current views are: 11

4 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση11:04

Οι έξι θάνατοι του Τζωρτζ Πολκ στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ

Το βιβλίο των Μιχάλη Ιγνατίου και Κώστα Παπαϊωάννου, για την πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας του αμερικανού δημοσιογράφου, θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 8 Ιουνίου

Δημοσίευση 11:04’

Το βιβλίο των Μιχάλη Ιγνατίου και Κώστα Παπαϊωάννου, για την πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας του αμερικανού δημοσιογράφου, θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 8 Ιουνίου

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώθηκαν τον Μάιο από την δολοφονία του αμερικανού ανταποκριτή του δικτύου CBS στη Θεσσαλονίκη, μια υπόθεση που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη και αποτελεί έως σήμερα μελανή σελίδα στην ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους.

Δεμένος πισθάγκωνα, με μια σφαίρα στο κεφάλι, ο δημοσιογράφος ανασύρθηκε νεκρός από τον Θερμαϊκό δίνοντας τροφή σε δεκάδες σενάρια για τους λόγους που οδήγησαν στο άδοξο τέλος του εν μέσω εμφυλίου. Τελικά, οι ελληνικές αρχές απέδωσαν το έγκλημα στον δημοσιογράφο της εφημερίδας Μακεδονία Γρηγόρη Στακτόπουλο, σε μία δίκη-παρωδία που δεν έπεισε κανέναν, ούτε καν τα αμερικανικά μίντια.

Την ιστορία αυτή που απασχόλησε δημοσιογράφους και ιστορικούς ερευνητές «ανοίγουν» για πολλοστή φορά οι Μιχάλης Ιγνατίου και Κώστας Παπαϊωάννου με το βιβλίο τους «Οι έξι θάνατοι του Τζωρτζ Πολκ» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη.

Οι δύο δημοσιογράφοι φέρνουν στο φως νέα στοιχεία για την υπόθεση που με τέτοιο ζήλο προσπάθησαν να συσκοτίσουν έλληνες και αμερικανοί αξιωματούχοι. Στοιχεία που «κουμπώνουν» με όσα ήδη γνωρίζουμε από τα δεκάδες δημοσιεύματα που έχουν προηγηθεί –ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το πασίγνωστο «Φόνος στον Θερμαϊκό» του Έντμουντ Κήλυ, αδελφού του πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα το διάστημα 1985 – 1989, και το «Πολιτική δολοφονία: Υπόθεση Τζωρτζ Πολκ» του Κώστα Παπαϊωάννου.

Το βιβλίο «Οι έξι θάνατοι του Τζωρτζ Πολκ» θα παρουσιάσουν στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ το μεσημέρι (12:00) της Παρασκευής 8 Ιουνίου οι δύο συγγραφείς. Την εκδήλωση θα συντονίσει η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου ενώ θα μιλήσουν ο Αλέξης Παπαχελάς, ο Άγγελος Στάγκος και ο Ηλίας Νικολακόπουλος.

Οι έξι θάνατοι του Τζωρτζ Πολκ, Ιγνατίου Μιχάλης – Παπαϊωάννου Κώστας, εκδόσεις Πατάκη


σχετικα αρθρα