11 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση11:16

Ο Ετιέν Μπαλιμπάρ την Παρασκευή στη Στοά του Βιβλίου

Ο διάσημος γάλλος διανοητής και πανεπιστημιακός καθηγητής θα μιλήσει με θέμα «Ευρώπη, κρίση και τέλος;» με αφορμή την κυκλοφορία του ομότιτλου βιβλίου του στα ελληνικά

Δημοσίευση 11:16’

Ο διάσημος γάλλος διανοητής και πανεπιστημιακός καθηγητής θα μιλήσει με θέμα «Ευρώπη, κρίση και τέλος;» με αφορμή την κυκλοφορία του ομότιτλου βιβλίου του στα ελληνικά

Ο διάσημος γάλλος διανοητής και πανεπιστημιακός καθηγητής θα μιλήσει με θέμα «Ευρώπη, κρίση και τέλος;» με αφορμή την κυκλοφορία του ομότιτλου βιβλίου του στα ελληνικά

O Ετιέν Μπαλιμπάρ (Etienne Balibar), ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους της εποχής μας, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris-X Nanterre και στο Πανεπιστήμιο της California (Irvine), καθηγητής στο  Πανεπιστήμιο Columbia (New York), θα βρεθεί στην Αθήνα την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου ώρα 19:00 στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα), για να μιλήσει για το τελευταίο έργο του «Ευρώπη, κρίση και τέλος;» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ταξιδευτής.

Δυο λόγια για το βιβλίο:

Ο Μπαλιμπάρ, όπως το συνηθίζει, είναι αρκούντως προσεκτικός και λαμβάνει πολιτική θέση με τρόπο αργό, ζυγιάζει και ξαναζυγιάζει τα πράγματα, τις τάσεις, τις δυνάμεις που αντιμάχονται και τους παράγοντες που επηρεάζουν την πολιτική και ιστορική συγκυρία. Γίνεται μάλιστα ακόμη πιο επιφυλακτικός όταν πρόκειται για ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα όπως η κρίση μιας ολοκλήρωσης. Πρόκειται για την κρίση της πιο σύνθετης πολιτικής δομής που έχει υπάρξει μετά τις αυτοκρατορίες και τα κράτη έθνη. Ουσιαστικά, μια ολοκλήρωση ως διαδικασία συγκρότησης είναι ως τέτοια συνώνυμο της κρίσης. Τα στοιχεία μιας τέτοιας κρίσης όπως η αβεβαιότητα, η πληθώρα των αντιμαχόμενων και αντιρροπούμενων δυνάμεων και παραγόντων, η τριπλή δομή σε υπο-εθνικό/ διεθνικό/ υπερεθνικό επίπεδο όπου αρθρώνονται οι εξελίξεις, όλα αυτά δημιουργούν μια συνθετότητα εντελώς πρωτότυπη ιστορικά που καθιστά οποιαδήποτε πρόβλεψη εξαιρετικά παρακινδυνευμένη. Στο βιβλίο κυριαρχεί η ανάλυση της Ε.Ε. υπό το φως της εξέλιξης της ελληνικής κρίσης την οποία ο συγγραφέας παρακολουθεί από πολύ κοντά με τις συχνές επισκέψεις του στην Ελλάδα.

Ο συγγραφέας και το έργο του:

O Ετιέν Μπαλιμπάρ έγινε γνωστός διεθνώς μέσα από τη συνεργασία του με τον Αλτουσέρ στο «Διαβάζοντας το Κεφάλαιο»(1965). Το πλούσιο έργο του («Η Φιλοσοφία του Μαρξ») αποτελεί σημείο αναφοράς στις μαρξιστικές και μεταμαρξιστικές τάσεις. Μετά τη δεκαετία του 80 εγκαινίασε ένα ιδιαίτερο φιλοσοφικό ερευνητικό πρόγραμμα στη Νεότερη και Σύγχρονη Φιλοσοφία καθώς επίσης στην Πολιτική και Ηθική Φιλοσοφία για την ισοελευθερία, την ιδιότητα του Πολίτη, τον ρατσισμό και εθνικισμό, τη Δημοκρατία, την Ευρώπη, τη βία και τον πόλεμο. Μετά το 2010 η έρευνα του κορυφώνεται και συγκεντρώνεται σε κορυφαία έργα όπως το «La proposition de l’ egaliberte» (2010), «Violence et Civilite» (2010), το «Citoyen Sujet et autres essais d’ Αnthropologie Philosophique» (2001).

Με τον Μπαλιμπάρ θα συνομιλήσουν οι:

• Κώστας Γουλιάμος, πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων της Κύπρου, πρύτανης του European University of Cyprus.

Κώστας Δουζίνας, βουλευτής, καθηγητής Νομικής, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανωτάτων Σπουδών Πανεπιστημίου Λονδίνου (Birkbeck).

• Μιχάλης Μπρατσίδης, διδάκτωρ Φιλοσοφίας,διδάσκων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανπιστήμιο, επιμελητής της έκδοσης «Ευρώπη, κρίση και τέλος;». .

«Ευρώπη, κρίση και τέλος;», Ετιέν Μπαλιμπάρ, εκδόσεις Ταξιδευτής.

ekswfyllo eyrwph