current views are: 10

4 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση23:52

Αποχαιρετώντας Το Cassini το Σάββατο

Ταυτόχρονη παρουσίαση της ψηφιακής  Πλανηταριακής  παράστασης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στην Πεντέλη και στο Πλανητάριο ΝΟΗΣΙΣ στην Θεσσαλονίκη

Δημοσίευση 23:52’

Ταυτόχρονη παρουσίαση της ψηφιακής  Πλανηταριακής  παράστασης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στην Πεντέλη και στο Πλανητάριο ΝΟΗΣΙΣ στην Θεσσαλονίκη

Ταυτόχρονη παρουσίαση της ψηφιακής  Πλανηταριακής  παράστασης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στην Πεντέλη και στο Πλανητάριο ΝΟΗΣΙΣ στην Θεσσαλονίκη

Επ’ ευκαιρίας της ολοκλήρωσης τη  αποστολής Cassini στον πλανήτη Κρόνο, το Σάββατο  9 Σεπτεμβρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της ψηφιακής πλανηταριακής παράστασης «Αποχαιρετώντας το Cassini», παραγωγής του Θεοφάνη Ματσόπουλου, ταυτόχρονα στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στην Πεντέλη, με την συμμέτοχή του Φορητού Ψηφιακού Πλανηταρίου (Planetarium OTG ), και στο Πλανητάριο του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείου Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ) στην Θεσσαλονίκη.

Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις στο Αστεροσκοπείο της Πεντέλης τις ακόλουθες ώρες: 19:00, 19:30, 20:00,  20:30,  21:00,  21:30,  22:00). Παράλληλα με τις παραστάσεις θα γίνεται παρατήρηση του πλανήτη Κρόνου με το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall.

Στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ) στη Θεσσαλονίκη, η παράσταση θα πραγματοποιηθείστις 20.30. Παράλληλα, στο μεν Αστεροσκοπείο της Πεντέλης και  στις 20. 00 θα πραγματοποιηθεί σύντομη διάλεξη διάρκειας μισής ώρας σχετικά με την αποστολή του Cassini από τον Δρα ΝικόλαοΣέργη (Επιστημονικό Συνεργάτη στην έδρα της Επιστήμης του Διαστήματος της Ακαδημίας Αθηνών) στο δε Πλανητάριο του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ) στην Θεσσαλονίκη από  τον Δρα.Κλεομένη Τσιγάνη (Αναπληρωτή Καθηγητή  Αστροφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Φυσικής). 

Για την ομιλία στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσεων στο 210 3490160. Το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο όπου θα πραγματοποιηθούν οι προβολές, έχει χωρητικότητα ανά παράσταση 40 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ) απαραίτητα είναι μόνο τα δελτία εισόδου, η διάθεση των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το ταμείο του την ίδια ημέρα από τις 19:00 και έως εξάντλησης των διαθέσιμων θέσεων.

Οι συντελεστές της παράστασης
Την  παράσταση  δημιούργησε  ο Θεοφάνης  Ματσόπουλος,
πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών θόλου, συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO) και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η παράσταση, διάρκειας 20 λεπτών, ήδη προβάλλεται σε πλανητάρια του εξωτερικού. Μέχρι τώρα έχει μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Ιαπωνικά, Ρώσικα και Ινδικά) και διατίθεται στα πλανητάρια όλης της Γης με τον Αγγλικό τίτλο «Farewell Cassini».

Λίγα λόγια για την παράσταση
Μετά από σχεδόν 20 χρόνια στο διάστημα, η διαστημοσυσκευή Cassini
είναι μία από τις πιο επιτυχημένες διαστημικές αποστολές στην εξερεύνηση του διαστήματος. Ακολουθήστε το συναρπαστικό ταξίδι του Cassini μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ για πλανητάρια διάρκειας 20 λεπτών. Μάθετε για το περιβάλλον του Κρόνου και ανακαλύψτε τους μοναδικούς του δορυφόρους.

Από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2017, το Cassini πραγματοποίησε μια τολμηρή σειρά τροχιών που ήταν, από πολλές απόψεις, σαν μία εντελώς νέα αποστολή. Μετά από μία τελευταία κοντινή διέλευση από το φεγγάρι του Κρόνου Τιτάνα, το Cassini πέρασε πάνω από τους παγωμένους δακτυλίους του πλανήτη και ξεκίνησε μια σειρά ριψοκίνδυνων διελεύσεων μεταξύ του πλανήτη και των  δακτυλίων. Καμία  άλλη αποστολή δεν είχε  εξερευνήσει αυτή  τη  μοναδική περιοχή.  Οι πληροφορίες από αυτές τις τελευταίες τροχιές θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς οι γιγαντιαίοι πλανήτες -και τα πλανητικά συστήματα παντού -σχηματίζονται και εξελίσσονται. Στις 15 Σεπτεμβρίου το Cassini θα εισέλθει στην πυκνή ατμόσφαιρα του Κρόνου όπου και θα αποσυντεθεί.

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης, Βασ. Παύλου & Ι. Μεταξά, Πεντέλη (https://www.astro.noa.gr/gr/contact/)

Πλανητάριο του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ  6ο χλμ. Οδού Θεσσαλονίκης -Θέρμης, Θέρμη (http://www.noesis.edu.gr/)