current views are: 8

23 Μαΐου 2017
Δημοσίευση18:39

Ο φιλόσοφος Πολ Μπαλανφά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ο κορυφαίος πανεπιστημιακός καθηγητής και διανοητής θα μιλήσει με θέμα «Η κρίση της νεωτερικότητας» την Πέμπτη 8 Ιουνίου

Δημοσίευση 18:39’

Ο κορυφαίος πανεπιστημιακός καθηγητής και διανοητής θα μιλήσει με θέμα «Η κρίση της νεωτερικότητας» την Πέμπτη 8 Ιουνίου

Ο κορυφαίος πανεπιστημιακός καθηγητής και διανοητής θα μιλήσει με θέμα «Η κρίση της νεωτερικότητας» την Πέμπτη 8 Ιουνίου

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης υποδέχεται έναν από τους κορυφαίους σύγχρονους φιλόσοφους, συστηματικός μελετητής των ανατολικών πολιτισμών και του μυστικιστικού Ισλάμ. Σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, φιλοξενεί τον Πολ Αντρέ Μπαλανφά (Paul André Ballanfat), καθηγητή φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος θα μιλήσει την Πέμπτη 8 Ιουνίου με θέμα «Η κρίση της νεωτερικότητας.

Ο διακεκριμένος γάλλος στοχαστής θα αναλύσει τις παραμέτρους της σύγχρονης αστάθειας και όξυνσης, σε αντιδιαστολή με τη μέχρι πρότινος πίστη στη διαρκή πρόοδο του ατόμου και τις απεριόριστες δυνατότητες του ανθρώπινου νου. Θεματικός άξονας της ομιλίας του είναι η κατάρρευση των οραματικών διεξόδων που καλλιέργησε ο μοντερνισμός από την εποχή του Διαφωτισμού έως το τέλος του 20ου αιώνα. Αυτή η σοβούσα κρίση της νεωτερικότητας και του πολιτισμού διατρέχει πλέον διαφορετικούς τομείς της ανθρώπινης δράσης, όπως την πολιτική, η οποία αγνοεί την ηθική, την τεχνική, η οποία χρησιμοποιεί τη φύση ως εργαλείο, και την τεχνολογία, η οποία κατευθύνει τη ζωή των πολιτών, για να υπηρετήσει πρωτίστως τους χρησιμοθηρικούς σκοπούς της. Την ίδια ώρα, οι ραγδαίες αλλαγές, κοινωνικές και οικονομικές, είναι αδύνατον να ενσωματωθούν σε ενιαία διήγηση.

Διάλεξη μετά μουσικής!
Μετά την ομιλία του Πολ Αντρέ Μπαλανφά, θα ακολουθήσει διάλογος με το κοινό. Στη συνέχεια, φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα ερμηνεύσουν στο πιάνο συνθέσεις εμποτισμένες με το πνεύμα του νεωτερισμού, αποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο τις επιρροές του μοντερνισμού στους τομείς της μουσικής έκφρασης και δημιουργίας. Το κοντσέρτο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργα των Κλωντ Ντεμπισί (1862 – 1918), Λίνας Τόνια (1985-), Δημήτρη Τερζάκη (1938-) και Λαέρσιο ντι Φρίτας (1941-). Την ευθύνη του προγράμματος έχει ο καθηγητής Χανς – Ούβε Μάτσκε.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο διεπιστημονικό πρόγραμμα «Παραδόσεις και Νεωτερικότητα», το οποίο υποστηρίζεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης θα παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης μετάφρασης από τα γαλλικά στα ελληνικά.

Ο Πολ Μπαλανφά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Πέμπτη 8 Ιουνίου, ώρα 20:00.  Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν από τα εκδοτήρια του Ο.Μ.Μ.Θ. με σειρά προτεραιότητας μία (1) ώρα νωρίτερα, δηλαδή από τις 19:00. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά, σε πραγματικό χρόνο στην ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής (www.tch.gr) και στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας ψηφιακής μετάδοσης Δίαυλος (https://diavlos.grnet.gr)


σχετικα αρθρα