ΕΛΛΑΔΑ

Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες στις φυλακές των Ιωαννίνων

Δημοσίευση 28 Φεβρουαρίου 2012, 14:37 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες στις φυλακές των Ιωαννίνων
Facebook Twitter Whatsapp
Καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα εξέδωσε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, θεωρώντας ότι παραβίασε τις διατάξεις της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, δικαιώνοντας 13 κρατούμενους στις φυλακές Ιωαννίνων, που κατέφυγαν στο Δικαστήριο διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσής τους.
Καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα εξέδωσε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, θεωρώντας ότι παραβίασε τις διατάξεις της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, δικαιώνοντας 13 κρατούμενους στις φυλακές Ιωαννίνων, που κατέφυγαν στο Δικαστήριο διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσής τους. Μετά την απόφαση η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να καταβάλει στους προσφεύγοντες, αποζημιώσεις, για ηθική βλάβη, που κυμαίνονται από 7.000-15.000 ευρώ και να πληρώσει και 1.500 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Οι προσφεύγοντες στο ευρω-δικαστήριο στις 5 Φεβρουαρίου του 2009, 12 Έλληνες και ένας υπήκοος Σομαλίας, είχαν κρατηθεί στις φυλακές των Ιωαννίνων, για χρονικές περιόδους 10 μηνών έως και τεσσάρων ετών.

Οι τρόφιμοι υποστήριξαν ότι, ήταν αναγκασμένοι να κοιμούνται σε μικροσκοπικά κελιά, μαζί μ' έναν μεγάλο αριθμό άλλων κρατουμένων, ότι δεν είχαν καμία δραστηριότητα, ότι υποχρεούνταν να παραμένουν 18 ώρες την ημέρα στα κρεβάτια τους και να τρώνε εκεί,  αφού δεν υπήρχαν τραπέζια και καρέκλες.

Παράλληλα, κάποιοι από αυτούς δεν έτυχαν της αναγκαίας ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, παρά το ότι είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η ελληνικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι οι κρατούμενοι ήταν σε θέση να εργαστούν για κάποιο χρονικό διάστημα που βρίσκονταν υπό κράτηση, σημειώνοντας ότι, η επιχειρηματολογία αυτή δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι συνθήκες διαβίωσης των προσφευγόντων, ελάχιστα απείχαν από αυτές που στοιχειοθετούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr