις στην Κολομβία και στον κόσμο. Ακόμα και σήμερα, δεκαπέντε χρόνια από τον θάνατό του, το όνομά του προκαλεί εκφράσεις θαυμασμού ή τρόμου. Διότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που στην χώρα καταγωγής του αλλά και αλλού ελπίζουν να μιμηθούν τα κατορθώματά του τα οποία ανήκουν στη σφαίρα του μύθου: Κατατρόπωσε το διεφθαρμένο κράτος, μοίρασε χρήματα στους φτωχούς, τα έβαλε μόνος του με τους ισχυρούς του πλανήτη.

Ο Χουάν Πάμπλο έχει απολύτως κατασταλαγμένη άποψη για τους μύθους που περιβάλλουν τον πατέρα του. Η δράση του ενέτεινε το πρόβλημα της διαφθοράς στη χώρα, μόλυνε τους ανθρώπους που βρίσκονταν σε επαφή με αυτόν και τους δικούς του, κατέλυσε αρχές και διέλυσε οικογένειες. Τα χρήματα που μοίρασε σε αγαθοεργίες δεν ήταν ποτέ αρκετά ώστε να αναπληρώσουν τις ζημιές.

Πόσο μάλλον για τις στρατιές των ανθρώπων που υπέκυψαν στην γοητεία των ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο, σιωπηλοί μάρτυρες ενός αδιάκοπου πολέμου για χρήμα και εξουσία. Για αυτούς, αλλά και για τους νέους ανθρώπους στην Κολομβία και στις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, ο Εσκομπάρ τζούνιορ διατυπώνει ενστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται ο πατέρας του στο «Narcos», τη σειρά που σαρώνει τις θεαματικότητες από το 2015 στο Netflix. Εκτός από τις ιστορικές ανακρίβειες και τις παραλήψεις τις οποίες επισημαίνει τακτικά, ο συγγραφέας καταγγέλλει κάθε προσπάθεια ηρωοποίησης προσώπων και καταστάσεων. Διότι το έγκλημα δεν μπορεί να είναι ποτέ ένδοξο.

 Όπως και ένας «γενναίος» άνδρας δεν μπορεί να είναι ποτέ χρήστης ναρκωτικών. Αυτό είναι το τελευταίο δίδαγμα που ο Χουάν Πάμπλο κρατάει από τον πατέρα του. Το εξιστόρησε μπροστά στο ακροατήριο του Public Café με κάθε λεπτομέρεια. «Ήμουν» λέει «οκτώ χρονών όταν ο πατέρας μου με φώναξε και με έβαλε μπροστά σε ένα τραπέζι με ναρκωτικά. Κοκαΐνη, ηρωίνη, μαριχουάνα, LSD. Αυτά υπήρχαν τότε –αν έπρεπε να επαναλάβω το πείραμα με τον γιο μου το τραπέζι σήμερα θα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Μου εξήγησε τι είναι το καθένα με κάθε λεπτομέρεια και μου είπε πως οι πραγματικά γενναίοι δεν χρειάζονται ναρκωτικά. Μου είπε επίσης ότι αν θέλω να δοκιμάσω, να του το πω για να δοκιμάσουμε μαζί».

Ο Χουάν Πάμπλο δοκίμασε μαριχουάνα όταν ήταν 28 ετών. Αυτό τουλάχιστον μας είπε ο ίδιος. Η συζήτηση με τον πατέρα του –η συγκατάθεσή του για να δοκιμάσει- διέλυσαν κάθε γοητεία που θα μπορούσαν να κρύβουν τα ναρκωτικά για τον ίδιο.

Δεν συνέβη το ίδιο ωστόσο με την γοητεία που –συνεχίζει να- ασκεί το όνομα Εσκομπάρ σε εμάς, τους έλληνες αναγνώστες και τηλεθεατές. Η συζήτηση με τον συγγραφέα απλώς επέτεινε την ανάγκη να βυθιστούμε στην αφήγηση του βιβλίου, αφήγηση χωρίς τερτίπια της πιο συναρπαστικής σύγχρονης noir ιστορίας όπως την έζησε ένας από τους ανήλικους πρωταγωνιστές της.

«Πάμπλο Εσκομπάρ: Ο πατέρας μου» από τις εκδόσεις Μίνωας