ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Θα σε δω στο Freud Café

Δημοσίευση 13 Φεβρουαρίου 2018, 18:01 / Ανανεώθηκε 13 Φεβρουαρίου 2018, 16:55
Θα σε δω στο Freud Café
Facebook Twitter Whatsapp


Η ψυχαναλύτρια Κλειώ Μπουρνόβα και ο ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκης συζητούν για «Το βλέμμα» το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του κύκλου ανοιχτών συζητήσεων Freud Café
 

Το Freud Café είναι μια πρωτοβουλία των ψυχαναλυτών Σωτήρη Μανωλόπουλου, Δημήτρη Τζάκσον και Μιχάλη Πέτρου, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Λεμόνι και το Polis Art Café. Μια σειρά ανοικτών συζητήσεων για την συνάντηση των ψυχαναλυτικών ιδεών με την ελληνική κουλτούρα και την σημασία που έχουν στην ζωή μας σήμερα. Ένας ψυχαναλυτής κι ένας άνθρωπος από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών ανταλλάσσουν τις σκέψεις τους, με την ενεργό συμμετοχή των παρευρισκομένων, γύρω από ένα θέμα, έναν καφέ, ένα ποτό…

Η επόμενη συνάντηση του Freud Café έχει οριστεί για το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, ώρες 11:00 - 13:30, στο Polis Art Café (Αίθριο Στοάς του Βιβλίου). Το θέμα της συζήτησης είναι «Το βλέμμα» και οι κεντρικοί ομιλητές είναι η ψυχαναλύτρια Κλειώ Μπουρνόβα και ο ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκης.

Το βλέμμα
Σε θέση πρωταγωνιστή στη σκηνή του ανθρώπινου προσώπου, το βλέμμα  συμβολίζει την στάση, τη παρουσία και τη δράση της ψυχής. Αγγίζει, διεισδύει, απορροφάει, απουσιάζει, κατακυριαρχεί, επικοινωνεί ή διώχνει, αγκαλιάζει ή σκοτώνει, κρίνει  ή θαυμάζει, σαγηνεύει ή εξορίζει, το βλέμμα «μιλάει» όταν «μιλάει για κάποιον» από τις πρώτες ώρες της ζωής μας.

Εγκαθιστώντας την απουσία της οπτικής επαφής στο ψυχαναλυτικό θεραπευτικό πλαίσιο, ο Freud ωθεί τη στροφή του βλέμματος προς τον εσωτερικό κόσμο, προς αυτό το τοπίο που ξετυλίγεται οδεύοντας, ανοίγοντας έτσι νέα μονοπάτια εξερεύνησης προς το οικείο και το άγνωστο, αισθήσεων, αισθημάτων, εικόνων από αναμνήσεις, φαντασίες και όνειρα.

Μέσα από την τέχνη του ο ζωγράφος στρέφει το βλέμμα μας προς τον κόσμο που αναδημιουργεί παλεύοντας με τα χρώματα, με το φως και το σκοτάδι, κρύβοντας και αναδεικνύοντας, καλώντας μας σ ‘έναν διάλογο βλεμμάτων, δημόσιο και συνάμα μοναδικό.

Οι ομιλητές
Η Κλειώ Μουρνόβα είναι κλινική ψυχολόγος, Διδάσκουσα στην Σχολή Ψυχολογίας της Λυών. Είναι ψυχαναλύτρια, μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας των Παρισίων,της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Ψυχανάλυση Παιδιών και Εφήβων, και της συντακτικής επιτροπής της RevueFrançaisedePsychanalyse.

Ο Γιάννης Αδαμάκηςσυνδύασε σπουδές οικονομικών και ζωγραφικής. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 31 ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό Κείμενα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και καταλόγους τέχνης.

Polis Art Café (Αίθριο Στοάς του Βιβλίου), Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα, Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018,  ώρες  11:00 - 13:30. Είσοδος Δωρεάν


 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr