ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η «Πόλις» μιλάει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Δημοσίευση 18 Σεπτεμβρίου 2017, 15:26 / Ανανεώθηκε 18 Σεπτεμβρίου 2017, 15:26
Η «Πόλις» μιλάει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Facebook Twitter Whatsapp

Τα «δρώντα μνημεία» της Θεσσαλονίκης απευθύνονται στους κατοίκους της πόλης μέσα από τα λόγια των Γιώργου Ιωάννου, Μαρίας Κέντρου Αγαθοπούλου, Ντίνου Χριστιανόπουλου, Κωστή Παλαμά και Πάμπλο Νερούδα

Τα «δρώντα μνημεία» της Θεσσαλονίκης απευθύνονται στους κατοίκους της πόλης μέσα από τα λόγια των Γιώργου Ιωάννου, Μαρίας Κέντρου Αγαθοπούλου, Ντίνου Χριστιανόπουλου, Κωστή Παλαμά και Πάμπλο Νερούδα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις 22, 23 και 24 Σεπτεμβρίου με μια ξεχωριστή performance σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Η Αίγλη Κατσίκη, ο Γιάννης Μαστρογιάννης (βιολί), η Ιωάννα Παγιατάκη, η Λίλιαν Παλάντζα, η Ρούλα Παντελίδου και ο Γιάννης Πανώριος, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της  Κικής Στρατάκη θα παρουσιάσουν στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου μια σύνθεση  κειμένων της αρχαιολόγου του Α.Μ.Θ. Στυλιάνας Γκαλινίκη (αρχαιολογικών μελετών, υπηρεσιακών εγγράφων, επιστολών πολιτών, δημοσιογραφικών άρθρων, διηγημάτων και ποιημάτων) με τίτλο «Δρώντα μνημεία: το μουσείο “ερμηνεύει” την πόλη».

Πρόκειται για μια τρίπρακτη performace με πρωταγωνιστές έναν αρχαιολόγο, έναν δημοσιογράφο και έναν πολίτη καθώς και μία αττική σαρκοφάγο ρωμαϊκών χρόνων από το δυτικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης, το άγαλμα της Ηρακλειώτισσας από την Αρχαία Αγορά της πόλης, τον κρατήρα και τον  πάπυρο του Δερβενίου. Μέσα από τη γραφή του Γιώργου Ιωάννου, της Μαρίας Κέντρου Αγαθοπούλου, του Ντίνου Χριστιανόπουλου, του Κωστή Παλαμά και του Πάμπλο Νερούδα, οι αρχαιότητες του μουσείου διεκδικούν μία ζώσα παρουσία στην καθημερινή εμπειρία της πόλης ως δέκτες και πομποί συμπεριφορών, πεποιθήσεων, χειρονομιών.

Το θέμα του ετήσιου τριήμερου εορτασμού Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), στον οποίο συμμετέχουν και οι 50 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού, για τη διετία 2017-2018 είναι «Πόλ(ε)ις».  

«Δρώντα μνημεία: το μουσείο “ερμηνεύει” την πόλη», Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (φουαγιέ), Μ. Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2313 310201, www.amth.gr. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 20:00 και Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στις 12:30. Είσοδος ελεύθερη.

Προσοχή! Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού 23 και 24 Σεπτεμβρίου η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη.