ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Νέα έργα για αρχαίες λύρες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Δημοσίευση 13 Ιουνίου 2018, 07:02 / Ανανεώθηκε 13 Ιουνίου 2018, 12:15
Νέα έργα για αρχαίες λύρες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Facebook Twitter Whatsapp

Η μουσική παράσταση «Μεταμορφώσεις του Οβιδίου. Δύο αρχαίες λύρες σε έναν διάλογο για θεούς και θνητούς» θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 18 Ιουνίου

Τη Δευτέρα 18 Ιουνίου το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διοργανώνει μια ιδιαίτερη εκδήλωση στην αίθουσα της περιοδικής έκθεσης «Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο». Δύο ξεχωριστοί καλλιτέχνες συμπράττουν με το κοινό για να διαβάσουν μαζί του και να ερμηνεύσουν με τη συνοδεία αρχαίας λύρας μέρη από το έργο «Μεταμορφώσεις» του Οβιδίου.

Η Μπετίνα Τζόι ντε Γκούζμαν (Bettina Joy De Guzman), πολύπλευρη μουσικός και ιστορικός, που αναβιώνει την αρχαία Λατινική και Ελληνική Μουσική και συνθέτει με ανακατασκευασμένα ιστορικά όργανα χρησιμοποιώντας παραδοσιακούς ρυθμούς και ερμηνείες, θα παίξει αρχαία φόρμιγγα και θα τραγουδήσει αξιοποιώντας το λατινικό κείμενο. Πλάι της, ο Δρ Νίκος Ξανθούλης, συνθέτης και βραβευμένος μελετητής της αρχαίας ελληνικής μουσικής, που πρόσφατα έγραψε και παρουσίασε στην Ελλάδα και την Ευρώπη το πρώτο σολιστικό έργο για αρχαία λύρα και συμφωνική ορχήστρα, θα συνοδεύσει μουσικά το κοινό στην ανάγνωση αποσπασμάτων από το κείμενο του Οβιδίου (μετάφραση Ανδρέας Ν. Μιχαλόπουλος και Χαρίλαος Ν. Μιχαλόπουλος). Θα διαβαστούν επίσης ποιήματα του Αντώνη Μακρυδημήτρη από το βιβλίο ΟΒΙΔΙΑΝΑ, εμπνευσμένα από τον σπουδαίο Ρωμαίο ποιητή και το έργο του, προσφέροντας μια σύγχρονη διάσταση στους τρόπους που μπορούν να προσεγγιστούν και να αναπλαστούν οι αρχαίοι μύθοι.

Μεταμορφώσεις του Οβιδίου, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα, τηλ. 213 214 4856-4858, Δευτέρα 18 Ιουνίου, ώρα 18:00. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος (20) και απαιτείται τηλεφωνική κράτηση. Η κράτηση θέσης ισχύει έως 15 λεπτά πριν την έναρξη. Οι επισκέπτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην ανάγνωση, μπορούν να το δηλώσουν στην τηλεφωνική κράτηση και να προμηθευτούν το απόσπασμα που θα διαβάσουν κατά την προσέλευσή τους στις Πληροφορίες του Μουσείου. Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.


Άποψη της περιοδικής έκθεσης «Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν κόσμο ιδεών» (© TAΠΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)


Η Μπετίνα Τζόι ντε Γκούζμαν με ανακατασκευασμένη αρχαία φόρμιγγα. (© Bettina Joy De Guzman, ευγενής παραχώρηση της ιδίας)


Ο Νίκος Ξανθούλης με ανακατασκευασμένη αρχαία λύρα (© Νίκος Ξανθούλης, ευγενής παραχώρηση του ιδίου)

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr