current views are: 13

1 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση13:32

Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ και Δημήτρης Βίκτωρ για τον Άνθρωπο και τον Χρόνο

Τα βιβλιοπωλεία Public μας προσκαλούν στην πρώτη παρουσίαση της αποκλειστικής έκδοσης «Άνθρωπος & Χρόνος» την Τρίτη 6 Ιουνίου στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου

Δημοσίευση 13:32’

Τα βιβλιοπωλεία Public μας προσκαλούν στην πρώτη παρουσίαση της αποκλειστικής έκδοσης «Άνθρωπος & Χρόνος» την Τρίτη 6 Ιουνίου στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου

Τα βιβλιοπωλεία Public μας προσκαλούν στην πρώτη παρουσίαση της αποκλειστικής έκδοσης «Άνθρωπος & Χρόνος» την Τρίτη 6 Ιουνίου στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου

Ένα βιβλίο που συνδυάζει τον λυρισμό με την επιστήμη και την υπαρξιακή αγωνία με τον θαυμασμό για τα επιτεύγματα του ανθρώπινου νου κυκλοφορεί αυτές της ημέρες από τα βιβλιοπωλεία Public. Η Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ και ο Δημήτρης Βίκτωρ, ποιητές διαφορετικής γενιάς και «τεχνοτροπίας» ένωσαν τις δυνάμεις τους σε ένα παράτολμο εγχείρημα με τίτλο «Άνθρωπος και Χρόνος – Human …Time», ένα λυρικό πεζογράφημα γύρω από έννοιες του χώρου και του χρόνου και, κατ’ επέκταση, του θανάτου.

Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Τρίτη 6 Ιουνίου στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου και ανάμεσα στους ομιλητές θα βρίσκονται ο Ακαδημαϊκός-και Καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος και ο Επίτιμος Διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου Διονύσης Σιμόπουλος.

Έγραψαν για το βιβλίο :
«Στο βαθυστόχαστο βιβλίο “Άνθρωπος και Χρόνος – Human …Time”, ο Άνθρωπος – Ρουκ και ο Χρόνος – Βίκτωρ, πασχίζουν να ερμηνεύσουν ο ένας τον άλλο. Όπως ο Καβάφης ήταν ποιητής ιστορικός, η Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ και ο Δημήτρης Βίκτωρ είναι ποιητές φιλόσοφοι.»
Peter Mackridge, Emeritus Professor of Modern Greek University

«Χαίρομαι πολύ που βλέπω ότι η σύγχρονη επιστημονική γνώση περνάει στην ποίηση και εύχομαι να περάσει και στη φιλοσοφία. Τα πράγματα έχουν πια ξεκαθαρίσει , δεν μπορούμε να ζούμε με παρωχημένες ιδέες που δεν στηρίζονται πουθενά και να αναμασάμε τα ίδια και τα ίδια. Η Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ και ο Δημήτρης Βίκτωρ τολμούνε να σπάσουν τα δεσμά του καθωσπρεπισμού στην ποίηση με την έννοια ότι χρησιμοποιούν σωστά σύγχρονες επιστημονικές έννοιες, πράγμα ανήκουστο παλιά, για να εκφράσουν την ανθρώπινη απόγνωση για τον θάνατο, στο sine qua non της λογοτεχνίας- ποίησης- τέχνης.»
Δημήτρης Νανόπουλος, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, Πανεπιστήμιο Texas A&M, ΗΠΑ.

«Το βιβλίο είναι ένας χείμαρρος συναισθηματικής φόρτισης που κατακλύζει τον αναγνώστη από την πρώτη του σελίδα. Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ και o Δημήτρης Βίκτωρ κάνουν την υπέρβαση. Ξεφεύγουν από τους περιορισμούς του πειράματος και της απόδειξης και ταξιδεύουν στο χώρο και τον χρόνο της ανθρώπινης διανόησης, σε μια γλώσσα ποιητική με την οποία παρουσιάζονται με αδρές πινελιές μερικά από τα πιο εντυπωσιακά διοράματα της προσπάθειας του ανθρώπου να κατανοήσει μια από τις δυσκολότερες έννοιες της ανθρώπινης ύπαρξης, με λυρισμό και ευαισθησία.
Είναι μία γραφή λιτή αλλά γεμάτη ζωντάνια περιγράφοντας, χωρίς καλλωπισμούς, το δράμα της φύσης που εκτυλίσσεται στο σκηνικό του Σύμπαντος με ηθοποιούς τα φαινόμενα του ουρανού. Τα λόγια του κειμένου μετατρέπονται σε εικόνες απόκοσμες και φαντασμαγορικές.»
Διονύσης Π. Σιμόπουλος, Αστροφυσικός, Επίτιμος διευθυντής Ευγενιδείου Πλανηταρίου

Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωφόρος Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο, Τρίτη 6 Ιουνίου, ώρα  20:00