current views are: 10

23 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση04:57

Τέχνη και Ελληνική Επανάσταση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα και η Ιωάννα Παπαντωνίου θα μιλήσουν στις 24 και 25 Μαρτίου για την Τέχνη την Ιδεολογία και τις τοπικές φορεσιές στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος

Δημοσίευση 04:57’

Η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα και η Ιωάννα Παπαντωνίου θα μιλήσουν στις 24 και 25 Μαρτίου για την Τέχνη την Ιδεολογία και τις τοπικές φορεσιές στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με αφορμή και αφετηρία την επέτειο της 25ης Μαρτίου προσκαλεί τους επισκέπτες του σε δύο ομιλίες γύρω από την τέχνη, το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Μαρτίου αντίστοιχα.

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, θα αναπτύξει το θέμα «Τέχνη και Ιδεολογία στο Νέο Ελληνικό Κράτος», το Σάββατο 24 Μαρτίου στις 18:30, στον Φάρο.

Μέσα από δυο ενότητες, «η Ίδρυση του νέου κράτους» και «ο 20ος  αιώνας», η ομιλήτρια θα εξετάσει πώς ιστορικές και πολιτικές στιγμές του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους συμπορεύθηκαν και αντικατοπτρίστηκαν με την αναδυόμενη νεοελληνική τέχνη, τα ρεύματα και τις τάσεις της.

Την Κυριακή 25 Μαρτίου, στις 18:00, στον Φάρο και πάλι, η σκηνογράφος-ενδυματολόγος, ιστορικός του ενδύματος και Πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, Ιωάννα Παπαντωνίου, θα μιλήσει με θέμα τις «Τοπικές φορεσιές στο γύρισμα του 19ου αιώνα».

Στην εξέλιξη των γυναικείων και ανδρικών φορεσιών του ελλαδικού χώρου γύρω στον 18ο αιώνα εντοπίζονται κατάλοιπα ενδυματολογικών σχημάτων μιας περιόδου με ελάχιστες σχετικές πληροφορίες. Τα σχήματα αυτά αποτέλεσαν τη βάση για ό,τι επρόκειτο να ακολουθήσει στα μέσα του 19ουαιώνα, τότε που, με τα ρομαντικά κινήματα, αποκρυσταλλώθηκαν οι τοπικές φορεσιές στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και αλλού.

Μετά την έναρξη των ομιλιών δεν θα είναι δυνατή η είσοδος στην αίθουσα.

Οι εκδηλώσεις καθώς και το σύνολο του προγραμματισμού του Κ.Π.Ι.Σ.Ν., πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (Ι.Σ.Ν.).

Πληροφορίες για την πρόσβασή σας στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν. μπορείτε να βρείτε στο https://www.snfcc.org/you-the-snfcc/how-to-get-here/?lang=el

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις του Κ.Π.Ι.Σ.Ν., μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.SNFCC.org και στις σελίδες μας στα social media @snfcc.


Από την συλλογή του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος

Κεντρική εικόνα: «Καραούλι» του Θεόδωρου Βρυζάκη


σχετικα αρθρα